Период с подходящи условия за предзимни сеитби на студоустойчиви зеленчукови култури

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 15.12.2019      2452

През второто десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време. В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. Условия за протичане на забавена вегетация при  пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието. В края на второто десетдневие при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви. Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата част от източните райони - Главиница, Силистра, Царев Брод, Д.Чифлик, Карнобат) и на места в Дунавската равнина -Новачене.

Вследствие продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на квадратен метър.

При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията успешно зимуват.

През периода съществени валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане на дълбока оран на площите предвидени за пролетни култури. В южните райони следващият период е подходящ за  извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла, моркови и др.

 

 

Източник НИМХ