Агрометеорологична прогноза за края на октомври

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 25.10.2019      1884

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване дефицита на влага при есенните посеви. В по-голямата част от страната, особено на места в Северозападна България - агростанциите Кнежа и Бъзовец, в Софийското поле - агростанция Лозен и Горнотракийската низина - агростанциите Пловдив, Пазарджик и Сливен почвените влагозапси в 50 cm слой са оскъдни, под 45-50% от ППВ, а на места напълно изчерпани. В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица.

Прогнозираните превалявания в края на периода ще бъдат без стопанско значение. На места в Дунавската равнина съществува реална опасност за изсъхване на част от покълналите зимни житни култури.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони, където през първото десетдневие на октомври паднаха повече валежи -над 25-30 l/m² - Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово и Бургас. Те подобриха условията за сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване. Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист - агростанция Карнобат.

През последната седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Периода е подходящ срок за засаждане на малини и касис.

 

 

Източник НИМХ