Есенно растителнозащитни мероприятия в зеленчуковата градина

Автор(и):  д-р Елена Манчева, Виола АЕ – Сливен
Дата: 30.09.2019      3634

През септември се създават условия за образуването на обилни роси, които са причина за заразявания от картофена мана по късните домати и брашнеста мана по морковите, зимния чесън и лука. Време е зеленчуковият разсад да се обеззарази.

Късните домати при влажно време страдат от картофена мана, а при сухо - от брашнеста мана. Пръскат се с продукти, одобрени от МЗХ. Продължава борбата срещу молците, нощенките и гъсениците на различните видове зелеви пеперуди с пиретроиди.

Морковите  при откриване на първите петна от брашнеста мана се третират.

Скилидите на зимния чесън и луковиците на лука за зелено преди засаждане се киснат 20 мин. В 0,2 % рабтен разтвор на Топсин М 70 ВГ или Топ плюс 70 ВП.

Почвата за отглеждане на зеленчуков разсада се обеззаразява с Базамид гранулат 980 г/кг в доза 4-5 г/ кв. м. Пет дни преди внасянето му почвата се навлажнява обилно. Препаратът се разхвърля с гумени ръкавици равномерно по повърхността на почвата, веднага след това се смесва с почвата чрез закопаване и се покрива отгоре с полиетилен. След 4-5 дни платното се отстранява, почвата се оставя 2-3 дни открита, след което се прекопава. След 20-25 дни се събира на купчина и се оставя за зареждане през зимните месеци.

За тютюневия разсад дозата е 10-20 г/ кв. м – 10-15 дни преди засяване с инкорпориране и се покрива с полиетилен.

Съгласно закона за защита на растенията земеделските стопани са длъжни да използват само разрешени за употреба продукти за растителна защита при дадена култура ивредител, и съответна доза.

Разрешените за предлагане продукти за растителна защита са публикувани в интернет страницата на БАБХ на електронен адрес: http://www.babh.government.bg/ или „Списък на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита” 2019 год.

Закупуването на продукти за растителна защита да се извършва само от търговски фирми, притежаващи разрешение!

Внимание! При работа с продукти за растителна защита да се спазват всички изисквания по охрана на труда, опазване на пчелните семейства от отравяне и околната среда от замърсяване!