Агрометеорологична прогноза за края на септември и началото на октомври

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 30.09.2019      2212

След задълбочилото се засушаване падналите валежи през изтеклия седемдневен период доведоха до положителна промяна на водно-физичното състояние на почвата в  горния слой. В края на лятото сухата и сбита почва възпрепятства, а в част от североизточните райони (агростанция Силистра) преустанови  провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с рапица и зимни житни култури. Поради тази причина на много места са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица – култура изискваща прецизна обработка на площите.

През повечето дни в периода (края на септември–началото на октомври) агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо и топло за сезона време. Прогнозираните температури, с максимални стойности на места до 30-31°С, ще ускорят процесите на зреене при късните земеделски култури, ще бъдат предпоставка за синтеза на повече захари в плодовете на късните сортове овошки и грозде. През периода голяма част от червените винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост, а есенните сортове овошки – в беритбена зрелост. В края на септември и началото на октомври в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на опасен вредител - крушовият пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел се провежда  срещу възрастните индивиди в началото на есента.

През следващия период условията ще позволяват провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Периода съвпада с оптималния срок за сеитбата зимните житни култури във високите полета. В началото на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България.

 

Източник НИМХ