Полша получи ресор земеделие в новата ЕК

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 20.09.2019      5706

На 10 септември 2019 Съветът на ЕС съобщи, че е утвърдил представения списък с предложения за нов състав на Еврокомисията. Урсула фон дер Лайен, която ще встъпи в длъжнност председател на ЕК на 1 ноември 2019 година, представи официално новите еврокомисари и техните ресори на редовно заседание на Съвета на ЕС. Новият европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони е Януш Войчеховски, който ще поеме поста от Фил Хоган. Настоящият еврокомисар по земеделие Фил Хоган от Ирландия ще получи ресор „Търговия“.

Януш Войчеховски – комисар по земеделието и развитието на селските райони в новата ЕК

Януш Войчеховски e полски юрист и адвокат, който в момента е член на Европейската сметна палата. През юли беше номиниран за еврокомисар от премиера Матеуш Моравецки. 

Новият земеделски министър е роден на 6 декември 1954 г. в Рава Мазовецка, Полша. Бил е евродепутат от управляващата партия „Право и справедливост“ и зам.-председател на Комисията по земеделие в Европейския парламент от 2004 до 2016 г.

В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че предстои списъкът да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. С това процедурата преминава към Европейския парламент, където предложените за еврокомисари ще преминат изслушване и ще бъдат подложени на гласуване.

Очаква се новите еврокомисари да встъпят в длъжност на 1 ноември с правомощия до 31 октомври 2024 година.