Какво може да прочетете в новия 8-9 брой на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 11.09.2019      12732

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

Тема на септемвриския брой на списание „Растителна защита” е интегрираната борба с плевелите в есенните култури със слята повърхност, пролетните окопни култури и зимната маслодайна рапица.

Борбата с плевелите е лимитиращ фактор в производството на земеделски култури и задачата на земеделските стопани да произведат качествена продукция в среда на несигурна фитосанитарна и климатична среда на полето, става все по-трудна и отговорна. Затова е много важно българските фермери да преодолеят своите дефицити по отношение на професионалните си умения в агротехниката и растителнозащитните практики и да бъдат винаги добре информирани, особено когато на пазара има голяма конкуренция между водещите агрохимически компании и в същото време един основен дял в употребата на препарати за растителна защита  се пада на незаконната търговия с фалшиви продукти за растителна защита.

Списание „Растителна защита“ има привилегията да публикува тази тема на броя, основно реализирана от младото научно попълнение в хербологията – гл. ас. д-р Аньо Митков, гл. ас. д-р Мариян Янев и ас. д-р Нешо Нешев. Всички те – преподаватели в катедра  „Земеделие ихербология“ на Аграрния университет в Пловдив. Този млад творчески колектив е част от бъдещето на аграрната наука в България и по традиция ще бъде неразривна връзка със земеделската практика.

Благодарение на продължителното и ползотворно партньорство с всички големи фирми от пестицидния бизнес екипът на проф. Тонев успя да се наложи като лидер в иновациите в областта на борбата с плевелите – един широкоформатен и силно отговорен сектор в областта на растителната защита.

Приятно четене!

Ето какво с какво още ще ви запознаем в настоящия брой:

Темата

*** – Интегрирана борба с плевелите в есенните култури със слята повърхност, пролетните окопни култури и зимната маслодайна рапица

А. Митков, М. Янев, Н. Нешве, Т. Тонев – Пшеница, царевица, слънчоглед, рапица

 

РЗ Консултант

Р. Родева, З. Стоянова  – Гъбни болести по резене, кориандър, копър

Р. Родева, З. Стоянова  – Опасни патогени по преставители на сем. Сенникоцветни

 

Карантина

Е. Димитрова, М. Димова – Нови вредители по видове от сем. Тиквови

 

Нетрадиционните зеленчуци в България

Ц. Динчева – Нетрадиционните зеленчуци в България

О. Георгиева – Болести

В. Янкова, Д. Маркова – Неприятели

 

Светофар

Е. Манчева – Есенни растителнозащитни грижи

 

Училище за специалисти

Проф. Иван Жалнов, доц. Илиян Желазков – Плевели по лозата

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.