Какво може да прочетете в новия брой на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 07.07.2019      12934

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

В юлския брой на списание „Растителна защита” основната тема е честването на 90-годишнината на овощарската наука и представянето на опитната станция по сливата в Дряново. Централно място в броя заема сливата като важен и ценен овощарски вид и селекционираните сортове, дело на дългогодишната работа и опит на учените в Дряново. В момента станцията разполага с богата колекция от местни, интродуцирани и селекционирани у нас сортове от род Prunus. Колекционното насаждение се състои от 41 интродуцирани, 5 селекционирани в опитната станция, 16 местни сливови сортове. Друго основно направление, по което колективът работи, е технология за биологично производство на сливови плодове, включваща избор на подходящи формировки и резитби; биологично торене; екологосъобразна технолгия за растителна защита при сливи и джанки.

В броя ще ви запознаем още с основните неприятели по сливата в района на Средна Стара планина. Трайната поява на трето поколение на плодовите червеи е сериозна заплаха за сливопроизводителите от района. През последните години плътността на представителите на тетраниховите и ериофидните акари също серозно застрашава сливовата продукция.

Сливата е традиционна култура за България и през първата половина на XX век сливовите градини са заемали 50-60 % от площите на овощните видове у нас. С изграждането на промишлени насаждения от сливи се създават и благоприятни условия за развитието на ръждата по основния сливов сорт – Кюстендислка слива. Аграрният университет в Пловдив подробно ни запознава с нови проучвания, които дават основания да се корегира прогнозата на времето за контрол на патогена. Разбира се, сливата като всички овощни видове е гостоприемник на редица вируси, бактерии и гъби, причиняващи значителни повреди, намаляват силно плододаването и влошават качеството на плодовата продукция.  От гъбните болести значителни щети нанасят кафявото гниене, червените листни петна и ръждата. Друга изключително коварна болест по сливата е шарката. Причинител на заболяването е Plum pox virus (PPV), който напада диво и културни видове от род Prunus– слива, джанка, праскова, кайсия, бадем, череша и вишна. Единствената качествена борба срещу опасните патогени остава безвирусния посадъчен материал и борба с преносителите на болестта.

Приятно четене!

 

Ето с какво още ще ви запознаем в настоящия брой:

Темата

Н. Маринов и др. – 90 години овощарска наука в Дряново

Д. Иванова, С. Тодорова – На вашето внимание: Селекционирани сортове в опитната станция по сливата в Дряново и някои по-разпространени интродуцирани сортове

Н. Маринова – Поглед върху вредната ентомофауна в сливовите градини на Средна Стара планина

М. Накова и др.  – Източници на първична инфекция от ръжда по сливата

М. Боровинова – Икономически важни гъбни болести по сливата

А. Борисова – Вирусни и фитоплазмени болести по сливата

Антистрес

А. Стоева, А. Харизанова – Влияние на силиция като биостимулант върху популацията на обикновения паяжинообразуващ акар

Карантина

Б. Катинова – Нови неприятели в овощните градини

Светофар

*** – Агропал препоръчва: Схемa за опазване на Тиквови (тикви, тиквички, дини, пъпеши и краставици) от болести и неприятели

Събития

*** – Продуктовият формат на Кортева з аборба с плевелите в царевица и слънчоглед: Високи нива на ефективност и резултатност!

Училище за специалисти

Н. Генов –Бактерийни болести по лозата

Ж. Аврамов – Фитоплазмените жълтеници по лозата – предизвикателства и решения

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.