Растенията са очарователни

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 17.05.2019      2424

Агробиоинститут (АБИ, ССА), съвместно с Биологичеки факултет на СУ и Факултет по природни науки на Шуменския университет, организира 5-ти международен “Ден на очарованието на растенията” 2019, под егидата на Европейската организация за Растителна наука (EPSO www.epsoweb.org), Брюксел. Ролята на растенията и значението на растителната наука за селското стопанство, за устойчивото производство на храна, за горското стопанство и производството на растителни нехранителни продукти като хартия, дървен материал, химикали, енергия и фармацевтични продукти ще бъде ключово послание на предстоящето събитие. „Денят на очарованието на растенията” ще се проведе на 18.05.2019 г. от 11 до 17 ч, във фоайето на Биологически факултет на СУ, I-ви етаж и двор, с адрес гр. София, бул. “Драган Цанков” №8.

Растенията са очарователни

От едно малко семе, засадено в почвата, порастват много зелени растения - от малки билки до големи дървета, или от декоративни цветя до важни култури, от които всички животни и хора се нуждаят, за да оцелеят на тази планета. Растителните биолози изчисляват, че общият брой на растителни видове е приблизително около 250,000, това е огромно число, което доказва, че растителните науки са от съществено значение за социалната и екологичната среда на настоящето и и бъдещето.

Денят на очарованието на растенията 

има за цел да се привлекат колкото се може повече хора, очаровани от растенията и ентусиазирани от важността на растителната наука.

„Денят на очарованието на растенията” ще включва различни активности за деца и юноши, като кът за изработване на апликации, засаждане на цветя и семена от различни растения, изложби на снимки, рисунки и колекция от цветни декоративни растения, както и посещения в хербариума и геномния център на БФ. Онагледяващи презентации, постери и опитни постановки ще представят информация по различни теми свързани с растенията и тяхното значение. Празникът на растенията ще бъде подкрепен от редица събития в публични пространства, театри, кафенета, централни площади и паркове, предназначени да накарат всеки да осъзнае значението на растенията.В края на деня ще бъдат раздадени награди на победителите в различните конкурси, утвърдени чрез гласуване в страницата на събитието във Фейсбук.

„Денят на очарованието на растенията” ще се проведе на 18.05.2019 г. от 11 до 17 ч, във фоайето на Биологически факултет с адрес гр. София, бул. “Драган Цанков” №8.

Тази година шуменският университет „Епископ Константин Преславски” отбеляза Петия международен ден на очарованието на растенията на 16 май 2019 г. с програма под мотото „Никой не е по-голям от хляба“. В научния семинар, свързан с исорията, настоящето и бъдещето на зърнопроизводството в България взеха участие преподаватели, студенти и гости на университета.

 

ПРОГРАМА – 18 май 2019 в София

11:00 часа - ОТКРИВАНЕ от директора на АБИ-проф. Д. Джилянов и декана на БФ доц. С. Шишков

11:00-17:00 часа – РАСТЕНИЯТА, КАТО ХРАНА ЗА ХОРА И ЖИВОТНИ – ПРЕЗЕНТАЦИИ, ДЕМОНСТРАЦИИ И ПОСТЕРИ, ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ ОТ КОНКУРСИТЕ

14:00 часа – Награждаване на победелителите от националния конкурс за есе  „Растението, без което не мога“, организиран от Информационен център по растителна биотехнология – АБИ

15:00 часа – Награждаване на участниците и победелителите в конкурсите за  „Дена на очарованието на растенията“

1. Растенията – обект на художествено вдъхновение – картини от художничката Савина Мантовска

2. Използване на белтък от медуза за експерименти – клуб по Биотехнологии на Американския колеж с ръководител д-р Гинка Динева; катедра Обща и промишлена микробиология (БФ, СУ).

3. 3D технологии за светлини за подобряване на растежа на растенията – Огнян Траянов, ученик от Американския колеж; катедра Физиология на растенията (БФ, СУ).

4. Рецепта от светлина за подобряване на растежа на растенията  – Ивет Димитрова и Иво Йорданов, ученици от Американския колеж; катедра Физиология на растенията (БФ, СУ).

5. Безглутенова диета – мит или наука – Александра Атанасова; катедра Биохимия (БФ, СУ).

6. Растенията обичат риби – какво са аквакултурите? – Александър Томов и Васил Чавгов, катедра Физиология на растенията (БФ, СУ).

7. Как се изследват лечебни растения? – Десислава Мантовска, катедра Биохимия (БФ, СУ).

8. Знаете ли, че растенията имат хормони? – катедра Физиология на растенията (БФ, СУ).

9. Идея за екологично цветарство – катедра Физиология на растенията (БФ, СУ).

10. Студентски клуб СКОРЕЦ ­– презентация и демонстрация от студенти биолози

11. Засаждане на семена от различни растения – двор на БФ (Агробиосинститут)

12. С какво се хранят животните – демонстрационни проби от фуражи и семена (Агробиоинститут)

11:15-16:00 часа - ИНТЕРАКТИВНИ ДЕЙНОСТИ

• 11:15-16:00 ч. – АРТ ателие за деца – апликации, рисунки и картички (Агробиосинститут)

11:00-17:00 часа – ЦЕЛОДНЕВНИ ИЗЛОЖБИ

• Изложба-базар на декоративни растения - Институт по цветарство, Негован

• Изложба на рисунки и есета от конкурса “Растенията като храна за хора и животни”

• Видеостена с презентации и снимки от конкурса “Растенията като храна за хора и животни”

17:00 часа - ЗАКРИВАНЕ