Сезонът на Сакура

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 28.03.2019      7183

Япоснката цъфтяща вишна (Prunus serrulata) не е като останалите вишневи и черешови дръвчета – тя не дава плод, а предизвиква само възхищение от обилния си цъфтеж. Обичаят съзерцаване на вишни – „Xанами“ има вековна традиция в японската култура и всяка година предизвиква истинска естетическа наслада  не само за местното население, но и за хилядите туристи, дошли специално да наблюдават обилния цъфтеж на дърветата. Времето на  цъфтежа на вишните в островната държава се смята и за началото на пролетта.

Част от подготовката на  това незабравимо събитие е прогнозата за цъфтежа на вишните. В Япония не се наблюдава едновременен цъфтеж, защотото страната е островна и географски е разположена и в субтропичната и в умерената зона, освен това е много силно и влиянието на окена. Вишневият цвят започва своето пътешествие на юг от остров Кюшу от средата до края на март и след това  се качва на североизток, докато пристигне в Хокайдо в началото на май.

Така всяка една от 58 метеорологични станции, разположени на японснка територия прогнозират, кога ще настъпи цъфтежа на вишневите дървета в техния район. В Токио например всички любители на розовия цвят  могат да му се насладят на неговия обилен цъфтеж обикновено в края на март. Това, разбира се, зависи от метереологичните условия и всяка година сезонът на вишните настъпва по различно време. Едно от най-известните места за обичая "Ханами" е в Токио в парка Шиндзюку, в който растат 1500 сакури от 75 вида.

„Сакура”, както се нарича японската вишна, идва от думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене) и е свързано с името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи. Легендата гласи, че принцесата е паднала от планината върху едно вишнево дърво в онези стари времена в Япония, когато се е смятало, че думата „цвете” всъщност означава вишнев цвят. В наши дни съществуват близо 300 вида сакура. Някои от най-разпространените са Яма – сакура или планинска вишна, Ито – сакура, наричана още Шидаре-сакура или плачеща вишна, Хиган-сакура или равноденствена вишна, Такане-сакура или вишна на върховете, Кан-сакура, наричана още Ганджицу-сакура, Новогодишна вишна, Широ-сакура или Мияма-сакура, вишна от вътрешността на планината и Меджиро-сакура или Коме-сакура, оризова вишна. Най -разпространените цветове, с които цъфти сакура са розово и бяло, но тя може да цъфти и в червено и жълто.