Пролетна сеитба на зеленчуците

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 14.03.2019      5260

В началото на пролетта се засаждат някои студоустойчиви култури.

Летният чесън за производство на глави се засажда през втрората половина на месец февруари до средата на март. Използват се луковици с добре развити скилидки. Засаждат се само външните скилидки, които с а по-едри и от тях се получават силни растения. Много важно условия е те да са от напълно здрави луковици. С посадъчния материал се пренася чесновата форма на стъблената нематода, която напада чесъна  и лука и е изключително вредоносна. Нападнатите скилидки са силно раздалечени една от друга в луковицата, често имат жълто-кафяв цвят и лоша миризма. В сладовете нематодата продължава да се развива и силно нападнатите глави обикновено загиват. Чесънът се засажда на едно и също място не по-рано от 3-4 години.

Обеззаразяването на скилидките преди засаждането се извършва чрез накисване във вода. Те се поставят в решетест съд, дъното на който опира във водата. Нематодите преминават във водата, която през 24 часа се сменя и се изхвърля. Още по-добре е , ако водата е течаща. Процедурата продължава 3 дни. След това скилидките се потопяват в 1% формалинов разтвор и се разтилат на слънце за няколко дена, за да изсъхнат добре. Съхраняват се при 4-5°C.

От нематодата, която заразява чесъна, не се нападат доматите, пиперът, патладжанът, невенът и хмелът.

Към края на февруари-началото на март се засяват чрез директна сеитба лук за производство на глави от семе или от арпаджик. Използват се проветриви, богати на хранителни вещества почви, добре дренирани и добре огрявани от слънцето и чисти от плевели. Добре е културите, които са отглеждани преди това, да са торени с оборски тор, защото лукът не понася директното торене с него. Преди сеитбата семената на лука трябва да се обеззаразят, за да се предпазят от ранно заразяване с причинителите на бялото и сиво гниене и фузарийното увяхване.

За равномерното и бързо прорастване на арпаджика сухата част на шийката преди засаждане се отрязва, но се внимава да не се засегне нарастващия връх. Накисва се във вода със стайна температура. Главичките се набождат на 2 до 4 см, добре се притискат в почвата и се поливат.

След засаждането на лука основна грижа е да се поддържа почвата рохка и чиста от плевели. Опитът показва, че при засаждането на лука за семе през февруари и март добивите са по-високи, отколкото през есента.

Морковите за ранно полско производство се засяват от средата на февруари до към 20 март. Със семената им се пренася опасната за кореноплодните болест черно гниене. Затова се сеят само семена, взети от здрави растения и неповредни от насекоми. За културата се избират площи, отдалечени от тези, на които са отглеждани предната година моркови. Добри предшественици са бобовите култури и краставици. Почвата трябва да е добе обработена и чиста от плевели.

В този период от годината е време за засяване и на магданоза, копъра и пащърнака. Семената на целината се засяват за получаване на разсад, който се отглежда около 70 дни до засаждането на открито. Сеитбата на граха е в края на февруари-средата на март. Сега е и моментът за засяване на репички и спанак.

През този ранен период се полагат грижи, за да се подготви посадъчният материал на картофите, които в зеленчукопроизвдоството се отглеждат като ранна пролетна култура. През зимния сезон клубените се подлагат на различни въздействия, за да се получат добри, къси и оцветени за вида кълнове. Засаждането на ранните картофи започва в началото на март в най-топлите райони на страната. Три седмици преди това се прави закалявания на клубените, като помощението се затъмнява и се охлажда до 2-3°C. При тези манипулации по клубените се появяват различни болестни симптоми. Ако носят зараза, много е важно клубените, които покажат и най-малки петна на загниване, да бъдат отстранени, защото заразата се увеличава по време на съхранението. Затова засаждането на здрав посадъчен материал е много важно условия за предотвратяване на нападение от опасни болести. Например при фитофтората заразата в полето се подновява основно от болни клубени.