Агрометеорологична прогноза за средата на март

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 10.03.2019      1464

В началото на март агрометеорологичните условия се определяха от топло за сезона време с температури по-високи от нормата. Това доведе до активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата, и до промяна във фенологичното състояние на посевите от тези култури.

През първата половина от следващия период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време с високи среднодневни температури. При пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите трети лист, начало и масово на фаза братене. При овощните видове ще протича набъбване и разпукване на пъпките.

През първите дни от периода условията ще са подходящи за извършване на предсеитбените почвообработки (култивиране, брануване) на площите предвидени за сеитбата на пролетни култури. В овощните насаждения и лозовите масиви ще се провеждат фитосанитарни резитби (срещу огнения пригор по семковите и екскориозата по лозите). При овошките може да се извърши третиране с бордолезов разтвор с концентрация 1% с цел ограничаване на фитопатогените.

През втората половина от периода се прогнозират чувствително понижение на температурите и валежи. Условията ще са неподходящи за работа на полето.

В края на периода започват да текат агротехническите срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

 

Източник НИМХ