Corteva Principal Plus
Corteva Arigo
FMC Agro | ФМС Агро
artice preview - imageВ овощната градина през септември
Дата: 10/09/2020

Листният апарат на дърветата продължава да фотосинтезира активно и осигурява изхранването на плодовете/при есенните и зимни сортове/, диференцирането на плодните пъпки и отлагането на резервни хранителни вещества. През този месец при повечето от овощните видове не се налага да се провеждат третирания.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през август
Дата: 15/08/2020

Средната месечна температура за по-голяма част от страната през август е между 23-27℃. Валежите през този месец са краткотрайни и много често оскъдни. Растежът на летораслите през август е завършил, плодовете на есенните сортове ябълки, круши и праскови наедряват интензивно. През този месец протича процесът на диференциране на плодните пъпки. Заедно с тези поцеси се осъщесвява и запасяването на овощните дървета с резервни хранителни вещества.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПетнистата дрозофила (Drosophila suzukii) – опасен неприятел в световен мащаб
Дата: 09/08/2020

Петнистата дрозофила(Drosophila suzukii) е нов неприятел за нашата страна. Тя може да причини повреди по прасковите, ранозреещите сливи и ремонтантните сортове малини като Люлин и Херитидж. Drosophila suzukii има широк кръг от растения-гостоприемници, който обхваща над 95 вида, принадлежащи към 23 ботанически семейства. Дрозофилата е полифаг, който може ще бъде много опасен неприятел за нашето плодово производство в близките години.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина в края на юли
Дата: 29/07/2020

Средната месечна температура за по-голяма част от страната през юли е между 21-26℃. Валежите през този месец са краткотрайни и много често оскъдни. През този период в някои райони продължава беритбата на къснозреещите череши и вишни, а при ябълка и праскова започва беритбата на плодовете от ранните сортове. Растежът на летораслите през юли завършва, плодовете наедряват интензивно, започва процесът на цветообразуването. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНе подценявайте второто поколение на плодовите червеи
Дата: 20/07/2020

През юли при овощните култури не трябва да се подценяват растителнозащитните пръскания срещу второто поколение на плодовите червеи. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има през повечето дни от първото и третото десетдневие, през по-хладните часове на деня.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбърнете внимание на болестите в зеленчуковата градина
Дата: 06/07/2020

Маната по домати напада всички надземни части на доматените растения. Първите симптоми се наблюдават по най-старите листа - воднисти петна с неправилна форма, покрити от долната страна с рехав белезникав налеп. По-късно петната нарастват, прегарят и покафеняват. Петната по листните и плодните дръжки са сухи, тъмнокафяви, а по стъблата са едри, воднисти и ги обхващат изцяло. Петната по плодовете са кафяви, грапави, с лъчиста структура и бързо нарастват. Във влажно

Вижте цялата статия
artice preview - imageНеприятелите в зеленчуковата градина през лятото
Дата: 30/06/2020

Видове – Тютюнев трипс (Thrips tabaci) и Западен цветов трипс (Frankliniella occidentalis) Симптоми По нападнатите органи на растенията (листа, листни дръжки, цветове и плодове) се образуват малки белезникави петна с тъмни точици, екскрементите на неприятеля. При по голяма плътност петната се сливат и листата изсъхват. Генеративните органи на растенията (пъпки и завръзи), нападнати в ранните фази от развитието се деформират, изсъхват и окапват.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през юни
Дата: 28/06/2020

През юни черешите, вишните и ягодите зреят масово, както и ранните сортове малини, кайсии, праскови, круши и ябълки. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при картофите
Дата: 09/06/2020

Колорадският бръмбар е основен неприятел по картофите у нас. Той е разпространен в цялата страна и има решаващо значение при производството на картофи; Нанася вреда също при доматите и патладжана;Вредят ларвите и бръмбарите, които се хранят с листата на растенията. Количеството на консумираната храна зависи от температурата и влажността на средата и от фенофазата на растенията. Най-опасни за растенията са повредите причинени по време на цъфтеж и клубенообразуване.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителна защита на черешите и вишните през май
Дата: 28/05/2020

Черешата и вишнята през този период се пръскат двукратно срещу цилиндроспориоза (бяла ръжда), кафяво гниене и черешова муха.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през май
Дата: 26/05/2020

Средната месечна температура през май за повечето райони в страната е в границите от 15 до 18 градуса. Много често през отделни години дневните температури достигат до 30 градуса. През май количеството на валежите се увеличава. Те са кратки, но интензивни. През май овощните дървета са във фенофаза на интензивен растеж.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОгнен пригор по крушата
Дата: 13/05/2020

Огненият пригор е бактериално заболяване, което се среща посевместно в страната. Патогенът напада и се развива главно при видове от сем. Rosaceae, а сред най-чувствителните гостоприемници на бактерията е крушата. Заболяването може да се развие по всички части от дърветата, като унищожава цветове, леторасли и скелетни клони. Заразата може да достигне до стъбло и да се развие и по подложката.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести и неприятели по зеленчуците на полето през април
Дата: 16/04/2020

Ризоктония по картофи Причинител – Rhizoctonia solani Симптоми/Повреди По заразените клубени се наблюдават тъмни до черни склероции на гъбата. Върху кълновете на заразените клубени се появяват черно-кафяви петна, които причиняват загиването им.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрез април в зеленчуковите оранжерии
Дата: 15/04/2020

Кафяви листни петна по доматите Причинител – Alternaria spp. Симптоми/Повреди Петната по листата са тъмнокафяви, до черни с концентрична структура. Петната по останалите надземни части са подобни. Нападението по цветните дръжкипричинява окапване на цветовете. Петната са покрити с тъмен налеп от спороношението на гъбата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижи за разсада през април
Дата: 14/04/2020

В разсадното отделение – Продължават грижите за разсадите (домати, пипер, патладжан, краставици).

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през април
Дата: 14/04/2020

Средната месечна температура през април за повечето овощарски райони на страната е между 10 и 14℃, а месечната сума на валежите е от 40 до 70 л./кв.м за равнините райони и между 60-100 л/кв.м за планинските. Резките промени на времето през месеца са често явление, а опасността от слани е голяма. През април овощните видове в отделните райони на страната са в различни фенофази: миши уши, бял бутон, цъфтеж.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНеприятели при разсадопроизводството
Дата: 09/03/2020

За сеитба се използват здрави или обеззаразени семена. В разсадното отделение се обезпечава оптимален температурно-влажен режим.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижи при разсадопроизводството
Дата: 09/03/2020

В разсадните помещения се отглеждат разсадите за неотопляемите стъклени и полиетиленовите оранжерии и за ниските тунели. Започва сеитбата на семена за ранните полски култури - домати, пипер, патладжан, зеле, а по-късно и за средноранните. Разсадните помещения се почистват от растителни остатъци от предишната вегетация, от плевели и самосевки. Подготвя се разсадната смеска. Най-добре е тя да бъде торфоперлитова, с която се пълнят тeрини, табли и саксийки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВажна информация за овощарите!
Дата: 22/02/2020

При затопляне на времето през февруари и март се засаждат дръвчетата в новите насаждения, ако това не е направено през есента след приключване на вегетацията. Овощните градини заемат продължително време една и съща площ. При създаването им се влагат много финансови средства и труд, което налага стопаните да се съобразят с основните изисквания на културите.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през февруари
Дата: 22/02/2020

Грижите за опазване на овощките от болести и неприятели трябва да започнат още през февруари. През този месец голяма част от овощните видове са във фенофаза на принудителен покой поради неблагоприятните температури. Затопляннията през този месец могат да доведат до активизиране на жизнените процеси, както при плодните видове, така и при техните вредители.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенни растителнозащитни мероприятия при полските култури
Дата: 04/10/2019

Правилната сеитбена подготовка, дълбочината на сеитбата от 5-6 см, сеитбената норма, предсеитбено или сеитбено торене, валиране и необходимата влага са предпоставка за добре гарнирани посеви. Не без значение е и спазването на срока за сеитба и сеитбената норма. Семената от пшеница и ечемик се обеззаразяват срещу праховита и твърда главня, а на ечемика - срещу за ленточна болест.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенно растителнозащитни мероприятия в зеленчуковата градина
Дата: 30/09/2019

През септември се създават условия за образуването на обилни роси, които са причина за заразявания от картофена мана по късните домати и брашнеста мана по морковите, зимния чесън и лука. Време е зеленчуковия разсад да се обеззарази.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенно растителнозащитни мероприятия в овощната градина
Дата: 26/09/2019

Най-високата дневна температура достига 28-32° С, а най-ниската средна температура е между 3 и 8° С. При тази климатична характеристика условията са благоприятни за появата и намножаването на многогенерационните насекоми и акари.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВирусни и фитоплазмени болести по сливата
Брой: 6//2019

Безвирусен посадъчен материал и борба с преносителите са единствената артернатива срещу коварните патогени. Сливата се напада от редица вирусни болести, като безспорно икономически най–важната от тях е шарката по сливата (PPV).

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през юли
Дата: 26/07/2019

Обикновено през юли в някои райони продължава беритбата на къснозреещите череши и вишни, а при ябълка, слива и праскова започва беритбата на плодовете от ранните сортове. Растежът на леторастите през юли завършва, плодовете наедряват интензивно, започва процесът на цветообразуването. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕфикасна растителна защита след цъфтежа на овощните дървета през май
Дата: 26/05/2019

Честите валежи през май ще създават условия за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: по пшеницата ръжди (кафява, жълта) и фузариоза по класа; мани по зеленчуковите култури и лозата; ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите, струпясване по семковите овощни видове и др. През месеца по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има в средата на първото, първата половина от второто и третото десетдневия. През май се прогнозира повишена вероятност за градушки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести и неприятели по ягодата и малината през май
Дата: 24/05/2019

При малината пръсканията са насочени срещу дидимела, антракноза, засъхване основите на летораслите/лептосфериоза/, сиво гниене, малинов агрилус, малиново комарче, малинова галица и малинов бръмбар.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонтрол на листните патогени при пшеницата през периода вретенене – изкласяване
Дата: 02/05/2019

През сезон 2018/2019 културата се развива в екстремни климатични условия, фитосанитарната среда е силно динамична, крие изненади, формулира опасности. В тази сложна обстановка качествената растителна защита е единствено сигурният инструмент за управление на риска, лимитиращ фактор за бъдещия добив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАприл – цъфтежните пръскания са важен елемент от растителнозащитната верига при овощните култури
Дата: 22/04/2019

През април овощните видове в отделните райони на страната са в различни фенофази: “миши уши“, “бял бутон“,“цъфтеж“.Цъфтежните пръскания да се провеждат сутрин, когато няма летеж на пчели. Използваните фунгициди не са токсични за пчелите, но те трябва да бъдат предпазени от струята при пръскането и от вмирисване с фунгициди.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНавременни грижи за градинските бобови култури в началото на пролетта
Дата: 31/03/2019

Най-често отглеждани в зеленчуковата градина са: градински фасул, градински грах и бакла. През различните фази от развитието им те се нападат от голям брой болести и неприятели, принадлежащи към различни разреди и семейства.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи за лозата
Дата: 30/03/2019

Основни вредители за март и април Екскориоза по лоза Phomopsis viticola Червен овощен акар Panonychus ulmi Шарен гроздов молец Lobesia botrana

Вижте цялата статия
artice preview - imageМарт – време за предцъфтежни пръскания
Дата: 20/03/2019

През третата десетдневка на март настъпва календарната пролет. Средната месечна температура се повишава от 4-8° С, облачността намалява, а броят на слънчевите дни се увеличава. В резултат на затоплянето фазата на принудителния покой на овощните видове се преустановява, а заедно с това се активизира и жизнената дейност на редица вредители по тях. Времето през март е много променливо, което налага овощарите да следят за подходящи дни за работа в овощните градини.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПролетна сеитба на зеленчуците
Дата: 14/03/2019

В началото на пролетта се засаждат някои студоустойчиви култури. Летният чесън за производство на глави се засажда през втрората половина на месец февруари до средата на март. Използват се луковици с добре развити скилидки. Засаждат се само външните скилидки, които с а по-едри и от тях се получават силни растения. Много важно условия е те да са от напълно здрави луковици

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през февруари и март
Дата: 26/02/2019

Февруари и март са важни месеци за зеленчукопроизводителите. За да се радват на добра реколта, трябва да отгледат здрав разсад. Най-опасната, повсеместно разпространена болест по тях, която не “пропуска” нито една зеленчукова култура, е сеченето.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ лозето
Дата: 25/02/2019

Резитбата се провежда в по-топлите и сухи дни на февруари и е желателно да приключи преди започване на сокодвижението. Извършва се избирателно, започва се с лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване, и с винените сортове, защото те са сравнително по-студоустойчиви. Резитбата на десертните сортове се оставя за по-късен етап.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина
Дата: 25/02/2019

Време е за зимно пръскане!

Вижте цялата статия
artice preview - imageУчастници в процеса на компостиране
Дата: 07/02/2019

От първостепенно значение е да се осъществи биоконтрол и да се индуцира устойчивост на растенията. До някаква степен това може да се постигне посредством компост.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКомпостът - средство за растителна защита
Дата: 06/02/2019

Актуален проблем в земеделието е отглеждането на здрави растения, с висока продуктивност, което налага избор на площи с благоприятно плодородие и добра почвена структура. Интензивното отглеждане на културите и уплътняване на площите обаче влошават качеството и здравния статус на почвите, като същевременно се появяват и намножават редица патогени. Ето защо от първостепенно значение е да се осъществи биоконтрол и да се индуцира устойчивост на растенията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВредители по кореноплодните зеленчукови култури – моркови
Дата: 12/01/2019

Бактериално меко гниене (Erwinia carotovora pv. carotovora) Това заболяване се появява само когато почвата е преувлажнена или условията на съхранение са лоши. В слабо дренирани райони или през мокрите периоди, бактериалното гниене може да се появи и на полето. По кореноплодите се появяват характерни воднисти миризливи загнили петна. Загубите, дължащи се на бактериите, причиняващи меко гниене, обикновено се появяват след ограничаването на други болести при съхранението.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПовече от 20 неприятели атакуват салатата
Дата: 05/11/2018

През последните години салатата – главеста, листна и маруля, е основен компонент в производствените схеми в оранжериите, предимно като междинни култури през есенно-зимния период. Чрез етапно разсаждане за пазара се осигурява продукция за свежа консумация с много добри хранителни, вкусови и диетични качества.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъхранение на плодовете, картофите и лука
Дата: 02/11/2018

Съхранението на плодовете зависи от видовия и сортов състав, както и от условията, при които се съхраняват. Късните ябълкови и крушови сортове и дюлята могат да се съхраняват при обикновени условия до 2-3 месеца, а в хладилник - до 4-6 месеца. При неправилен режим по съхранените плодове се развиват болести от инфекциозен или неинфекциозен характер.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни практики през периода на покой на овощните култури
Дата: 31/10/2018

За гарантиране производството на здрава плодова продукция е необходимо грижите за овощните насаждения да продължат и през зимните месеци, когато растенията са в покой. С настъпване на относителния покой на овощните видове отслабва и вредната дейност на неприятелите и причинителите на болестите, но по-голяма част от тях остават в насажденията - в почвата, по окапалите листа и плодове. Това дава възможност борбата с тях да продължи и през есенно-зимния период.

Вижте цялата статия
artice preview - imageKак да извършим засаждането на лозите
Дата: 28/10/2018

Засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта. Установено е, че при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година. Пролетното засаждане се приема у нас като по-масова практика. Най-добре е то да се извърши през втората половина на март и началото на април, щом е възможно да се работи.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОпасни гъбни болести по черешата и сливата
Дата: 19/09/2018

За опазване на дърветата и плодовата реколта от болести и неприятели при черешата се извършват значително по–малък брой пръскания в сравнение с ябълката. Въпреки това проблемът с остатъчните количества и замърсяването на околната среда е актуален и при черешопроизводството, като се има предвид, че при този овощен вид периодът от цъфтежа до прибиране на реколтата е значително по–къс от този при ябълката.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрез септември обеззаразяваме оранжериите
Дата: 18/09/2018

Много причинители на болести и неприятели по растенията се предават чрез почвата. Там те презимуват или преминават определен стадий от развитието си. Интензивното и монокултурно отглеждане на зеленчукови култури в култивационни съоръжения води до натрупване на патогенни микроорганизми и неприятели в почвата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през септември –химичните третирания намаляват
Дата: 18/09/2018

През септември при повечето от овощните видове не се налага да се провеждат третирания, но макар и по-малко все още още има нужда от тях.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбеззаразяването на зеленчуковите семена – първа стъпка към получаване на качествена продукция и високи добиви
Дата: 23/08/2018

Управлението на болестите по зеленчуковите култури от началните етапи – семена, разсадопроизводство, разсаждане, са много важен елемент от цялостната технология на производство. Тези първи етапи осигуряват добър старт на растенията и гарантират получаването на качествена продукция и високи добиви. Първият елемент от всяка технология е сеитба на сертифицирани, обеззаразени семена, което ще осигури производството на здрав качествен разсад.

Вижте цялата статия
artice preview - image През август все още не е отминала опасността от болестите и неприятелите по овощните дървета
Дата: 23/08/2018

При ябълковите сортове, които са чувствителни на брашнеста мана, борбата срещу тази болест също продължава. За едновременен контрол и срещу струпясването най–добре е да се използват фунгициди, които са ефикасни и срещу двата патогена. Сортовете, устойчиви на струпясване – Прима, КООП-10, Фролина, Либърти, Джонафрий, Джонатан, Пионер, Макфрий, Пилот, Топаз, Новамак, Сава, Рубинола др., се пръскат само срещу брашнеста мана.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина: Система за опазване на зелевите култури
Дата: 11/07/2018

Зелевите култури се нападат от много болести, причинявани от вируси, бактерии и гъби. С икономическо значение са причинителите на мозайка, бактериоза, сечене по разсада, гуша (кила), мана, брашнеста мана, черни листни петна и склеротинийно (бяло) гниене по зелето.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОпасни гъбни болести по ябълката и крушата
Дата: 11/07/2018

Ябълката е гостоприемник на редица гъби, бактерии, вируси и микоплазми, които причиняват значителни щети на производителите. В специалната литература са описани 57 гъбни болести но струпясването с причинител гъбата Venturia inaequalis е най – вредоносната по тази култура за всички страни, където се отглеждат ябълки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават и през юли
Дата: 11/07/2018

В ябълкови градини, където не е допусната зараза от струпясване, пръсканията срещу тази болест се прекратяват. При наличие на зараза по листата и плодовете и при чести превалявания, каквато е ситуацията в този момент, опасността от късни заразявания и увеличаване степента на нападение на плодовете продължава, което налага в този случай да се третира и през този период.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитните грижи продължават в овощната градина и през юни
Дата: 07/06/2018

През юни черешите, вишните и ягодите зреят масово, както и ранните сортове малини, кайсии, праскови, круши и ябълки. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през юни
Дата: 07/06/2018

Тиквовите, отглеждани в оранжерии и на открито, се нападат от много болести, по-голямата част от които имат голямо икономическо значение за отглежданите растения и за получения от тях добив. Наблюдават се вирусни, гъбни и бактерийни болести. Те нападат корените, стъблата, листата, а понякога и плодовете.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМасирана е атаката на болестите и неприятелите след цъфтежа на овощните дървета
Дата: 17/05/2018

Ефикасна растителна защита след цъфтежа на овощните дървета през месец май.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през май
Дата: 16/05/2018

Растителнозащитни мероприятия в зеленчуковата градина през май

Вижте цялата статия
artice preview - imageКралските оранжерии в Брюксел
Дата: 02/05/2018

Веднъж годишно в продължение на три седмици най-забележителните оранжерии в Европа отварят врати за посетители от цял свят. През 2018 година оранжериите ще бъдат отворени за любителите на ботаниката между 21 април и 11 май, срещу 2,5 евро входна такса.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКой вреди по луковте култури?
Дата: 12/04/2018

Мана по лук, чесън и праз (Peronospora destructor (Berk.) Casp.) Това е заболяването с най-голямо икономическо значение за лука. Напада арпаджика, лука за глави и за зелено, а също и семепроизводните посеви. От заразен посадъчен материал се развиват слаби, хлоротични растения с извити листа. При висока въздушна влажност листата се покриват с рехав виолетов налеп от спороношението на гъбата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЦъфтежните пръскания са важен елемент от растителнозащитната верига при овощните култури
Дата: 10/04/2018

Цъфтежните пръскания да се провеждат сутрин, когато няма летеж на пчели. Използваните фунгициди не са токсични за пчелите, но те трябва да бъдат предпазени от струята при пръскането и от вмирисване с фунгициди.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗапочнете сега грижите за градинските бобови култури
Дата: 12/03/2018

За борба с болестите и неприятелите по бобовите градински култури се прилага система от агротехнически, физико-механични, биологични, химични и други мероприятия. Те могат да бъдат ефикасни при правилното им съчетаване с фенофазите от развитието на растенията, праговете на икономическа вредност при неприятелите и правилния избор на продукти за растителна защита.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВреме е за предцъфтежни пръскания
Дата: 12/03/2018

През третата десетдневка на март настъпва календарната пролет. Средната месечна температура се повишава от 4-8 градуса С, облачността намалява, а броят на слънчевите дни се увеличава. В резултат на затоплянето фазата на принудителния покой на овощните видове се преустановява, а заедно с това се активизира и жизнената дейност на редица вредители по тях.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОпазване на дърветата от слънчев пригор и измръзване
Дата: 05/03/2018

При прасковата измръзването на пъпките обхваща и зоната около тях, където се отделя смола и се образуват тумори. Всички измръзнали части трябва своевременно да се премахнат от дърветата, а раните да се замазват с блажна боя. Варосването на дърветата има благоприятно влияние и за предпазване от пролетното измръзване.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНеприятели при разсадопроизводството
Дата: 19/02/2018

Вторият месец от годината месецът на разсадите. Опазването им от болести и неприятели е важен елемент от технологията на отглеждане на зеленчуците.От това какви разсади ще произведем зависи какви и колко зеленчуци ще берем.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести при разсадопроизводството
Дата: 19/02/2018

Вторият месец от годината месецът на разсадите. Опазването им от болести и неприятели е важен елемент от технологията на отглеждане на зеленчуците. От това какви разсади ще произведем зависи какви и колко зеленчуци ще берем.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНашествие от обикновена полевка заплашва посевите
Дата: 18/02/2018

Добруджанският земеделски институт предупреждава, че нашествие от обикновена полевка заплашва посевите!

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗимна резитба в градината
Дата: 14/02/2018

При семковите овощни видове резитбата се извършва през зимния покой на дърветата, но при костилковите това е противопоказно, защото те са по-чувствителни на наранявания – образуват се язви, раковини, придружени с изтичне на смола.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през зимата
Дата: 17/01/2018

Подгответе площите за засаждане или засяване на ранните студоустойчиви зеленчукови култури/лук, чесън, моркови, грах/. Засейте семената за ранно полско производство на домати, пипер и патладжани. В по-южните райони това е добре да стане през последното десетдневие на януари, а за останалите – през февруари.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през зимата
Дата: 17/01/2018

Февруари се характеризира със затопляния, напомнящи за пролетта, но и със застудявания, макар и редки, но с типични за зимните месеци температури. Месечната амплитуда на температурните колебания е сравнително голяма.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАртишокът – непозната и нетрадиционна зеленчукова култура
Дата: 04/12/2017

Артишокът (Cynara scolymus) е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни (Asteraceae). Отглежда се заради хранително-деликатесните си и лечебни качества. Традицията в употребата му е дълга и датира от древните египтяни, гърци и римляни. Отначало се е използвало като храна от природата, но постепенно се е зародила неговата култивация и целенасочено отглеждане.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгротехнически и растителнозащитни мероприятия при рапица
Дата: 13/11/2017

Най-добри предшественици са зърнено-житните, бобовите и окоп- ните култури, които освобождават площта рано и има достатъчно време за подготовка на почвата за сеитба на рапицата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ лозето
Дата: 04/10/2017

Продължете беритбата на среднозреещите десертни сортове грозде. За прясна консумация откъсвайте гроздовете, чиито зърна са със специфично за сорта оцветяване и с приятен вкус и аромат. Ако районът е с топла и суха есен, можете да оставите гроздове върху главината до месец и половина след узряването. За целта са подходящи хоризонталните високостъблени формировки/перголи, асми, тунелообразни конструкции и др./

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенни грижи в овощната градина
Дата: 03/10/2017

Зимните сортове ябълки круши, дюли и праскови имат нужда от редовно поливане, защото през този месец валежите са ограничени, а нормалната влага в почвата е необходима за доброто оцветяване и доузряване на тези плодове. Освен това поливане допринася дървесината на дърветата да узрее по-добре и да се натрупат да се натрупат достатъчно резервни вещества в нейната тъкан.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенни грижи в зеленчуковата градина
Дата: 03/10/2017

Ако искате да берете хрупкави моркови, в началото на есента, когато вече са се оформили кореноплодите, поливайте по-рядко. Всяко преовлажняване на почвата води до напукване и загниване. Но ако времето е сухо, както тази година, трябва да поливате през 10 15 дни. Иначе кореноплодите ще се вдървесенят. Морковите ще се напукат и когато след дълго засушаванe полеете обилно.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при зеленчуковите култури през септември
Дата: 18/09/2017

Септември и октомври са подходящ за химично обеззаразяване (фумигиране) на почвата в оранжериите. В оранжериите, които няма да се обеззаразяват, се отглеждат краставици втора култура. Растенията са в масово плододаване, затова ПРЗ трябва внимателно да се подбират според карантинните им срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през август при зеленчуковите култури
Дата: 30/08/2017

През периода се провеждат интензивни беритби, затова трябва да се подбират ПРЗ с кратки карантинни срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през август при лоза
Дата: 28/08/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „прошарване” до „узряване на зърната”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през август при овощните култури
Дата: 24/08/2017

Обичайно сухото и горещо време през август ограничава разпространението на редица гъбни болести по овощните култури и лозя, но и е причина за узряване на плодовете в съкратени срокове. Третиранията срещу вредителите да се провеждат през по-хладните часове на деня, с продукти за растителна защита с карантинен срок, съобразен с периода на узряване и беритба на плодовете.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юли при зеленчуковите култури
Дата: 06/07/2017

Падналите интензивни валежи и градушки в началото на юли на места в Дунавската равнина, в централните и североизточни райони на страната (Плевен, Ловеч, Търговище, Разград, Русе) нанесоха значителни щети по узрелите посевите с пшеница, ечемик (полягане на посевите и разпиляване на зърното) и зимна рапица, унищожиха стотици декари със зеленчукови култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юли при лоза
Дата: 06/07/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „край на цъфтежа” до „начало на узряване на зърната” на раните сортове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юли при овощните култури
Дата: 06/07/2017

Относително сухото време през юли позволява в кратки срокове да узреят плодовете на някои овощни видове и сортове лозя, но и налага растителнозащитните мероприятия да се извършват през по-хладните часове на деня. Освен пръсканията с продукти за растителна защита, за да се намали плътността на вредителите в овощната градина, от голямо значение е окапалите плодове да се събират и изнасят извън градината.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юни при лозa
Дата: 13/06/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „масов цъфтеж” до фенофаза „грахово зърно”- „затваряне на грозда”

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юни при овощнити култури
Дата: 13/06/2017

През юни температурата и влажността на въздуха са подходящи, както за растежа на овощните култури, така и за появата и развитието на икономически важните вредители по тях. През месеца плодовете на овощните видове бързо нарастват, а някои узряват.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юни при зеленчукови култури
Дата: 10/06/2017

През месеца прогнозираните стойности на максималните температури, от порядъка на 34-35оС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането на зеленчукови култури. А очакваните валежи, предимно през първата половина от периода, ще поддържат благоприятни условията за развитието на икономически вредни гъбни болести по зеленчуците – мани по зеленчуковите култури, сиво гниене, листна плесен и др.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при зеленчуковите култури през май
Дата: 17/05/2017

През периода се провеждат масови беритби на плодовете, затова трябва да се подбират ПРЗ с кратки карантинни срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при лоза през месец май
Дата: 14/05/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „поява на първи реси” до „масов цъфтеж”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при овощни култури през май
Дата: 09/05/2017

През май метеорологичните условия са изключително благоприятни за развитие и разпространение на множество болести и неприятели по овощните култури. В този период семковите овощни видове встъпват от фенофаза „плод с големина на лешник” до „плод с големина на орех”, а костилковите овощни видове от фенофаза „формиране на завръза“ до „нарастване на плодовете”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при овощни култури, лоза и зеленчуци
Дата: 20/04/2017

През април семковите овощни видове встъпват от фенофаза „разпукване на цветни пъпки” – „розов бутон” до фенофаза „цъфтеж”. Фенофазата на развитие на костилковите овощни видове е “бял бутон” - „пълен цъфтеж” - „формиране на завръз“. През този период вегетационните пръскания се провеждат срещу редица икономически важни болести и неприятели по овощните култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи за овощните култури, лозата и зеленчуците през март
Дата: 20/03/2017

Периодът, когато овощните дървета са във фенофази на развитие “набъбване на пъпките”, „разпукване на пъпките” и „миши уши”, за семковите овощни видове има опасност от развитие на редица болести и намножаване на множество неприятели.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрадината през февруари 2017
Дата: 07/02/2017

През зимно-пролетния период основният акцент на борбата срещу болестите и неприятелите по овощните култури и лозата са агротехническите мероприятия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКалендар на стопанина - растeниевъд за месец декември
Дата: 28/11/2016

В края на ноември агрометеорологичните условия ще бъдат меки за сезона. На много места в полските райони на страната прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНов сорт зимен ечемик
Дата: 21/10/2016

Новият сорт ечемик „Ахил” е създаден от Института по земеделие - Карнобат. Отличава се с добри продуктивни възможности и изцяло е подходящ за пивоварната промишленост. Българските сортове ечемик са създадени за специфичните условия на нашата страна и това ги прави предпочитани от родните земеделци.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКак да засадим овощна градина?
Дата: 08/10/2016

Овощните градини заемат продължително време една и съща площ. При създаването им се влагат много финансови средства и труд, което налага производителите да се съобразят с основните изисквания на отделните култури. Освен това те трябва да имат предвид и съвременните изисквания на потребителите за плодове без остатъчни количества от пестициди, а така също и за опазване на почвата и водите от замърсяване.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през есента
Дата: 14/09/2016

Периодът е преходен – лятото си отива, настъпва есента. Това оказва влияние както върху хода на агрометеорологичните фактори (топло през деня, хладно, дори студено нощем), така и върху градинарските практики. Усилено се прибира продукцията, за да се избегне осланяването й. След беритбата плодовете се преглеждат за наранявания, болестни напетнявания, повреди и наличие на неприятели.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощната градина през септември
Дата: 14/09/2016

Гниене на ябълковите плодове по време на съхранение

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ градината през август
Дата: 22/08/2016

Обърнете внимание на плодовите червеи и на листоминиращите молци! Август се характеризира с високи температури, малко количество валежи и ниска въздушна влажност. По-силно е нападението от неприятелите по зеленчуковите култури и по-слабо проявлението на гъбните и бактериални болести по овощните култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолестите отстъпват, неприятелите настъпват
Дата: 21/06/2016

За опазване на зеленчуковата и плодовата реколта е необходимо да продължи борбата срещу вредителите и през втората половина на юни и през юли.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през май и юни
Дата: 22/05/2016

Полагат се грижи за разсадите за късните домати, средноранното главестото и цветното зеле, праза – поливане, подхранване, плевене. Прилагат се необходимите агротехнически практики за разсадените вече ранни полски и за поникналите от директна сеитба зеленчукови култури. Периодът е характерен с чести превалявания, а от там и по-високата влажност на въздуха и почвата

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина и в лозето през май и юни
Дата: 22/05/2016

През периода метеорологичните условия са много благоприятни за развитие и разпространение на болестите и неприятелите по овощните култури и лозовите насаждения.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през април
Дата: 18/04/2016

Продължават грижите за разсадите за ранното и средноранното полско производство. Подготвят се парцелите за разсаждане в края на април на ранните и през първата десетдневка на май на средноранните домати, пипер, патладжан. Засяват се семената на късните домати и средноранното главесто зеле.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ лозето и овощната градина през април
Дата: 18/04/2016

Метеорологичните условия през втората половина на април обикновено са много подходящи за нападение от болести по лозата. Най-критичните за заразяване от мана и оидиум и за нападение от акари и молци са периодите преди и по време на цъфтежа.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДръвчетата цъфнаха, вредителите нямат почивка
Дата: 21/03/2016

Във фенофаза „цъфтеж” овощните видове са особено чувствителни на заразяване, тъй като при благоприятни условия причинителите на болестите проникват в тъканите на растението през близалцето и чашката на цвета. При влажна и хладна пролет периодът на цъфтежа на дръвчетата се удължава.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижа за зеленчуците през март-април
Дата: 20/03/2016

През този период се засяват се разсадите за средноранно производство на домати, пипер, патладжан, които не се пикират. Директно на полето се засява грах, магданоз, моркови, воден лук, праз, а в началото на април – фасул. Към края на март се разсаждат домати, а след това - пипер и краставици в полиетиленови оранжерии. В първата десетдневка на април се засяват безразсадните домати. Как да ги опазим здрави?

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗимно пръскане при овошките
Дата: 28/02/2016

Направете го при сухо време през месец февруари. Зимното пръскане не трябва да съвпада със зимната резитба, тъй като за пръскането се ползват препарати за растителна защита, които причиняват щети, ако попаднат върху раните от резитбата. Подходящи за пръскане са тихите, безветрени дни, така разтворът няма опасност да бъде отнесен от вятъра.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКакво е полегнал разсад?
Дата: 28/02/2016

“Здраво семе - здрав разсад - здрав посев” е девизът на градинарите. Изпълнението на първите два елемента засяга пряко разсадопроизводството, което има огромно значение за развитието на качествена земеделска продукция.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКоледна звезда (Euphorbia pulcherrima)
Дата: 29/12/2015

Коледната звезда е растения от семейство Млечкови, чиито листа са обагрени най-често в ярко червено. През 1843 година Понсетията, както още наричат растението, е пренесена на европейския континент. Въпреки, че е коледен символ в Западна Европа и Америка, нейна родина се считат тропическите райони на Гватемала и Мексико. Огромен е интересът към нея в Европа, което е наложило постоянна работа на цветарски компании върху нейната селекция.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКакво трябва да знаем, преди да засадим овощна градина?
Брой: 10//2015

Овощните градини заемат продължително време една и съща площ. При създаването им се влагат много финансови средства и труд, което налага производителите да се съобразят с основните изисквания на отделните култури. Освен това те трябва да имат предвид и съвременните изисквания на потребителите за плодове без остатъчни количества от пестициди, а така също и за опазване на почвата и водите от замърсяване.Местата за нови градини трябва да отговарят на биологичните изисквания на овощния вид и сорт...

Вижте цялата статия
artice preview - imageЦветната градина през ноември
Дата: 17/11/2015

Есенното настроение е обхванало и цветните градини, които до скоро преливаха от живот и багри и пъстротата, която радваше от всеки кът на двора е вече отминала. Прецъфтяха петунии, богородички, рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКакви овощни дървета да насадим
Дата: 18/10/2015

Определяне на видовете и сортовете за нови насаждения става в зависимост от почвените и климатичните условия и биологичните особености и изисквания на растенията. От климатичните фактори най-голямо значение за овощните култури има топлинният режим. Релефа на мястото влияе преди всичко върху температурния и водния режим. Студеният въздух пада надолу по склоновете и се напластява в най-ниските и затворени места, затова те не са подходящи за засаждане на овощни култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗасаждане на овощни дървета през есента
Дата: 18/10/2015

Засаждането на овощните дървета трябва да се организира възможно по рано през есента. Ако поради каквито и да било причини не бъде извършено засаждането през есента, обезателно всички подготвителни работи (доставка на дръвчета, подготовка на почвата и др.) трябва да се направят през есента, а за пролетта да остане само засаждането, което да се извърши рано напролет, щом почвата изпръхне.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ Овощната градина през септември и октомври
Брой: 9//2015

При ябълката през този период се провежда пръскане срещу второто поколение на ябълковия плодов червей и при необходимост срещу струпясването и причинителите на гниене на плодовете. За борба срещу ябълковия плодов червей в списъка на одобрените инсектициди са включени ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през септември и октомври
Брой: 9//2015

Разсадопроизводство. През този период в стъклените оранжерии се отглеждат разсади от домати и краставици за ранно производство и марули и салати за есенно-зимно производство. По тях най-често се появява “сечене”. Борбата срещу него включва: отстраняване на болните растения заедно със съседните здрави; “изгаряне” на петната чрез поливане с 2% разтвор на син камък или амониева селитра; поливане на останалите растения с разтвор ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛавдан - огненото растение на Средиземноморието
Дата: 16/09/2015

Лавдан ( Cistus incanus), наричан още памуклийка или скална роза, е род ниски многогодишни храсти, известни преди всичко със силния си специфичен аромат, напомнящ мириса на амбра, който се дължи на високото съдържание на етерични масла в листата им. Растението е широко разпространено в средиземноморския регион. Вирее върху силно неплодородни почви – сухи, песъчливи и каменисти, предимно в напечени полупланински и планински райони с много слънце.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през юли
Брой: 6//2015

При крушата трябва да продължат пръсканията срещу струпясването.За борба срещу тази болест са одобрени само два фунгицида - Дитан М-45 – 0,3% и Луна експирианс – 20-75мл/дка, но могат да се ползват всички фунгициди, изброени за борба срещу струпясването по ябълката. Третира се и срещу плодовите червеи и срещу крушовите бълхи и по–точно срещу обикновената крушова листна бълха и крушовата дървеница.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през юли
Брой: 6//2015

Развитието на картофената мана по домати и картофи е целогодишно. Особено добри са условията за вредната й дейност в съоръженията с пластмасово покритие, където се образува обилна роса. Инкубационният период в зависимост от условията е 3-10 дни.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗеленчукови култури през юни
Брой: 5//2015

Полско производство. При чести, тихи валежи и висока влажност има условия за поява на картофена мана по домати и картофи, мани по лукови и зелеви, фитофторно гниене по домати; при интензивни валежи – кафяви листни петна (алтернариоза); когато валежите са придружени със силен вятър - бактерийни петносвания и пригори по домати и пипер. Развитието на картофената мана по домати и картофи е целогодишно.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощни култури през юни
Брой: 5//2015

При ябълката трябва да подължат пръсканията срещу струпясването, тъй като опасността от първични заразявания все още съществува. Отделянето на аскоспори обикновено продължава около два месеца, считано от началото на узряването им, което за условията на нашата страна настъпва при разпукване на пъпките. През тази година в основните ябълкопроизводителни райони този период започна в края на март и в началото на април за повечето сортове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през май
Брой: 5//2015

Отглежданите култури са във фаза масово плододаване. В неотопляемите оранжерии започват първите беритби, а в отопляемите се провеждат масови беритби – 2-3 пъти седмично. Необходимо е внимателно да се подбират ПРЗ – с по-кратък карантинен срок. Задължително да се спазват карантинните срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през май
Брой: 4//2015

При ябълката май обикновено се провеждат две пръскания, които са насочени срещу струпясването, брашнестата мана, ябълковия плодов червей, калифорнийската щитоносна въшка, листоминиращите молци, акарите и листните въшки. За борба срещу болестите се използва един от фунгицидите ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през април
Брой: 3//2015

Продължават грижите за разсадите от домати, пипер, патладжан и краставици за ранно и средноранно полско производство. Важен момент е осигуряването на оптимален температурно-влажен режим. Провежда се редовно проветряване, покриване с тунели от полиетилен или засенчване в зависимост от атмосферните условия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през април
Брой: 3//2015

При ябълката във фаза “миши уши” през април се извършва първото предцъфтежно пръскане срещу струпясването и брашнестата мана

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗеленчукови култури
Брой: 2//2015

Оранжерийно производство. В стъклените оранжерии културите могат да бъдат в различни фази на развитие - от начало на вегетация до беритби. Необходимо е подборът на ПРЗ, с които се третират растенията, да бъде съобразен с фазата на развитие, за да се опази продукцията и средата от химични замърсявания. В началото на вегетацията се прилагат пестицидите, посочени при разсадите, а през беритбения период - ПРЗ с по-кратък карантинен срок.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощни култури
Брой: 2//2015

През март трябва да започне стръскване на ябълковите дървета за установяване на масовото излизане от зимните убежища на ябълковия цветопробивач ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина
Дата: 01/02/2015

Разсадните помещения се почистват от растителни остатъци от предишната вегетация, от плевели и самосевки. Подготвя се разсадната смеска. Най-добре е това да бъде торфоперлитова смеска, с която се пълнят тeрини, табли и саксийки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина
Дата: 01/02/2015

През топлите дни на февруари и първата половина на март трябва да се пръска срещу зимуващия запас от: яйца на червен овощен акар, кафяв ябълков акар, зелена ябълкова листна въшка, червеногалова листна въшка ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни практики през периода на покой на овощните култури
Дата: 22/12/2014

За гарантиране производството на здрава плодова продукция е необходимо грижите за овощните насаждения да продължат и през зимните месеци, когато растенията са в покой.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъхранение на плодовете, картофите и лука през зимата
Дата: 22/12/2014

Съхранението на плодовете зависи от видовия и сортов състав, както и от условията, при които се съхраняват. Късните ябълкови и крушови сортове и дюлята могат да се съхраняват при обикновени условия до 2-3 месеца, а в хладилник - до 4-6 месеца.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни практики през периода на покой на овощните култури
Дата: 22/12/2014

За гарантиране производството на здрава плодова продукция е необходимо грижите за овощните насаждения да продължат и през зимните месеци, когато растенията са в покой.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКак да запазим свободни от зараза новите посеви?
Брой: 1//2014

Жътвата е към своя край и е време стопаните да насочат внимание към предстоящата сеитба. Опазването на житните култури от болести бе трудно през изминалия сезон. В подобни ситуации ясно проличават както предимствата, така и недостатъците на технология, сортове и фунгициди, които прилагаме...

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижи при раз­садо­про­извод­ството
Брой: 1//2014  • Зимна резитба
  • Обработка на почвата
  • Зимно-пролетно химично третиране

Вижте цялата статия
artice preview - imageРанно­пролетни агро­тех­ни­чес­ки и рас­ти­тел­но­за­щит­ни гри­жи при лозя
Брой: 1//2014

  • Зимна резитба
  • Обработка на почвата
  • Зимно-пролетно химично третиране

Вижте цялата статия
artice preview - imageРанно­пролетни грижи при овощ­ните насаж­дения
Брой: 1//2014

  • Зимна резитба
  • Обработка на почвата
  • Зимно-пролетно химично третиране

Вижте цялата статия
artice preview - imageВреме е за пред­цъф­теж­ни пръс­ка­ния в овощ­на­та гра­ди­на
Брой: 2//2014

Обработка на овощните насъждения в пред­цъф­теж­ния пе­риод

Вижте цялата статия
Агредо
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Agropal
ИЗБРАНИ