DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през зимата
Дата: 17/01/2018

Подгответе площите за засаждане или засяване на ранните студоустойчиви зеленчукови култури/лук, чесън, моркови, грах/. Засейте семената за ранно полско производство на домати, пипер и патладжани. В по-южните райони това е добре да стане през последното десетдневие на януари, а за останалите – през февруари.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през зимата
Дата: 17/01/2018

Февруари се характеризира със затопляния, напомнящи за пролетта, но и със застудявания, макар и редки, но с типични за зимните месеци температури. Месечната амплитуда на температурните колебания е сравнително голяма.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАртишокът – непозната и нетрадиционна зеленчукова култура
Дата: 04/12/2017

Артишокът (Cynara scolymus) е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни (Asteraceae). Отглежда се заради хранително-деликатесните си и лечебни качества. Традицията в употребата му е дълга и датира от древните египтяни, гърци и римляни. Отначало се е използвало като храна от природата, но постепенно се е зародила неговата култивация и целенасочено отглеждане.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгротехнически и растителнозащитни мероприятия при рапица
Дата: 13/11/2017

Най-добри предшественици са зърнено-житните, бобовите и окоп- ните култури, които освобождават площта рано и има достатъчно време за подготовка на почвата за сеитба на рапицата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ лозето
Дата: 04/10/2017

Продължете беритбата на среднозреещите десертни сортове грозде. За прясна консумация откъсвайте гроздовете, чиито зърна са със специфично за сорта оцветяване и с приятен вкус и аромат. Ако районът е с топла и суха есен, можете да оставите гроздове върху главината до месец и половина след узряването. За целта са подходящи хоризонталните високостъблени формировки/перголи, асми, тунелообразни конструкции и др./

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенни грижи в овощната градина
Дата: 03/10/2017

Зимните сортове ябълки круши, дюли и праскови имат нужда от редовно поливане, защото през този месец валежите са ограничени, а нормалната влага в почвата е необходима за доброто оцветяване и доузряване на тези плодове. Освен това поливане допринася дървесината на дърветата да узрее по-добре и да се натрупат да се натрупат достатъчно резервни вещества в нейната тъкан.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенни грижи в зеленчуковата градина
Дата: 03/10/2017

Ако искате да берете хрупкави моркови, в началото на есента, когато вече са се оформили кореноплодите, поливайте по-рядко. Всяко преовлажняване на почвата води до напукване и загниване. Но ако времето е сухо, както тази година, трябва да поливате през 10 15 дни. Иначе кореноплодите ще се вдървесенят. Морковите ще се напукат и когато след дълго засушаванe полеете обилно.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при зеленчуковите култури през септември
Дата: 18/09/2017

Септември и октомври са подходящ за химично обеззаразяване (фумигиране) на почвата в оранжериите. В оранжериите, които няма да се обеззаразяват, се отглеждат краставици втора култура. Растенията са в масово плододаване, затова ПРЗ трябва внимателно да се подбират според карантинните им срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през август при зеленчуковите култури
Дата: 30/08/2017

През периода се провеждат интензивни беритби, затова трябва да се подбират ПРЗ с кратки карантинни срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през август при лоза
Дата: 28/08/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „прошарване” до „узряване на зърната”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през август при овощните култури
Дата: 24/08/2017

Обичайно сухото и горещо време през август ограничава разпространението на редица гъбни болести по овощните култури и лозя, но и е причина за узряване на плодовете в съкратени срокове. Третиранията срещу вредителите да се провеждат през по-хладните часове на деня, с продукти за растителна защита с карантинен срок, съобразен с периода на узряване и беритба на плодовете.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юли при зеленчуковите култури
Дата: 06/07/2017

Падналите интензивни валежи и градушки в началото на юли на места в Дунавската равнина, в централните и североизточни райони на страната (Плевен, Ловеч, Търговище, Разград, Русе) нанесоха значителни щети по узрелите посевите с пшеница, ечемик (полягане на посевите и разпиляване на зърното) и зимна рапица, унищожиха стотици декари със зеленчукови култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юли при лоза
Дата: 06/07/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „край на цъфтежа” до „начало на узряване на зърната” на раните сортове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юли при овощните култури
Дата: 06/07/2017

Относително сухото време през юли позволява в кратки срокове да узреят плодовете на някои овощни видове и сортове лозя, но и налага растителнозащитните мероприятия да се извършват през по-хладните часове на деня. Освен пръсканията с продукти за растителна защита, за да се намали плътността на вредителите в овощната градина, от голямо значение е окапалите плодове да се събират и изнасят извън градината.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юни при лозa
Дата: 13/06/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „масов цъфтеж” до фенофаза „грахово зърно”- „затваряне на грозда”

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юни при овощнити култури
Дата: 13/06/2017

През юни температурата и влажността на въздуха са подходящи, както за растежа на овощните култури, така и за появата и развитието на икономически важните вредители по тях. През месеца плодовете на овощните видове бързо нарастват, а някои узряват.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи през юни при зеленчукови култури
Дата: 10/06/2017

През месеца прогнозираните стойности на максималните температури, от порядъка на 34-35оС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането на зеленчукови култури. А очакваните валежи, предимно през първата половина от периода, ще поддържат благоприятни условията за развитието на икономически вредни гъбни болести по зеленчуците – мани по зеленчуковите култури, сиво гниене, листна плесен и др.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при зеленчуковите култури през май
Дата: 17/05/2017

През периода се провеждат масови беритби на плодовете, затова трябва да се подбират ПРЗ с кратки карантинни срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при лоза през месец май
Дата: 14/05/2017

В този период лозите се намират от фенофаза „поява на първи реси” до „масов цъфтеж”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при овощни култури през май
Дата: 09/05/2017

През май метеорологичните условия са изключително благоприятни за развитие и разпространение на множество болести и неприятели по овощните култури. В този период семковите овощни видове встъпват от фенофаза „плод с големина на лешник” до „плод с големина на орех”, а костилковите овощни видове от фенофаза „формиране на завръза“ до „нарастване на плодовете”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при овощни култури, лоза и зеленчуци
Дата: 20/04/2017

През април семковите овощни видове встъпват от фенофаза „разпукване на цветни пъпки” – „розов бутон” до фенофаза „цъфтеж”. Фенофазата на развитие на костилковите овощни видове е “бял бутон” - „пълен цъфтеж” - „формиране на завръз“. През този период вегетационните пръскания се провеждат срещу редица икономически важни болести и неприятели по овощните култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи за овощните култури, лозата и зеленчуците през март
Дата: 20/03/2017

Периодът, когато овощните дървета са във фенофази на развитие “набъбване на пъпките”, „разпукване на пъпките” и „миши уши”, за семковите овощни видове има опасност от развитие на редица болести и намножаване на множество неприятели.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрадината през февруари 2017
Дата: 07/02/2017

През зимно-пролетния период основният акцент на борбата срещу болестите и неприятелите по овощните култури и лозата са агротехническите мероприятия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКалендар на стопанина - растeниевъд за месец декември
Дата: 28/11/2016

В края на ноември агрометеорологичните условия ще бъдат меки за сезона. На много места в полските райони на страната прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНов сорт зимен ечемик
Дата: 21/10/2016

Новият сорт ечемик „Ахил” е създаден от Института по земеделие - Карнобат. Отличава се с добри продуктивни възможности и изцяло е подходящ за пивоварната промишленост. Българските сортове ечемик са създадени за специфичните условия на нашата страна и това ги прави предпочитани от родните земеделци.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКак да засадим овощна градина?
Дата: 08/10/2016

Овощните градини заемат продължително време една и съща площ. При създаването им се влагат много финансови средства и труд, което налага производителите да се съобразят с основните изисквания на отделните култури. Освен това те трябва да имат предвид и съвременните изисквания на потребителите за плодове без остатъчни количества от пестициди, а така също и за опазване на почвата и водите от замърсяване.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през есента
Дата: 14/09/2016

Периодът е преходен – лятото си отива, настъпва есента. Това оказва влияние както върху хода на агрометеорологичните фактори (топло през деня, хладно, дори студено нощем), така и върху градинарските практики. Усилено се прибира продукцията, за да се избегне осланяването й. След беритбата плодовете се преглеждат за наранявания, болестни напетнявания, повреди и наличие на неприятели.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощната градина през септември
Дата: 14/09/2016

Гниене на ябълковите плодове по време на съхранение

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ градината през август
Дата: 22/08/2016

Обърнете внимание на плодовите червеи и на листоминиращите молци! Август се характеризира с високи температури, малко количество валежи и ниска въздушна влажност. По-силно е нападението от неприятелите по зеленчуковите култури и по-слабо проявлението на гъбните и бактериални болести по овощните култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолестите отстъпват, неприятелите настъпват
Дата: 21/06/2016

За опазване на зеленчуковата и плодовата реколта е необходимо да продължи борбата срещу вредителите и през втората половина на юни и през юли.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през май и юни
Дата: 22/05/2016

Полагат се грижи за разсадите за късните домати, средноранното главестото и цветното зеле, праза – поливане, подхранване, плевене. Прилагат се необходимите агротехнически практики за разсадените вече ранни полски и за поникналите от директна сеитба зеленчукови култури. Периодът е характерен с чести превалявания, а от там и по-високата влажност на въздуха и почвата

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина и в лозето през май и юни
Дата: 22/05/2016

През периода метеорологичните условия са много благоприятни за развитие и разпространение на болестите и неприятелите по овощните култури и лозовите насаждения.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през април
Дата: 18/04/2016

Продължават грижите за разсадите за ранното и средноранното полско производство. Подготвят се парцелите за разсаждане в края на април на ранните и през първата десетдневка на май на средноранните домати, пипер, патладжан. Засяват се семената на късните домати и средноранното главесто зеле.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ лозето и овощната градина през април
Дата: 18/04/2016

Метеорологичните условия през втората половина на април обикновено са много подходящи за нападение от болести по лозата. Най-критичните за заразяване от мана и оидиум и за нападение от акари и молци са периодите преди и по време на цъфтежа.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДръвчетата цъфнаха, вредителите нямат почивка
Дата: 21/03/2016

Във фенофаза „цъфтеж” овощните видове са особено чувствителни на заразяване, тъй като при благоприятни условия причинителите на болестите проникват в тъканите на растението през близалцето и чашката на цвета. При влажна и хладна пролет периодът на цъфтежа на дръвчетата се удължава.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижа за зеленчуците през март-април
Дата: 20/03/2016

През този период се засяват се разсадите за средноранно производство на домати, пипер, патладжан, които не се пикират. Директно на полето се засява грах, магданоз, моркови, воден лук, праз, а в началото на април – фасул. Към края на март се разсаждат домати, а след това - пипер и краставици в полиетиленови оранжерии. В първата десетдневка на април се засяват безразсадните домати. Как да ги опазим здрави?

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗимно пръскане при овошките
Дата: 28/02/2016

Направете го при сухо време през месец февруари. Зимното пръскане не трябва да съвпада със зимната резитба, тъй като за пръскането се ползват препарати за растителна защита, които причиняват щети, ако попаднат върху раните от резитбата. Подходящи за пръскане са тихите, безветрени дни, така разтворът няма опасност да бъде отнесен от вятъра.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКакво е полегнал разсад?
Дата: 28/02/2016

“Здраво семе - здрав разсад - здрав посев” е девизът на градинарите. Изпълнението на първите два елемента засяга пряко разсадопроизводството, което има огромно значение за развитието на качествена земеделска продукция.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКоледна звезда (Euphorbia pulcherrima)
Дата: 29/12/2015

Коледната звезда е растения от семейство Млечкови, чиито листа са обагрени най-често в ярко червено. През 1843 година Понсетията, както още наричат растението, е пренесена на европейския континент. Въпреки, че е коледен символ в Западна Европа и Америка, нейна родина се считат тропическите райони на Гватемала и Мексико. Огромен е интересът към нея в Европа, което е наложило постоянна работа на цветарски компании върху нейната селекция.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКакво трябва да знаем, преди да засадим овощна градина?
Брой: 10//2015

Овощните градини заемат продължително време една и съща площ. При създаването им се влагат много финансови средства и труд, което налага производителите да се съобразят с основните изисквания на отделните култури. Освен това те трябва да имат предвид и съвременните изисквания на потребителите за плодове без остатъчни количества от пестициди, а така също и за опазване на почвата и водите от замърсяване.Местата за нови градини трябва да отговарят на биологичните изисквания на овощния вид и сорт...

Вижте цялата статия
artice preview - imageЦветната градина през ноември
Дата: 17/11/2015

Есенното настроение е обхванало и цветните градини, които до скоро преливаха от живот и багри и пъстротата, която радваше от всеки кът на двора е вече отминала. Прецъфтяха петунии, богородички, рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКакви овощни дървета да насадим
Дата: 18/10/2015

Определяне на видовете и сортовете за нови насаждения става в зависимост от почвените и климатичните условия и биологичните особености и изисквания на растенията. От климатичните фактори най-голямо значение за овощните култури има топлинният режим. Релефа на мястото влияе преди всичко върху температурния и водния режим. Студеният въздух пада надолу по склоновете и се напластява в най-ниските и затворени места, затова те не са подходящи за засаждане на овощни култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗасаждане на овощни дървета през есента
Дата: 18/10/2015

Засаждането на овощните дървета трябва да се организира възможно по рано през есента. Ако поради каквито и да било причини не бъде извършено засаждането през есента, обезателно всички подготвителни работи (доставка на дръвчета, подготовка на почвата и др.) трябва да се направят през есента, а за пролетта да остане само засаждането, което да се извърши рано напролет, щом почвата изпръхне.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ Овощната градина през септември и октомври
Брой: 9//2015

При ябълката през този период се провежда пръскане срещу второто поколение на ябълковия плодов червей и при необходимост срещу струпясването и причинителите на гниене на плодовете. За борба срещу ябълковия плодов червей в списъка на одобрените инсектициди са включени ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през септември и октомври
Брой: 9//2015

Разсадопроизводство. През този период в стъклените оранжерии се отглеждат разсади от домати и краставици за ранно производство и марули и салати за есенно-зимно производство. По тях най-често се появява “сечене”. Борбата срещу него включва: отстраняване на болните растения заедно със съседните здрави; “изгаряне” на петната чрез поливане с 2% разтвор на син камък или амониева селитра; поливане на останалите растения с разтвор ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛавдан - огненото растение на Средиземноморието
Дата: 16/09/2015

Лавдан ( Cistus incanus), наричан още памуклийка или скална роза, е род ниски многогодишни храсти, известни преди всичко със силния си специфичен аромат, напомнящ мириса на амбра, който се дължи на високото съдържание на етерични масла в листата им. Растението е широко разпространено в средиземноморския регион. Вирее върху силно неплодородни почви – сухи, песъчливи и каменисти, предимно в напечени полупланински и планински райони с много слънце.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през юли
Брой: 6//2015

При крушата трябва да продължат пръсканията срещу струпясването.За борба срещу тази болест са одобрени само два фунгицида - Дитан М-45 – 0,3% и Луна експирианс – 20-75мл/дка, но могат да се ползват всички фунгициди, изброени за борба срещу струпясването по ябълката. Третира се и срещу плодовите червеи и срещу крушовите бълхи и по–точно срещу обикновената крушова листна бълха и крушовата дървеница.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през юли
Брой: 6//2015

Развитието на картофената мана по домати и картофи е целогодишно. Особено добри са условията за вредната й дейност в съоръженията с пластмасово покритие, където се образува обилна роса. Инкубационният период в зависимост от условията е 3-10 дни.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗеленчукови култури през юни
Брой: 5//2015

Полско производство. При чести, тихи валежи и висока влажност има условия за поява на картофена мана по домати и картофи, мани по лукови и зелеви, фитофторно гниене по домати; при интензивни валежи – кафяви листни петна (алтернариоза); когато валежите са придружени със силен вятър - бактерийни петносвания и пригори по домати и пипер. Развитието на картофената мана по домати и картофи е целогодишно.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощни култури през юни
Брой: 5//2015

При ябълката трябва да подължат пръсканията срещу струпясването, тъй като опасността от първични заразявания все още съществува. Отделянето на аскоспори обикновено продължава около два месеца, считано от началото на узряването им, което за условията на нашата страна настъпва при разпукване на пъпките. През тази година в основните ябълкопроизводителни райони този период започна в края на март и в началото на април за повечето сортове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през май
Брой: 5//2015

Отглежданите култури са във фаза масово плододаване. В неотопляемите оранжерии започват първите беритби, а в отопляемите се провеждат масови беритби – 2-3 пъти седмично. Необходимо е внимателно да се подбират ПРЗ – с по-кратък карантинен срок. Задължително да се спазват карантинните срокове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през май
Брой: 4//2015

При ябълката май обикновено се провеждат две пръскания, които са насочени срещу струпясването, брашнестата мана, ябълковия плодов червей, калифорнийската щитоносна въшка, листоминиращите молци, акарите и листните въшки. За борба срещу болестите се използва един от фунгицидите ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през април
Брой: 3//2015

Продължават грижите за разсадите от домати, пипер, патладжан и краставици за ранно и средноранно полско производство. Важен момент е осигуряването на оптимален температурно-влажен режим. Провежда се редовно проветряване, покриване с тунели от полиетилен или засенчване в зависимост от атмосферните условия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през април
Брой: 3//2015

При ябълката във фаза “миши уши” през април се извършва първото предцъфтежно пръскане срещу струпясването и брашнестата мана

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗеленчукови култури
Брой: 2//2015

Оранжерийно производство. В стъклените оранжерии културите могат да бъдат в различни фази на развитие - от начало на вегетация до беритби. Необходимо е подборът на ПРЗ, с които се третират растенията, да бъде съобразен с фазата на развитие, за да се опази продукцията и средата от химични замърсявания. В началото на вегетацията се прилагат пестицидите, посочени при разсадите, а през беритбения период - ПРЗ с по-кратък карантинен срок.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощни култури
Брой: 2//2015

През март трябва да започне стръскване на ябълковите дървета за установяване на масовото излизане от зимните убежища на ябълковия цветопробивач ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина
Дата: 01/02/2015

Разсадните помещения се почистват от растителни остатъци от предишната вегетация, от плевели и самосевки. Подготвя се разсадната смеска. Най-добре е това да бъде торфоперлитова смеска, с която се пълнят тeрини, табли и саксийки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина
Дата: 01/02/2015

През топлите дни на февруари и първата половина на март трябва да се пръска срещу зимуващия запас от: яйца на червен овощен акар, кафяв ябълков акар, зелена ябълкова листна въшка, червеногалова листна въшка ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни практики през периода на покой на овощните култури
Дата: 22/12/2014

За гарантиране производството на здрава плодова продукция е необходимо грижите за овощните насаждения да продължат и през зимните месеци, когато растенията са в покой.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъхранение на плодовете, картофите и лука през зимата
Дата: 22/12/2014

Съхранението на плодовете зависи от видовия и сортов състав, както и от условията, при които се съхраняват. Късните ябълкови и крушови сортове и дюлята могат да се съхраняват при обикновени условия до 2-3 месеца, а в хладилник - до 4-6 месеца.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни практики през периода на покой на овощните култури
Дата: 22/12/2014

За гарантиране производството на здрава плодова продукция е необходимо грижите за овощните насаждения да продължат и през зимните месеци, когато растенията са в покой.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКак да запазим свободни от зараза новите посеви?
Брой: 8//2013

Жътвата е към своя край и е време стопаните да насочат внимание към предстоящата сеитба. Опазването на житните култури от болести бе трудно през изминалия сезон. В подобни ситуации ясно проличават както предимствата, така и недостатъците на технология, сортове и фунгициди, които прилагаме...

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижи при раз­садо­про­извод­ството
Брой: 1//2014  • Зимна резитба
  • Обработка на почвата
  • Зимно-пролетно химично третиране

Вижте цялата статия
artice preview - imageРанно­пролетни агро­тех­ни­чес­ки и рас­ти­тел­но­за­щит­ни гри­жи при лозя
Брой: 1//2014

  • Зимна резитба
  • Обработка на почвата
  • Зимно-пролетно химично третиране

Вижте цялата статия
artice preview - imageРанно­пролетни грижи при овощ­ните насаж­дения
Брой: 1//2014

  • Зимна резитба
  • Обработка на почвата
  • Зимно-пролетно химично третиране

Вижте цялата статия
artice preview - imageВреме е за пред­цъф­теж­ни пръс­ка­ния в овощ­на­та гра­ди­на
Брой: 2//2014

Обработка на овощните насъждения в пред­цъф­теж­ния пе­риод

Вижте цялата статия
Агредо
Pioneer Bulgaria
Лебозол Дюнгер ГмбХ
SlovBul
Agropal