Corteva Principal Plus
Corteva Arigo
FMC Agro | ФМС Агро
artice preview - imageНа добър час
Дата: 18/09/2020

На 14 септември Аграрният университет първи от всички останали висши учебни заведения в страната откри новата академична учебна година. При спазването на противоепидемични мерки ректорът проф. Христина Янчева направи специално обръщение към първокурсниците и им пожела много успех и професионална реализация

Вижте цялата статия
artice preview - imageНа вниманието на клиентите и партньорите на Агросъвет-Шумен
Дата: 22/07/2020

Агросъвет ООД -Шумен, с управител Теодора Железова, известява колегите и фирмите,занимаващи се със селско стопанство,че Снежанка Стоянова Димитрова вече не е част от колектива на фирмата,считано от 15 юли 2020година и не може да издава и подписва документи или да заявява и получава продукти на адреса и за сметка на Агросъвет ООД -Шумен.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОсобености при отглеждане на нетрадиционни за страната зеленчукови култури
Дата: 06/07/2020

На 10 юли 2020 г. от 13.30 часа ще се проведе уебинар на тема: „Особености при отглеждане на нетрадиционни за страната зеленчукови култури – специфика при торене и схеми на засаждане “.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБуалем Саиди е новият Ръководител на направление Байер Кроп Сайанс за региона Румъния, България и Молдова
Дата: 03/07/2020

София, 1-ви юли 2020г. – Буалем Саиди пое ръководството на направление Кроп Сайанс в Байер, координирайки дейностите за Румъния, България и Република Молдова. В България Жечо Мурзов продължава да ръководи направлението Кроп Сайанс на позицията Търговски директор, която зае през 2019 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageШкумбата ви кани на първия международен онлайн семинар – Амалгерол Есенс 2020
Дата: 04/06/2020

Екипът на АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС организира първия международен онлайн семинар на 9 юни от 10:00 часа, фокусиран върху биостимуланта и неговото действие при културните растения. Очакват Ви много интересни видео материали, снимков материал и съвети за употребата на АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС при различни земеделски култури в различни ситуации.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонкурс за иновации "АГРА 2020"
Дата: 03/03/2020

Всяка година едно от най-очакваните събития на земеделския форум АГРА е „Конкурса за иновации”, където участват иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство. Те се представят за първи път на международната изложба и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. Тази година в надпреварата участваха общо 47 продукта и разработки на 29 фирми и научни институти.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕвропейско дърво с история
Дата: 27/02/2020

В конкурса „Европейско дърво на годината 2020” и тази година има участник от България. Вековният дъб в Ново село, община Велико Търново е българската кандидатура за конкурса „Европейско дърво на годината 2020”, който се провежда от 10 години. Гласуването ще протече от 1 февруари до 29 февруари 2020 г. Вековният дъб – памет и символ в с. Ново село край Велико Търново – българската кандидатура в конкурса „Европейско дърво на годината 2020”

Вижте цялата статия
artice preview - imageВиола АЕ: Креативни, бизнес активни, успешни!
Дата: 21/02/2020

Сливенската търговска фирма за пестициди, семена и торове откри поредния си търговски сезон. Парк хотел "Европа" в Хасково бе домакин на тази емблематична стартова проява. Ключовото събитие, запазен знак на Виола, и този път бе натоварено с високи очаквания. Клиентите на фирмата - земеделски производители от региона на Сливен, Ямбол и Стара Загора, получиха актуална информация от 12 компании, партньори на Виола: БАСФ, Синджента, Кортева, UPL, Суммит Агро, Адама, Екофол, КНЕ Сертис,Агрия АД, KWS, Косад и АБT

Вижте цялата статия
artice preview - imageАГРА 2020 – от почвата до трапезата
Дата: 18/02/2020

От 19 до 23 февруари 2020 г. ще бъдат демонстрирани нови комплексни решения за селското стопанство на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“, която се провежда традиционно в Пловдив. През последните години „Агра“ се превръна в отворена платформа за иновации и среща на всички заинтересувани и заети в земеделието. Форумът с право се смята за единствен на Балканите и успява да съчетае в 4 дни на едно място селскостопанска техника, храни, оборудване, вино и земеделски култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер: 2020 - пътна карта с ключови политики
Дата: 17/02/2020

Гранд хотелът в Поморие бе изборът на германската компания за старта на тазгодишната й търговска компания. Големият професионален интерес към ключовото събитие не беше някаква изненада. Високите очаквания на многобройното присъствие се сбъднаха!

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗемя на хубавото вино
Дата: 16/02/2020

Виненият месец – февруари започва винаги с почитането на светеца Трифон Зарезан по църковния каландар на 1 февруари, но традиционно празникът се чества на 14 февруари. Дата, на която българите отбелязват празника на лозарите, виното и на древните традиции, свързани с лозарството и винопроизводството още от времената на траките.

Вижте цялата статия
artice preview - image16 януари 2020 - Ден на растителнозащитника
Дата: 20/01/2020

Аграрният университет в Пловдив, емблемата на българското земеделие, по традиция бе домакин на поредния празник на растителната защита у нас. Акцентът на празника беше националната информационна кампания "Защити растенията - защити живота".

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗащити растенията – защити живота
Дата: 14/01/2020

По случай професионалния празник на растителнозащитника и официалния старт на Националната информационна кампания „Защити растенията – защити живота” под патронажа на Министъра на земеделието, храните и горите в Международната година на растителното здраве на 16 януари 2020 година в Аулата на Аграрен университет, гр. Пловдив, ще се проведе и конференция на тема:“ Растителното здраве – нови заплахи и превенция“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛешникопроизводството в България – състояние, проблеми, възможности за развитие
Дата: 04/12/2019

На 4 декември 2019 г. в гр. Кърджали ще се проведе съвместна информационна среща – семинар на НССЗ (Териториален областен офис –Кърджали) и опитна станция по земеделие в Източните Родопи (ОСЗИР) Кърджали и НТС (Териториална организация– Кърджали)

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрактики и методи на биологичното овощарство
Дата: 27/11/2019

На 28 ноември 2019 г. в гр. Пловдив ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на НССЗ (Териториален областен офис - Пловдив) и Аграрен университет – Пловдив на тема „Практики и методи на биологичното овощарство”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСеминар по интегрирана растителна защита в оранжерии
Дата: 25/10/2019

На 25 октомври 2019 г. в гр. Пловдив, в Аграрен университет - Пловдив ще се проведе семинар на тема "Интегрирана растителна защита в оранжерии".

Вижте цялата статия
artice preview - imageБългария е на първо място в Европа по биологичен показател
Дата: 23/10/2019

България се класира на първо място в Европа за най-добра ефективност по ключов екологичен показател - събиране на опаковки от продукти за растителна защита в земеделието. За 2019 г. в страната ни са били събрани и преработени впечатляващите 97 % от опаковките, използвани от родните производители.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕсенни срещи с растенията в ботаническата градина на БАН
Дата: 11/10/2019

Ежегодните “Есенни срещи с растенията” ще се проведат от 12 до 19 октомври 2019 година в Ботаническата градина на БАН от 10.00 до 16.00 часа.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНовата учебна година започна в Аграрния университет в Пловдив
Дата: 10/10/2019

Аграрният университет в Пловдив отвори вратите си за нови студенти от страната и чужбина на 16 септември 2019 година. Събитието беше приветствано от зам.- министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов.От тази академична година земеделският университет ще предлага и нова специалност – “Икономика и управление на регионалното развитие”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСмели решения, нова посока!
Дата: 04/10/2019

"ЦАРЕВИЦАТА - ЦАРИЦА НА ПОЛЕТО", партньорският проект на Аграрния университет в Пловдив, компанията Кортева и фирма Нетафим, реализиран в опитната учебна база, доказва, че формирането на устойчиви решения в дългосрочен план, на визии за утрешния ден, променят перспективата и хоризонта на производството на царевица в България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИнститутът по земеделие в Кюстендил чества 90 години
Дата: 27/09/2019

На 27 септември 2019 г., в гр. Кюстендил ще се проведе Юбилейно тържество, посветено на 90 години от основаването на Института по земеделие в Кюстендил.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПромени в мениджмънта на Байер България
Дата: 07/08/2019

• Жечо Мурзов поема управлението на Байер Кроп Сайанс за България • Екатерина Карпузова е новият Управляващ директор на Байер България ЕООД

Вижте цялата статия
artice preview - imageПродуктовият формат на Кортева за борба с плевелите в царевица и слънчоглед
Дата: 24/07/2019

На пилотна платформа край великотърновското село Карайсен екип на Кортева демонстрира пред многобройна професионална аудитория от Централна Северна България голямото портфолио хербициди и хербицидни комбинации -инструментариумът на компанията за управление на рисковете при заплевеляване на царевица и слънчоглед.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗлатна праскова 2019
Дата: 23/07/2019

За осма поредна година на 25 юли в с. Гавраилово, общ. Сливен ще се проведе празникът „Златна праскова – 2019”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи
Дата: 02/07/2019

На 7 юни за пореден път в Добруджанския земеделски институт край гр. Ген.Тошево се състоя Ден на отворените врати. Тази година той се проведе в рамките на събитието, „Дни на Тодор Рачински“ по повод 90-годишнината от рождението на бележития български селекционер на пшеница.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕфект от групово използване на различни водоразтворими торове при фертигация на зеленчуци
Дата: 16/06/2019

По инициатива на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и земеделският стопанин Никола Чавдаров на 17 юни в двора на Института по растителни генетични ресурси – гр. Садово ще се проведе демонстрация на тема "Ефект от групово използване на различни водоразтворими торове при фертигация на зеленчуци". Демонстрацията се организира по проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПроектът на Ариста ЛайфСайънс за защита на конвенционалната рапица: Висок индекс на успешност!
Дата: 11/06/2019

На пилотната платформа в с.Странско, област Стара Загора, екип на фирмата показа на земеделските производители от Южна България работата на пестицидите, биостимулантите и листните торове от корпоративния портфейл, възможните подобрения в отделните групи фактори за постигане на стабилен, устойчив, здравен статус на рапицата, чиято ефективна растителна защита в България все още не е еднопосочен процес с утвърдени правила.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДен на отворените врати в Добруджанския земеделски институт
Дата: 06/06/2019

На 7 юни 2019 г. от 10.00 ч. в Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево ще се проведе традиционното събитие – Ден на отворените врати, което тази година е включено в честването на Дни на Тодор Рачински ( 5-7 юни). По повод навършването на 90-годишнината от рождението на бележития селекционер на пшеница се организира Международна научна конференция на тема „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“ и Ден на отворените врати в Добруджанския земеде

Вижте цялата статия
artice preview - imageСеменарска къща „Садово“: Работим на високо ниво!
Дата: 29/05/2019

Осемнадесетото поредно издание ОТКРИТ ДЕН НА ПШЕНИЦАТА на Семенарска къща „Садово“, най-голямата частна селекционна компания у нас, от състава на търговската фирма Ай Ди Империал, се състоя на специалния опитно-демонстрационен панел край пловдивското село Богданица.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМеждународни дни на полето 2019
Дата: 27/05/2019

За втора поредна година на опитните полета на Аграрния университет в Пловдив от 30 май до 1 юни ще се проведат международните дни на полето.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастенията са очарователни
Дата: 17/05/2019

Агробиоинститут (АБИ, ССА), съвместно с Биологичеки факултет на СУ и Факултет по природни науки на Шуменския университет, организира 5-ти международен “Ден на очарованието на растенията” 2019, под егидата на Европейската организация за Растителна наука (EPSO ‐ www.epsoweb.org), Брюксел.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРазличното пчеларстване - традиция и бизнес
Дата: 16/05/2019

На 20 май 2019 г. в с. Прилеп, общ. Добрич, обл. Добрич ще се проведе съвместна информационна среща - семинар с демонстрация на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Добрич) и Стопаните на медена къща „Михови“ на тема: „Различното пчеларстване - традиция и бизнес“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАлтернативни етеричномаслени култури и добри практики при отглеждането им
Дата: 10/05/2019

На 15 май (сряда) 2019 г. в с. Хан Крум, обл. Шумен ще се проведе съвместна информационна среща - семинар с демонстрация на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Шумен) и Селскостопанска академия (Опитна станция по земеделие - Хан Крум) на тема: „Алтернативни етеричномаслени култури и добри практики при отглеждането им“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОтглеждане на маслодайна роза
Дата: 16/04/2019

На 17 април 2019 г. в гр. Панагюрище, обл. Пазарджик ще се проведе съвместна информационна среща - семинар с демонстрация на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Пазарджик) и Селскостопанска академия (Институт по розата и етеричномаслените култури / ИРЕМК/ - Казанлък) на тема: „Отглеждане на маслодайна роза“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМодерно образование по растениевъдство и растителна защита в Пловдив
Дата: 15/04/2019

Новият учебен център за практическо обучение по растениевъдство и растителна защита в Аграрния университет беше открит официално на 12 април в Пловдив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДейности в черупкови овощни насаждения
Дата: 09/04/2019

На 10 април 2019 г. в гр. Русе ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Русе), Шуменски университет „Е. К. Преславски“ и Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) на тема: „Дейности в черупкови овощни насаждения. Възможности за сдружаване в сектор черпукови плодове“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСтранджанският манов мед вече е запазена марка на Европейския съюз
Дата: 08/04/2019

Европейската комисия вписа “Странджанския манов мед” в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП), съобщи пресслужбата на институцията.Той съдържа монозахаридите – глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. Богатият минерален състав на мановия мед обуславя и алкализиращото му действие.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСуммит Агро: Смело напред към важните неща!
Дата: 20/03/2019

Екипът на фирмата представи официално обновената си продуктова листа за защита и хранене на лозата. На семинара, състоял се в представителния пловдивски хотел “Империал”, присъстваха лозари от цялата страна

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонкурс за иновации на АГРА 2019
Дата: 28/02/2019

Всяка година едно от най-очакваните събития на земеделския форум АГРА е „Конкурса за иновации”, където участват иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство. Те се представят за първи път на международната изложба и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове
Дата: 27/02/2019

На 5 март 2019 г. в гр. Сливен ще се проведе съвместна информационна среща – семинар с демонстрация на НССЗ (ТОО-Сливен) и Агререн университет – Пловдив на тема: „Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгра 2019: комплесни решения за селското стопанство
Дата: 21/02/2019

От 20 до 24 февруари ще бъдат демонстрирани нови комплексни решения за селското стопанство на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“, която се провежда в Международния панаир в Пловдив. През последните години „Агра“ се превръща в отворена платформа за иновации и среща на всички заинтересувани и заети в бранша. Форумът с право се смята за единствен на Балканите и успява да съчетая в 4 дни селскостопанска техника, храни, оборудване, вино и земеделски култури.

Вижте цялата статия
artice preview - image Байер: Заедно постигаме повече!
Дата: 19/02/2019

Тазгодишната зимна информационна сесия на компанията бе организирана в три локации – Поморие, Варна-Златни пясъци, и Правец. Българският екип на Байер, глобалният лидер в бизнеса с препарати за растителна защита и семена, представи пред многобройна публика: водещи земеделски производители и дистрибутори от страната - партньори на фирмата, своя много факторен, високо интензивен продуктов портфейл за 2019 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДърветата с най-интeресна история през 2019
Дата: 19/02/2019

В конкурса „Европейско дърво на годината” и тази година има участник от страната ни. Вековният цер от село Рани луг е българската кандидатура за конкурса „Европейско дърво на годината”, който се провежда от 2011 година. Гласуването ще протече от 1 февруари до 28 февруари 2019г. А резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел, на 19 март 2019 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгротехнически мероприятия при лозята, интегрирани системи за борба с болести, неприятели и плевели по лозатa
Дата: 13/02/2019

На 15 февруари 2019 г. в гр. Сандански ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на НССЗ (ТОО-Благоевград) и Изппълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) на тема: „Агротехнически мероприятия при лозята, интегрирани системи за борба с болести, неприятели и плевели по лозата“

Вижте цялата статия
artice preview - imageВиола АЕ: За да стигне до целта, на човек му трябва само едно – да върви!
Дата: 11/02/2019

Сливенската фирма ВИОЛА АЕ откри новия си търговски сезон на знаково място – Арбанаси край Велико Търново, хотел “Севастократор”. Събитието фокусира специалното внимание на партньорските компании от агрохимическата и семенарската индустрия. Клиентите на ВИОЛА АЕ – фермери и земеделски стопани от региона на Сливен, Стара Загора и Ямбол, получиха ексклузивна информация за тазгодишните търговски портфейли в ключовите сегменти – препарати за растителна защита, семена и торове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageUPL Limited обяви финализирането на сделката по придобиване на Arysta LifeScience Inc.
Дата: 11/02/2019

UPL Limited ("UPL") днес обяви финализирането на сделката по придобиване на Arysta LifeScience Inc. ("Arysta") от Platform Specialty Products за 4,2 млрд. долара. Завършването на сделката, която беше подписана през юли 2018, бележи важна стъпка в историята на UPL. Придобиването допълнително засилва позицията на UPL като световен лидер в селскостопанските решения с общи продажби.

Вижте цялата статия
artice preview - imageФМС: Партньорство с бъдеще!
Дата: 08/02/2019

Първата годишна среща на екипа на фирмата с дистрибутори и земеделски производители от страната се състоя в луксозния хотел RIU Resort край езерото на гр.Правец

Вижте цялата статия
artice preview - imageНоминираните за наградата за иновации FRUIT LOGISTICA 2019
Дата: 07/02/2019

За поредна година в столицата на Германия се провежда международното изложение FRUIT LOGISTICA 2019, което се е утвърдило като водещ световен панаир на новостите в областта на сектор плодове и зеленчуци. На тазгодишното издание на изложението отново привлича внимание наградата FLIA (Fruit Logistica Innovation Award).

Вижте цялата статия
artice preview - imageМеди + Р: Плодородна почва и за вашите деца!
Дата: 05/02/2019

Екипът на пловдивската фирма Меди+Р стартира търговския си сезон с много новини. Земеделски производители от цялата страна, поканени на годишния технически семинар в супер модерния СПА хотел Макси във Велинград, научиха за новия проект на фирмата, в чието портфолио са включени иновативни продукти за екологосъобразно земеделие.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВинени маршрути
Дата: 01/02/2019

Виненият месец започва с отбелязването на Трифон Зарезан на 1 февруари в базата в землището на с. Брестник край Пловдив. Домакин на събитието е Аграрният университет, който е избрал датата, на която Православната църква чества светеца.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСуммит Агро – 20 години на българския пазар
Дата: 26/01/2019

Юбилейният рожден ден на компанията, една от знаковите търговски структури в агробизнеса у нас, бе отбелязан със стилно тържество в елитния Гранд хотел “Пловдив” в града под тепетата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИновации в растителната защита
Дата: 17/01/2019

По традиция и тази година на 16 януари 2019 г. в Пловдив се събраха представители, учени и приятели на растителнозащитния бранш, за да отбележат 123 години от създаването и професионалното развитие на растителната защита в България. Събитието се проведе под мотото: „Иновации в растителната защита“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВипуск 2018 на Аграрния университет – готови да следват мечтите си
Дата: 02/01/2019

В края на изминалата 2018 година общо 661 възпитаници на Аграрния университет в Пловдив получиха своте дипломи. Успешно завършилите бакалаври са 401, а магистрите са 260. Обучението им е в 18 специалности и шест професионални направления.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДиагностика на креативността
Дата: 29/11/2018

Белхим Кроп Протекшън България, част от Белгийската агрохимическа компания Белхим Кроп Протекшън, отбеляза своя първи юбилей – пет години на родния пестициден пазар. За това кратко, време в присъствието на висока конкуренция, малобройният екип на фирмата, ръководен от Даниел Божанов, бе припознат от българските земеделски производители като отговорен партньор.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови аспекти в нормативната база за растителна защита
Дата: 27/11/2018

На 28 ноември 2018 г. в гр. Варна ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на НССЗ (ТОО-Варна) и Българска агенция по безопасност на храните (ОДБХ - Варна) на тема: „Нови аспекти в нормативната база за растителна защита”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове – семинар
Дата: 26/11/2018

На 27 ноември 2018 г. в гр. Димитровград ще се проведе съвместна информационна среща – семинар с демонстрация на НССЗ (ТОО-Хасково) и Аграрен университет-Пловдив на тема: „Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителното здраве – ключ за изграждане на устойчиво земеделие
Дата: 19/11/2018

Екипът на катедрата по фитопатология, част от Факултета по растителна защита и агроекология на Аграрния университет в Пловдив, отбеляза тържествено свия юбилей – 55 години от създаването й през 1963 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер: Устойчивият растеж на световното земеделското производство е без алтернатива, от съдбовно значение за човечеството!
Дата: 06/09/2018

Екипът на Байер България, дивизя Кроп Сайанс, организира в столицата специална среща с журналисти от аграрните медии. Темата на тази инициатива бе бъдещето на световното земеделие и участието на Байер в неговата глобална трансформация и дигитализация.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПроизводство на овощен посадъчен материал и облагородяване на спяща пъпка
Дата: 23/08/2018

На 28 август 2018 г. в с. Хан Крум, обл. Шумен ще се проведе съвместна информационна среща-семинар с демонстрация на НССЗ (Териториален областен офис (ТОО) гр. Шумен) и ССА (Опитна станция по земеделие - Хан Крум) на тема "Производство на овощен посадъчен материал. Облагородяване на спяща пъпка".

Вижте цялата статия
artice preview - imageАриста ЛайфСайънс предлага: Защита на лозята от най-висок клас!
Дата: 13/08/2018

За втора поредна година екипът на Ариста ЛайфСайънс България показа пред лозари, винопроизводители и дистрибутори на пестициди от Южна България своя многоцелеви технологичен и продуктов проект за защита на лозята от вредители. Събитието, което фокусира висок професионален интерес и многолюдно присъствие, се състоя в лозовия масив на Винпром Карнобат край село Венец.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови успехи за винарна ДиВест Естейт
Дата: 21/06/2018

Mесец май се оказа пълен със събития и успехи за българското вино, което с всяка измината година завоюва водещи позиции в световното производствo.Сред новото поколение български производители се нарежда и винарна ДиВест Естейт, която през последните години е част от международната винена сцена.

Вижте цялата статия
artice preview - imageХрани 2030
Дата: 12/06/2018

На 14 и 15 юни 2018 г. в Аграрен университет Пловдив ще се проведе конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“, която е част от Българското председателство на Съвет на ЕС. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България, с подкрепата на Европейската комисия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИновативната платформа “Международните дни на полето” стартира и в България
Дата: 05/06/2018

От 5 до 7 юни в Пловдив се провежда първото изложение на “Медународни дни на полето България 2018”. Около 50 фирми – български и чуждестранни, представят резултатите от своите продукти. В платформата участват и три института към Селскостопанска академия – Институт по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив, Институт по растителни и генетични ресурси в Садово и Института по розата в Казанлък.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗа българското вино няма граници
Дата: 05/06/2018

Четиридесет и четири медала спечели България от 25-то издание на „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе от 10 до 14 май 2018 г. в китайската столица Пекин. На седмото издание на Балканския винен фестивал 19 – 20 май (BIWC), страната ни беше удостоена с 5 двойни златни медали. Българските вина навлизат успешно и на китайския пазар. Mесец май се оказа пълен със събития и успехи за българското вино, което с всяка измината година завоюва водещи позиции в световното производствo.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИнтегрирано управление на вредителите и фитосанитарни стандарти в растениевъдството
Дата: 29/05/2018

На 30 май в гр. Монтана ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Монтана) и БАБХ (Областна дирекция по безопасност на храните - Монтана) на тема: “Интегрирано управление на вредителите и фитосанитарни стандарти в растениевъдството”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНационална библиотечна седмица – 14-18 май 2018
Дата: 14/05/2018

Във връзка с провеждането на 13-та Национална библиотечна седмица в Централната селскостопанска библиотека и в Института по аграрна икономика ще се състоят дни на отворените врати, 14-31 май. По време на тези дни Централната селскостопанска библиотека ще предлага безплатна едногодишна читателска карта, библиотечно-информационни консултации и лекции за новите технологии в научно-информационната дейност.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДобри растителнозащитни практики при борбата срещу болести и неприятели при лозата
Дата: 26/04/2018

На 27 април 2018 г. в гр. Сандански, обл. Благоевград ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Благоевград) и Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) на тема: “Добри растителнозащитни практики при борбата срещу болести и неприятели при лозата”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБалансирано хранене при зеленчуковите култури за получаване на качествена продукция
Дата: 19/04/2018

На 20 април 2018 г. в гр. Плевен ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Плевен) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) гр. Плевен на тема: “Балансирано хранене при зеленчуковите култури за получаване на качествена продукция”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМеждународни дни на полето в Пловдив
Дата: 09/04/2018

След успешното провеждане на Полевите дни на DLG (ГСО – германското Селскостопанско Общество) в Турция, Румъния и Украйна, първите Международни полеви дни в България ще се състоят в Пловдив от 5-и до 7-и юни 2018 г. в учебно-опитна и внедрителска база на Аграрния университет в Пловдив. Организаторите очакват повече от 50 участника и около 5000 посетители през 2018 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageФорум за бъдещето на селското стопанство 2018: здравословно земеделие, здравословна храна и здравословно бъдеще
Дата: 30/03/2018

През последните десет години Форумът за бъдещето на земеделието се наложи като най-голямата европейска земеделска конференция, на която земеделски експерти от различни страни чертаят бъдещето на селското стопанство и връзката му с нарастващите екологични проблеми.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПравилна употреба на продукти за растителна защита и торове. Добри растителнозащитни практики
Дата: 29/03/2018

На 29 март 2018 г. в гр. Търговище ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Търговище) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) гр. Търговище на тема: „ Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДунавски овощари 2018
Дата: 24/03/2018

В Русе ще се проведе специализираното овощарско изложение „Дунавски овощари“ 2018, което за трета поредна година успява да събере на едно място както представители на компании, произвеждащи препарати за растителна защита, торове и посадъчен материал, така и фирми, занимаващи се с земеделска техника в областта на овощарството, хранително-вкусова промишленост, опаковки и застраховане на продукцията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИзисквания за създаване на интензивни черешови насаждения
Дата: 23/03/2018

На 23 март (петък) в стопанството на Йордан Цветанов в с. Виноградец, област Пазарджик ще се проведе информационна среща на Националната служба за съвети в земеделието (областен офис Пазарджик) и Аграрен университет – Пловдив на тема: „Изисквания за създаване на интинзивни черешови насаждения. Типове подложки. Сортове налагащи се в практиката“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМеждународен ден на горите 2018
Дата: 21/03/2018

Тази година честванията на Международния ден на горите ще бъдат под мотото “Гори и устойчиви градове”. Зелените градове са част от концепцията за модерни и устойчиви градове, където хората и природата си подават ръка. Какви са предимствата от увеличаване броя на дърветата в големите индустриални градски среди?

Вижте цялата статия
artice preview - imageНасоки в картофопроизводството и карантинни болести и вредители при картофите
Дата: 14/03/2018

На 15 март 2018 г. в гр. Перник ще се проведе съвместна информационна среща семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Перник) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - гр. Перник отдел „Растителна защита".

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер дефинира комплексни решения за устойчив модел на земеделие с ясна визия за дигиталното му бъдеще
Дата: 27/02/2018

На три представителни форума за иноватори – в Пловдив, Варна – Златни пясъци, и Правец, екипът на германската компания, световен лидер в агрономическата и семенарската индустрия, стартира своята търговска кампания за 2018 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастително-защитни мероприятия и контрол върху използваните препарати за растителна защита при отглеждане на овощни култури
Дата: 20/02/2018

На 21 февруари 2018 г. в гр. Сливен ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Сливен) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - гр. Сливен на тема: „Растително-защитни мероприятия и контрол върху използваните препарати за растителна защита при отглеждане на овощни култури”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБорса за семена и посадъчен материал в Добрич
Дата: 29/01/2018

XXIV Международна Борса за семена и посадъчен материал ще се проведе от 30.01. до 3.02.2018 г., в СК "Простор" гр. Добрич.

Вижте цялата статия
artice preview - image Българската зелена седмица
Дата: 23/01/2018

Международното изложение „Зелена седмица” се провежда от 18-и до 28-и януари 2018 година за 83-и път. Основано в Берлин, изложението има международен характерт и акцент в неговата дейност са високите стандарти и качество в областта на храните, земеделието и градинарството. За първи път тази година България е страна партньор на Зелената седмица, представена от 62 фирми и 12 земеделски производители. Изложението се провежда в Панаир Берлин, а българската палата е (10.2).

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителното здраве: роля, значимост и переспективи
Дата: 14/01/2018

По традиция и тази година на 16 януари 2018 г. в Пловдив ще се съберат всички представители и приятели на растителнозащитния бранш, за да отбележат 122 години от създаването и развитието на растителната защита в България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБалансирано торене и ефективност на хранителните елементи при зеленчуковите култури
Дата: 23/11/2017

На 28 ноември 2017 г. в гр. Велико Търново ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Велико Търново) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)- гр Велико Търново на тема: „Балансирано торене и ефективност на хранителните елементи при зеленчуковите култури“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСортова структура и технология на отглеждане при някои зеленчукови култури
Дата: 16/11/2017

На 16 ноември 2017 г. в гр. Русе ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Русе) и Аграрен университет (АУ) - гр. Пловдив на тема „Сортова структура и технология на отглеждане при някои зеленчукови култури”.

Вижте цялата статия
artice preview - image10 години наука за храните в услуга на потребителите
Дата: 03/11/2017

10-та юбилейна научна конференция на Българския контактен център на EFSA към Център за оценка на риска по хранителната верига беше организирана съвместно с Националния център по обществено здраве и анализи - Национална референтна лаборатория за генно модифицирани организми и се проведе от 31-ви октомври до 2-ри ноември 2017 г., в Гранд хотел София, гр. София.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъздаване и отглеждане на овощни градини
Дата: 01/11/2017

На 02 ноември 2017 г. в с. Бисер, общ. Харманли, обл. Хасково ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Хасково) и Селскостопанска академия (ССА) - Институт по планински животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) на тема: “Създаване и отглеждане на овощни градини”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМеждународен обмен на опит на фирма Лебозол
Дата: 26/10/2017

Lebosol Dünger GmbH проведе своя ежегоден обмен на опит на 18-и и 19-и октомври между агроспециалистите на дъщерните си дружества. Тази година домакин на събитието беше екипът на Лебозол България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЧестит празник на земеделската наука
Дата: 25/10/2017

Днес Селскостопанската академия отбелязва своя традиционнен празник „Даровете на природата“, професионален ден на работещите в областта на земеделската наука. С официална церемония ще бъдат връчени дипломите за почетни награди, свидетелствата за заемане на академична длъжност професор и доцент, а също и свидетелствата за утвърдени научни продукти.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбщи принципи на интегрираната растителна защита
Дата: 06/10/2017

На 13 октомври 2017 г. в гр. Силистра ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Силистра) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - гр. Силистра на тема: „Общи принципи на интегрираната растителна защита. Добри практики при употреба на торове и препарати за растителна защита”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕвропейска нощ на учените 2017: опознайте науката, докато се забавлявате
Дата: 29/09/2017

Европейска нощ на учените 2017 ви кани да се запознаете с хората на науката, които не само седят зад катедрите, но всеки ден създават една невероятна вселена, която променя живота ни. Заповядайте със семейството или приятелите си, с училищна група или самостоятелно. Станете учен за ден… или нощ. Научете нещо ценно, докато се забавлявате!

Вижте цялата статия
artice preview - imageАриста ЛайфСайънс: Технологичен пробив в борбата със складовите неприятели
Дата: 12/09/2017

Фирмата представи своя нов инсектицид Тализма УЛ и пилотната инсталация за прилагането му. Събитието, привлече вниманието на голям кръг успешни фермери и партньори от страната, се състоя в представителния хотел “Севастократор” в Арбанаси край Велико Търново и в складовия комплекс на фирма Топ Агро в село Върбица.

Вижте цялата статия
artice preview - imageС дъх на малини
Дата: 05/09/2017

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Днес (5 септември 2017 г.) фестивалът е посветен на ароматния дъх на малините.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСелското стопанство и всичко за него
Дата: 29/08/2017

Добрички панаир АД за 25 поредна година организира Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него”, което ще се проведе в периода 29 август – 2 септември 2017 г., в СК „ПРОСТОР“ гр. Добрич.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАриста ЛайфСайънс: Гарантираме висок здравен статус на лозята с многофункционален продуктов модел от мастър клас
Дата: 23/08/2017

В лозовия масив на Винпром Карнобат край село Венец екип на агрохимическата компания показа “на терен” пред професионална публика качествата, активностите, заряда и енергията на своя нов корпоративен модел за подхранване и защита на лозята от болести и неприятели.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗлатна праскова 2017
Дата: 26/07/2017

В сливенското село Гавраилово от 25-и до 27-и юли се провежда 16-то издание на „Златна праскова 2017“. Празникът събира всяка година производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, както и хиляди почитатели на сладкия плод.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести и неприятели при дребноплодни овощни видове
Дата: 12/07/2017

На 14 юли 2017 г. в гр. Смолян ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Смолян) и Селскостопанска академия (ССА) - Опитна станция по животновъдство и земеделие - гр. Смолян на тема „Болести и неприятели при дребноплодни овощни видове”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНа Байер Агро Арена 2017: Нови възможности за устойчива защита на добивите
Дата: 14/06/2017

На три пилотни платформи – в с.Бяло поле, област Стара Загора, гр. Кнежа и с.Попгригорово, област Добрич, Байер показа на многолюдната професионална аудитория от цялата страна действието и ефектите на продуктовия си арсенал за устойчива защита на петте стратегически земеделски култури в България – пшеница, ечемик, слънчоглед, рапица и царевица. Екипът на списание “Растителна защита” присъства на събитието в с. Бяло поле и предлага на читателите си своя коментар за случилото се там.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДEМО платформата на БАСФ Добив Плюс Експо 2017: Прецизност в растителната защита за рентабилно земеделие
Дата: 14/06/2017

На демонстрационно-опитния участък в гр.Съединение, една от 4-те платформи на БАСФ през тази пролет в страната, българският екип на германската агрохимическа компания показа “на терен” пред многобройна партньорска аудитория – около 400 земеделски производители от Централна Южна България новия си корпоративен идеен проект ПРЕЦИЗНОСТ В РАСТИТЕЛНАТА ЗАЩИТА ЗА РЕНТАБИЛНО ЗЕМЕДЕЛИЕ.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАлтернатива на земеделието в Западни Родопи – отглеждането на ягодоплодни овощни видове
Дата: 08/06/2017

На 9 юни, (петък) 2017 в гр. Сърница, обл. Пазарджик ще се проведе съвместна информационна среща - семинар с демонстрация на НССЗ (Териториален областен офис - гр Пазарджик) и Аграрен Университет - гр. Пловдив на тема: „ Алтернатива на земеделието в Западни Родопи – отглеждането на ягодоплодни овощни видове – малини, ягоди, боровинки.“

Вижте цялата статия
artice preview - imageСеменарска къща “Садово”: Продължаваме да доказваме, че българските пшеници са силно конкурентноспособни!
Дата: 07/06/2017

Шестнадесетото поредно издания на формата “ОТКРИТ ДЕН НА ПШЕНИЦАТА” се състоя по традиция в селекционната градина на СК “Садово”, част от търговската фирма АЙ ДИ ИМПЕРИАЛ, край пловдивското село Чешнегирово.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗемеделие в хармония с природата
Дата: 19/05/2017

Факултетът по растителна защита и агроекология в Аграрния университет в Пловдив отбеляза своя традиционен празник на 11 май – Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Вижте цялата статия
artice preview - imageДен на очарованието на растенията
Дата: 17/05/2017

Агробиоинститут (АБИ, ССА), съвместно с Биологичеки факултет на СУ, организира 4-ти международен “Ден на очарованието на растенията”, под егидата на Европейската организация за Растителна наука (EPSO ‐ www.epsoweb.org), Брюксел. Ролята на растенията в опазването на околната среда ще бъде ключово послание.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУправление на храненето на овощни и зеленчукови култури за получаване на качествена продукция
Дата: 15/05/2017

На 19 май 2017 г. в гр. Враца ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Враца), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Лесотехнически университет - гр. София на тема: “Управление на храненето на овощни и зеленчукови култури за получаване на качествена продукция”

Вижте цялата статия
artice preview - imageПървите национални срещи за бъдещето на ОСП ще бъдат проведени на 18 май
Дата: 10/05/2017

На 18 май земеделската общност в България ще има възможността да присъства на две национални срещи за бъдещето на Общата селскостопанска политика ОСП през следващия програмен период. Първият форум се организира в Пловдив от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата европейска земеделска организация  – Copa-Cogeca. Паралелно на същата дата, но в Стара Загора, по инициатива (АЗПБ) ще се проведе идентична среща.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести и неприятели по лозата
Дата: 08/05/2017

На 9 май 2017 вторник в град Сандански ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Благоевград) и Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Вижте цялата статия
artice preview - imageОсновни предимства и недостатъци на присаждането при култури от семейство Тиквови
Дата: 25/04/2017

На 27 април в гр. Любимец ще се проведе информационна среща на тема “Основни предимства и недостатъци на присаждането”, ораганизирана от на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Хасково) и Аграрния университет в град Пловдив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВИОЛА АЕ: 25 години надграждаме нашия концептуален модел
Дата: 23/04/2017

Сливенската търговска фирма за пестициди, семена и торове отбеляза своя знаков юбилей. На тържеството присъстваха всички партньори и клиенти, сигнал, че те оценяват стойността на разпознаваемия бранд, лидерското присъствие на екипа в трансформацията и модернизацията на земеделието в региона, силната му конкурентноспособност, неговия инструментариум за влияние върху пазарните нагласи и очаквания

Вижте цялата статия
artice preview - imageИзпълнителният директор на EFSA ще посети България
Дата: 04/04/2017

На 05 април 2017 в гр. София в зала „Голям колегиум“ на Министерство на земеделието и храните ще се проведе среща на Изпълнителния директор на EFSA, д-р Бернард Урл и проф. д-р Христо Бозуков, министър на земеделието и храните.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗеленото богатство на България
Дата: 03/04/2017

Под мотото “Гората е живот” за поредна година в България ще се проведе Седмица на гората от 3 до 7 април. Инициативата ще предостави възможността на деца от цялата страна да станат лесовъди за един ден, а в рамките на събитието в местността Юндола на 4 април ще бъде открит Национален музей на горското дело. На 6 април ще бъдат засадени и първите 3600 фиданки с брежански кестен в региона на село Брежани.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВисящи ягодови градини в Пловдив
Дата: 01/04/2017

Специализираната изложба „Цветна пролет 2017” ще зарадва посетителите си с висящи ягодови градини, японска плачеща вишна и декоративна червенолистна праскова в Международния панаир в Пловдив. Посетителите на експото, което се провежда до 2 април, могат да видят още специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИнтегрирано управление на болестите и неприятелите при картофите
Дата: 29/03/2017

На 29 март 2017 г. в гр. Кюстендил ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Кюстендил), Селскостопанска академия (ССА) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) на тема: “Интегрирано управление на болестите и неприятелите при картофите”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъздаване и отглеждане на овощни градини и запазване на старите сортове
Дата: 27/03/2017

Две информационни срещи, организирани от Националната служба за съвети в земеделието, ще запознаят участниците със създаването и отглеждането на овощни градини и запзването и закрилата на старите сортове овощни видове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМинистър Бозуков: директните плащания са съществен инструмент, който трябва да продължи да се прилага
Дата: 09/03/2017

Министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков на среща на земеделските министри в Брюксел зяви, че твърдо се противопоставя на двойните стандарти при производство на стоки в ЕС. По отношение на Общата селскостопанска политика България одобрява оставането в сила на директните плащания и през следващия програмен период.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъвместна информационна среща на НССЗ, БАБХ и АРИБ в Перник
Дата: 28/02/2017

На 07 март 2017 г. в гр. Перник ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис - гр. Перник), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - гр. Перник и Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ) на тема: „ Нови огнища от пръстеновидно гниене по картофите в региона. Фалшиви пестициди и нелегална търговия на продуктите за растителна защита“

Вижте цялата статия
artice preview - imageАриста ЛайфСайънс България ще вземе участие на изложението Агра 2017
Дата: 13/02/2017

За нас е удоволствие да Ви информираме относно предстоящето участие на Ариста ЛайфСайънс България на изложение Агра-2017 от 22 до 26 Февруари 2017г в Пловдив. Заповядайте на нашия щанд - Палата 13-К2.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСуммит Агро: технология на растежа!
Дата: 20/01/2017

Фирмата представи официално своето търговско портфолио за 2017 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителната защита в България стана на 121 години
Дата: 20/01/2017

На 16 януари по традиция растителнозащитниците от страната отбелязаха своя професионален празник. Скромното тържество на една от ключовите гилдии в родното земеделие се състоя в представителната зала на Аграрния университет в Пловдив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНовости в развитието и приложението на биостимуланти в европейското земеделие
Дата: 16/01/2017

В края на ноември 2016 г. в град Алмерия, Испания, се състоя международната конференция Biostimulants Europe (респективно, биостимуланти в европейското земеделие). Конференцията неслучайно беше проведена в областта Алмерия. Тук е съсредоточено оранжерийното зеленчукопроизводство на Испания, в което използването на биостимуланти постоянно нараства. В Алмерия участваха около 150 души - учени, специалисти от фирми – производители на биостимуланти, консултантски фирми в европейския агробизнес.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСофия - столица на виното
Дата: 12/01/2017

Правителството одобри домакинството на България на 40-я Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, които ще се проведат в периода 29 май – 2 юни 2017 в София.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбща европейска протеинова стратегия
Дата: 13/12/2016

Под егидата на австрийската соева организация „Дунавска соя” и заместник-министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги на 24 ноември в Будапеща, Унгария беше проведен четвъртия конгрес на Дунавска соя. В рамките на събитието високопоставени представители на земеделските министерства на Германия, Словакия, Молдова и Сърбия постигнаха съгласие за обща визия на Европейската протеинова стратегия. Увеличаване на доставките на протеин за фураж в Европа до 50% и производството на сертифицирани семена соя.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрадски музей на пчелата
Дата: 07/12/2016

Сдружението „Био Град София" откри "Музей на пчелата" в София - до метростанция „Г. М. Димитров“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАриста Лайфсайънс България влиза в 2017 г. с нова организация и разширено портфолио
Дата: 30/11/2016

На 29 ноември 2016 г. беше официалният старт на Ариста Лайфсайънс България, нов доставчик на иновативни продукти за интегрирана растителна защита. Работата по създаването на новата фирма започна в началото на 2016 г. и към края на годината Ариста Лайфсайънс България има 10 служителя, предлагащи 44 продукта, сред които обеззаразители на семена, хербициди, фунгициди, инсектициди и биостимуланти.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУстойчиво развитие на земеделието - приоритет на съвременната аграрна наука
Дата: 28/11/2016

На 1-2 декември 2016 в град Карнобат ще се проведе международна научна конференция на тема „Устойчиво развитие на земеделието - приоритет на съвременната аграрна наука”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПризът “Изобретател на 2016 година” за учени в областта на растителната защита
Дата: 17/11/2016

Българският иновативен продукт – щам 85, е подходящ за биологична борба с почвени фитопатогенни гъби при оранжерийни култури. Щам 85 на Trihoderma konigii е изолиран от почва в близост до ягодови насаждения с външни признаци на кореново и стъблено гниене.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБиологичното земеделие в България: Разпознаваема марка с формула за устойчивост и хоризонт за развитие и просперитет
Дата: 11/11/2016

Юбилеят на Асоциацията за Екологично Земеделие “Екофарм“, състоял се в Аграрния университет в Пловдив, стана повод за дискусионна среща на широк формат заинтересовани участници, които се опитаха на професионално равнище да дефинират общия интерес към приоритетната тематика и демонстрираха своята принадлежност към екологосъобразното производство.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСеминар за връзката между алтернативния туризъм и биопроизводството
Дата: 09/11/2016

На 10.11.2016г. Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) ще проведе биосеминар на тема „Алтернативен туризъм и биопроизводство – срещата е необходима“ в рамките на изложението Interfood & Drink. Експерти от МЗХ са поканени да коментират въпроси по мерките 4.1, 4.2, 6.4 и 16.1 на ПРСР.

Вижте цялата статия
artice preview - imageФермерските пазари ще бъдат държавен приоритет
Дата: 02/11/2016

От 2017 г. всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. За да се улесни достъпа на българските земеделци до потребителя, министерството провежда разговори с големите търговски вериги да включат в асортимента си малки, регионални производители, които са регистрирани. „Хранкооп” отвори магазин за храна от ферми в мол „Сердика“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageIAAS формира визията на новото поколение агроспециалисти!
Дата: 26/10/2016

Християн Узунов, студент от Аграрния университет в Пловдив позиционира пред широка аудитория философията, заряда и политиките на световната студентска асоциация в аграрните науки/IAAS/, чийто член вече е и България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСътрудничество между наука, индустрия и общество
Дата: 25/10/2016

Втората работна среща с представители на водещи германски фирми в областта на земеделието ще се проведе на 26 октомври 2016 г. във Втора аудитория на Аграрния университет в Пловдив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСелскостопанската академия чества празника на земеделската наука
Дата: 25/10/2016

На 25 октомври 2016 г. Селскостопанска академия ще отбележи празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който е професионален празник на работещите в областта на земеделската наука.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСливенската търговска фирма Виола АЕ откри свой агроцентър
Дата: 24/10/2016

През миналата седмица в квартал Речица на Сливен отвори врати нов, модерен, многофункционален обект. Реализирането на този проект е поредната индикация за способността на мениджмънта на фирмата да сбъдва нещата по най-добрия начин.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПереспективите в производството и отглеждането на кайсиеви плодове
Дата: 17/10/2016

Информационнен семинар на тема: “Переспективи в производството и отглеждането на кайсиеви плодове” ще се проведе в град Сливо поле, Област Русе.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРъждата по пшеницата - опасност за продоволствената сигурност на планетата
Дата: 26/09/2016

Oт 17 до 20 септември 2015 г. В Сидни (Австралия) се проведе работен семинар в рамките на целевата програма BGRI (Borlaug Rust Initiative). Програмата е създадена през 2005 г. във връзка с появата на агресивната раса на стъблената ръжда по пшеницата Ug99 – голямата опасност за продоволствената сигурност на населението на планетата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageТри боровинкови дни и нощи
Дата: 29/07/2016

Фестивал на боровинките се организира за трети път край хижа "Амбарица" в Троянския Балкан. Събитието се провежда на доброволни начала и целта му е както популяризирането на сладките горски плодове, така и финансова подкрепа за хижа Амбарица. Освен диви боровинки, организаторите са предвидили много игри, кръжоци, музика, приготвяне на традиционните Амбрашки мекици с най-вкусното сладко от горски боровинки и страхотно забавление.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер откри първия в България многоцелеви център за агроиновации
Дата: 14/07/2016

Постоянната платформа на 50 дка се намира край плевенското село Горна Митрополия. Широко форматният модел осигурява писта за трансфер на научни постижения в посока бизнес и производство. Системата предлага иновационен ресурс за формулиране на точни и верни управленски и технологични решения за постигане на висок здравен статус на 5-те стратегически култури у нас – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСуммит Агро в действие!
Дата: 11/07/2016

В рамките на проекта “Царевицата – царица на полята”, част от програмата “Хербитур” на Аграрния университет в Пловдив, търговската фирма Суммит Агро показа на опитните полета на университета своя широкомащабен производствен опит с царевица. Хербицидите и торовете, използвани за борба с плевелите и храненето на растенията, са от търговското портфолио на Суммит Агро

Вижте цялата статия
artice preview - imageПразник на черешата 2016
Дата: 17/06/2016

И тази година Институтът по земеделие в Кюстендил и община Кюстендил очакват своите гости в края на юни, за да им покажат разнообразието от сортовете череша, характерни за района. Фолклорната и художествена програма включва демонстрация на занаяти, редене на пана с череши, както и безплатна туристическа обиколка в град Кюстендил. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложб

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕвропейската седмица на пчелите и опрашването ще се състои в Брюксел
Дата: 13/06/2016

Юбилейното пето издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването ще се проведе от 13 до 15 юни в Брюксел. Изграждането на селище на пчелата пред сградата на Европейския парламент ще запознае присъстващите гости с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие и с предизвикателствата, пред които е изправен в момента пчеларския сектор.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер Агро Арена 2016: Пътешествие в света на иновациите
Дата: 08/06/2016

През тази пролет Байер демонстрира силата, динамиката и високия заряд на своето търговско портфолио на три модулни платформи – в Карнобат, с.Попгригорово, област Добрич, и Кнежа. Професионалните земеделци от страната получиха ексклузивна информация за най-новите тенденции и технологични концепции в растителната защита от най-висок клас, дефинирани от корпоративния мениджмънт на водещата в света агрохимическа и семенарска компания.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПроектът "Хербитур": Витрина на постиженията на водещите световни фирми в агробизнеса
Дата: 25/05/2016

През 2016 г. се навършват 15 години от стартирането на научно-изследователския и внедрителски проект „Хербитур“. Проектът се ръководи от неговия основател, проф. Тоньо Тонев, от катедра „Земеделие и хербология“. По повод на този юбилей на 17 и 18 май 2016, седма и осма аудитория на Аграрния университет в Пловдив, се превърнаха в място за среща на студентите от трети курс, специалност „Растителна защита“, с представители на осем от най-големите фирми в областта на агрохимическата и семенарската индустрия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСеменарската къща “Садово”: Един добре менажиран проект
Дата: 22/05/2016

Петнадесетият пореден формат на демонстрационно-опитния модул “Открит ден на пшеницата” на Семенарската къща “Садово”, част от търговската фирма Ай Ди Империал със собственици Иван Драгушев и синовете му Светлозар и и Петър, се състоя в корпоративната селекционна градина край пловдивското село Чешнегирово. Тук по традиция стартира националното представяне на селекционните постижения на СК “Садово” на 15 ДМО участъка в цялата страна

Вижте цялата статия
artice preview - imageДюПон Растителна Защита – Открит Ден Стралджа
Дата: 17/05/2016

С продуктите на ДюПон Растителна Защита земеделските производители не само откриват потенциала на своите култури, но постигат добивите и качеството, които очакват.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбразование от най-висок клас
Дата: 13/05/2016

Днес образованието наред с културата са едни от най-могъщите средства за подобряване качеството на живота. Акцентът на Празника на Факултета по растителна защита и агроекология на Аграрния университет в Пловдив бе темата “Растителна защита и екология - с отговорност за бъдещето“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБългарските вина са качествени и търсени
Дата: 08/05/2016

Българските вина спечелиха общо 109 медала на на 23-ото издание на най-престижния в света независим конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир - Пловдив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБезопасна и ефективна растителна защита
Дата: 02/05/2016

Асоциация на растителнозащитната индустрия България (АРИБ) съвместно с Тайтън Машинъри България проведе полеви демонстрации на тема : „Безопасна употреба на продукти за растителна защита и съвременна техника за тяхното приложение“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageConcours Mondial de Bruxelles 2016 се провежда в Пловдив
Дата: 29/04/2016

Световният винен конкурс (Concours Mondial de Bruxelles) е най-престижното международно състезание във винарския бранш и неговото 23-о издание се провежда от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир Пловдив. Събитието ще бъде лично уважено от Томас Костенобъл, Директор на Concours Mondial de Bruxelles, а Пловдив се е приготвил да посрещне винения елит с интересна културна програма, местни изби и разнообразие от презентации и дегустации в областта на винаро-лозарския сектор.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМеждународен ден на Земята
Дата: 22/04/2016

22 април – Международен ден на земята. Целта на празника е да подтикне човечеството да се отнася с необходимото разбиране и уважение към уязвимата околна среда и планетата Земя. По инициатива на България денят на Земята се отбелязва за първи път през 1930 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСеминар по растителна защита на овощните видове
Дата: 12/04/2016

Селскостопанска Академия - София, Институт по земеделие - Кюстендил, НССЗ гр.София и Териториялният областен офис на НССЗ в гр. Кюстендил ви канят на 15 април на семинар по растителна защита на овощните видове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонгрес на младите фермери в Брюксел
Дата: 07/04/2016

Млади фермери ще представят България на Третия Европейски конгрес на младите фермери, който се провежда в Европейския парламент в Брюксел на 6-ти и 7-ми април 2016 г. Производителят на мед Петко Симеонов, който бе отличен с националната награда за проекта си за подвижно пчеларство и интегрирана система за управление на пчелните семейства, ще участва в състезанието за Европейската награда.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер: АГРА е индикация за степента на успешност на нашия търговски проект
Дата: 09/03/2016

Байер представи по време на изложението АГРА - ключовите продукти за растителна защита и технологичните решения за сезон 2016 в стратегическите земеделски култури – житни, царевица и рапица. Капрено – хербицид за борба със смесеното заплевеляване в царевица, е победител в конкурса на АГРА 2016 за иновации в раздела “Торове и препарати за селското стопанство”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонкурс за иновации АГРА 2016 - земеделските оскари
Дата: 02/03/2016

В състезанието, проведено на Международната селскостопанска изложба АГРА 2016 в Пловдив, се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти от страната. До финала бяха допуснати само девет от иновациите в областта на земеделието. Силен интерес бе отчетен и от зърнопроизводители на щандовете за прецизно земеделие, семена, торове и препарати за растителна защита, където се договаряха преференциални условия за цени и доставки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗлатните ритони на Винария 2016
Дата: 26/02/2016

50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба Винария, която е част от мегафорума за агробизнес, храни и напитки - АГРА 2016. Винария 2016 е своеобразна репетиция за световния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе от 29 април до 1 май в Международен панаир Пловдив.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАГРА 2016 - място за агробизнес, вино, храни и туризъм
Дата: 21/02/2016

Биометод за възстановяване на почвата и уред за улавяне на пчели майки са сред новостите на изложбата Агра 2016. Посетителите на „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ще се запознаят и с други аспекти от агробизнеса на провеждащите се по същото време международни изложби „Апи България“ - за пчеларство, „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти, и „Вкусовете на Италия“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБАСФ: Добре дошли в зоната на успеха!
Дата: 17/02/2016

Екипът на дивизията “Растителна защита” визиуализира своята концептуална стратегия за 2016 година на 4 регионални срещи – във Варна, Бургас, Правец и София.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВиола АЕ: Проект с ангажирани подръжници
Дата: 17/02/2016

Сливенската търговска фирма за пестициди, семена и торове успешно надгражда своя корпоративен формат. Днес тя е незаобиколим фактор в регионалното земеделие – със своите професионални компетенции, предприемачески дух, енергия и класа, с неподражаема идентичност и собствен инструментариум за влияние върху пазарните нагласи и очаквания

Вижте цялата статия
artice preview - imageНационална среща на земеделските производители в България
Дата: 10/02/2016

От 10 до 12 февруари 2016 годна в хотел Адмирал в комплекс Златни пясъци ще се проведе четвъртата национална среща на земеделските производители в България. Министърът на земеделието Десислава Танева, зам.-министър Васил Грудев и изпълнителен директор на ДФ “Земеделие” – Румен Порожанов ще запознаят присъстващите с новостите по предстоящата кампания по Директните плащания и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Вижте цялата статия
artice preview - imageЧестит празник!
Растителнозащитник е кауза със споделена отговорност

Дата: 18/01/2016

На 16 януари 1896 г. с Указ на княз Фердинанд е приет „Закон за мерките против филоксерната зараза (чума на лозата) и за възстановяването на опустошените от нея лозя”. С този акт официално е поставено началото на регламентираната борба с вредителите по растенията и на растителнозащитната дейност у нас. Денят на растителнозащитника за първи път тържествено е честван на 16 януари 2006 г. в аулата на Аграрния университет – гр. Пловдив по повод 110 годишнината от издаването на първия нормативен акт ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageЮрофинс стана на 5 години!
Дата: 28/11/2015

Високото, авторитетното и многобройното присъствие на събитието – 5 години Юрофинс Агросайнс Сървисес в България, състояло се в представителния столичен хотел Метрополитен, бе още едно доказателство за значимостта и стойността на фирмения бизнес. Тук бяха представители на всички водещи мултинациинални компании от агрохимическата индустрия у нас – Байер КропСайанс, БАСФ, Синджента, Дю Пон, FMC, Ариста ЛайфСайънс, Суммит Агро, Адама, Белхим.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАграрният университет в Пловдив: Експертната генбанка на българското земеделие
Дата: 01/11/2015

Висшето държавно учебно заведение посрещна своя 70-годишен юбилей с житейска мъдрост, доказан авторитет и уникална идентичност, със своя авангарден интерактивен идеен и научен продукт, с визия за дългосрочна успешна перспектива на концептуалната си стратегия за устойчивост на академичното израстване в европейското земеделско пространство.

Вижте цялата статия
artice preview - imageФестивал на мановия мед в Царево
Дата: 08/09/2015

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие днес XII-то издание на Странджанския манов мед в Община Царево.
Фестивал на странджанския манов мед и пчелен цветен пращец „Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе в Царево от 1 до 10 август.  Изложението събира вече 12 години пчелари от цялата страна и се опитва да популязира разнообразието на пчелните продукти. Акцент в предстоящото събитие ще бъде мановия мед от Странджанския край, който е един от символите на тази район.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер Агро Арена: Многофункционална растителна защита от най-висок клас!
Дата: 06/08/2015

На четири пилотни платформи в Нова Загора, с.Дропла, Силистренско, Русе и с.Софрониево, Врачанско, Байер КропСайанс показа на професионалните земеделски производители от страната резултатите от тестването на своето актуално пестицидно търговско портфолио в реална обстановка, тенденциите за развитие и хоризонтите за прилагането им в основните земеделски култури ...

Вижте цялата статия
Агредо
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Agropal
ИЗБРАНИ