Corteva Principal Plus
Corteva Arigo
FMC Agro | ФМС Агро
artice preview - imageНехимични методи и средства срещу вредителите по зеленчуковите култури
Брой: 5//2019

Според Европейския информационен съвет по храните България е на 13 място в Европа по консумация на плодове и зеленчуци. Това произтича и от факта, че от сезонни днес те се предлагат целогодишно на пазара. Производството им е интензивно, монокултурно, особено в култивационните съоръжения. Създават се условия за натрупване на неприятели и патогенни микроорганизми в почвата, което води до увеличаване броя на третиранията с продукти за растителна защита (ПРЗ).

Вижте цялата статия
artice preview - imageСтранджанският манов мед вече е запазена марка на Европейския съюз
Дата: 08/04/2019

Европейската комисия вписа “Странджанския манов мед” в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП), съобщи пресслужбата на институцията.Той съдържа монозахаридите – глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. Богатият минерален състав на мановия мед обуславя и алкализиращото му действие.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУчастници в процеса на компостиране
Дата: 07/02/2019

От първостепенно значение е да се осъществи биоконтрол и да се индуцира устойчивост на растенията. До някаква степен това може да се постигне посредством компост.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКомпостът - средство за растителна защита
Дата: 06/02/2019

Актуален проблем в земеделието е отглеждането на здрави растения, с висока продуктивност, което налага избор на площи с благоприятно плодородие и добра почвена структура. Интензивното отглеждане на културите и уплътняване на площите обаче влошават качеството и здравния статус на почвите, като същевременно се появяват и намножават редица патогени. Ето защо от първостепенно значение е да се осъществи биоконтрол и да се индуцира устойчивост на растенията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛистните зеленчуци и подправки – важен “играч” в здравословния хранителен режим
Брой: 6//2018

Листните зеленчуци – салати, ендивия, рукола, спанак, лапад, се употребяват масово от хората. Същото се отнася и за зелените подправки – магданоз, целина, копър, босилек. Ползите за здравето от консумирането им са значителни. Те са бедни на калории, без мазнини и с ниско съдържание на натрий, затова са страхотно средство при диети и при спазване на здравословен хранителен режим. Отличен източник са на витамините А, С и К и са важна част от дневното меню. Богати са също на калций и магнезий.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПримери за успешно използване на полови феромони в интегрираната растителна защита
Дата: 09/01/2018

Първите успешни програми за използване на полови феромони в интегрирани системи за борба с неприятелите датират още от 70-те години на миналия век.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБиологичното земеделие в Европа – търсенето се увеличава
Дата: 05/07/2017

От средата на 2020 година за всички биопродукти в ЕС ще важат нови правила. Планирани са еднакви стандарти за производство и внос, както и строг контрол, особено при етикирането на съответните продукти, за да се избегнат зачестилите измами. След години на спорове преговарящите представители на страните-членки постигнаха споразумение. Предстои то да бъде гласувано от Европейския парламент и Съвета.

Вижте цялата статия
artice preview - image11-та световна конференция на малинопроизводителите ще се проведе в България
Дата: 02/05/2017

Между 6-и и 9-и май 2018 г. в Арбанаси, Велико Търново ще се състои 11-та конференция на малинопроизводителите от цял свят. Международната асоциацията на малинопроизводителите (The International Raspberry Organisation), със седалище Сантяго, Чили, провежда на всеки две години такива конференции, с цел обмяна на опит между водещите страни производителки на малини. Пазарът на меките плодове ще нараства с бързи темпове, включително и в България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕкологично отглеждане на домати
Дата: 24/02/2017

В края на миналата година „Грийнпийс“- България и Селскостопанска академия, в лицето на Института по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив, представиха официално първия си съвместен доклад, посветен на екологичното земеделие при отглеждане на домати. Документът е на тема „Екологосъобразни методи и средства за контрол на вредителите при производството на домати“ и е фокусиран върху методите за биологично отглеждане на популярната не само у нас зеленчукова култура.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕвропейско дърво на годината 2017
Дата: 18/02/2017

Вековният дъб край църквата в трънското село Насалевци е българската кандидатура за конкурса „Европейско дърво на годината”, който се провежда от 2011 година. Гласуването ще протече от 1 февруари до 28 февруари 2017г. А резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел, на 21 март 2017 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУчилище за пример
Дата: 27/12/2016

Ученици от ОУ “Гео Милев” в Белоземен спечелиха първо място за финансиране на система за компостиране на биомаса. Тази година в конкурса за зелени проекти участваха началните и средните училища в България, Унгария, Полша, Румъния и Украйна.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПредимствата и переспективите за отглеждането на лимец и спелта в България
Дата: 23/11/2016

През последните 10–15 години във връзка с настъпилите сериозни промени в българското земеделие се повиши интересът на редица частни стопани и фермери от различни региони на страната към лимеца - древна зърнено-житна култура. Освен в специализираните земеделски издания за нея се заговори и в предавания по българското радио и телевизия, като често се поставя въпросът какви са предимствата на лимеца и спелтата у нас и переспективите за тяхното отглеждане. Част II – спелта

Вижте цялата статия
artice preview - imageЦифри и факти за биологичното производство в света, Европа и България
Дата: 13/11/2016

Последните статистически данни сочат, че биологичното земеделие в световен мащаб се практикува на 43,7 млн.ха в 172 страни. Земеделските площи, на които се прилага биологичният метод на производство в Европа, обхващат 11,6 млн.ха/ЕС – 10,3 млн.ха/. Това представлява 2,4 % от общата земеделска земя на планетата/ЕС – 5,7 %/.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПредимствата и переспективите за отглеждането на лимец и спелта в България
Дата: 08/11/2016

В последните 10 – 15 години във връзка с настъпилите сериозни промени в българското земеделие се повиши интересът на редица частни стопани и фермери от различни региони на страната към тази древна зърнено-житна култура. Освен в специализираните земеделски издания за нея се заговори и в предавания на българското радио и телевизия, като често се поставя въпроса защо не се отглежда вече лимец в България?

Вижте цялата статия
artice preview - imageРъководство за домашно компостиране
Дата: 18/10/2016

Компостирането е процес на разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал подходящ за наторяване на земеделските култури и за възстановяване на органичната материя в почвите.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБрежанският кестен – хляба на гората
Дата: 07/10/2016

Сладкият кестен (Castanea sativa) произхожда от Азия. Среща се в Южна Европа, Северна Африка, Кавказ и Мала Азия. За името му спорят още тесалийският град Кастаниа и турският вилает Кастаному на малоазийското черноморско крайбрежие. В България образува естествени насаждения в югозападната част на страната - по северните склонове на Беласица, Славянка, Пирин и Огражден. Брежанският кестен е уникален български продукт, който се бори за географско означение от Европейската комисия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУвеличаващото се търсене на авокадо застрашава горите
Дата: 12/09/2016

Супер плодове? Преди авокадото се нареждаше на рафтовете с екзотечна и луксозна храна, днес може да се намери дори в кварталния магазин. Наистина ли е здравословно активното му навлизане в ежедневното ни меню?

Вижте цялата статия
artice preview - imageОвощна градина в природния парк „Врачанския Балкан”
Дата: 12/04/2016

WWF-България, клуб „Приятели на Врачански Балкан” и верига заведения К-експрес започnaха кампанията „Кулинарните тайни на природата – 3“ за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълки – „Петровка”, „Айвания” и „Бухавица”. В изготвения списък на застрашените от изчечване местни сортове, които се подпомагат по мярка 10 “Агроекология и климат”, трите вида ябълки са също вписани.

Вижте цялата статия
artice preview - imageBIOFACH 2016 с българско участие
Дата: 12/02/2016

През последните 27 години BIOFACH се превърна в едно от най-големите търговски изложения в света за био продукти. Biofach 2016 се провежда от 10 до 13 февруари в Нюрнберг, Германия. Представители на Асоциацията на българките села (АБС) ще вземе участие в международното изложение. Паралелно с форума за биопроизводство ще се проведе и VIVANES – изложение за натурална козметика.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБерлин: “Писна ни!”
Дата: 20/01/2016

Протестът под мотото „Писна ни!” в немската столица се организира всяка година на 16 януари успоредно на най- голямото световно изложение за селско стопанство, храни и градинарство “Зелената седмица”. Темата ГМО в Европа и България. Мисия невъзможна?

Вижте цялата статия
artice preview - imageКиноата - подарък от боговете
Дата: 05/01/2016

През 2013 г. Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) обяви годината за Международна година на киноата, а малките вкусни семенца - за “супер храна”. Киноата се усвоява лесно от организма, нейните въглехидрати се разграждат бавно, има и пълен аминокиселинен профил. Всичко това гарантира перфектното меню на пътешествениците в Космоса, а на планетата Земя дава надежда за разрешаване на глобалните проблеми за дългосрочно изхранване на нарасващото й население.

Вижте цялата статия
artice preview - imageФермерските пазари в България – другото земеделие
Дата: 31/12/2015

Фермерските пазари по инициатива на Хранкооп и с финансовата помощ на ДФ “Земеделие” работят съвместно за възвръщането на доверието към българските малки производители на традиционна храна и увеличаване приходите на фермерите чрез скъсена верига на доставки. Пазарите са възможност стопаните да продават директно своята продукция без посредничеството на големите търговски вериги или прекупвачите.

Вижте цялата статия
artice preview - image2 градуса по Целзий
Дата: 08/12/2015

На 30 ноември официално беше открита световната конференция на ООН за измененията на климата (СОР 21) в Бурже край Париж. Над 100 държави, в това число и страните от ЕС, в продължение на почти две седмици ще седат заедно на една маса, за да обсъждат общите за всички проблеми свързани с глобалните промени на климата на нашата планета. Президентите на САЩ, Русия, Китай, както и френският държавен глава Франсоа Оланд и Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще изнесат подробно доклади ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageМанов мед – горски елексир
Дата: 19/10/2015

У нас мановият мед е най популярен в Странджа планина и морския район около нея, където климатичните и природните дадености са оптимални за сътвояраването на този природен елексир. В югоизточна България често се срещат конкретни дървесни видове, като дъб, клен върба, бор, смърч, ела, бряст, круша и вишня, които са основната предпоставка за образуването на горския мед.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСертификатите на биопроизводителите са в опасност
Дата: 16/09/2015

През новия програмен период на ПРСР 2014 - 2020 отделените средства за биологично производство са увелечени приблизително пет пъти в сравнение с предишните години. „Отделихме специална мярка за биологичното производство, като общият бюджет за целия програмен период е 151 млн. евро. В инвестиционните мерки залагаме приоритет в тези проекти, които ще се изпълняват и ще бъдат инвестирани в биологичното производство – за тях има допълнителна бонификация“, сподели зам.-министър Васил Грудев ...

Вижте цялата статия
artice preview - imageФестивал на мановия мед в Царево
Дата: 08/09/2015

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие днес XII-то издание на Странджанския манов мед в Община Царево.
Фестивал на странджанския манов мед и пчелен цветен пращец „Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе в Царево от 1 до 10 август.  Изложението събира вече 12 години пчелари от цялата страна и се опитва да популязира разнообразието на пчелните продукти. Акцент в предстоящото събитие ще бъде мановия мед от Странджанския край, който е един от символите на тази район.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАнаеробно разграждане на биологични отпадъци - източник на енергия и опазване на околната среда
Дата: 24/06/2015

Напоследък все повече се говори за интелигетни решения при преработката на биологични отпадъци. Наред с високите екологични изисквания на ЕС и водене на политика в посока намаляване на процента на общия боклук, се развиват технологии и съоражения, които не само дават разрешение на проблема, но и едновременно с това извличат полза под формата на енергиен източник. Модерно и устойчиво, ключовите нови думи за ефективност в съвременното ни общество.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБиологично (ОРГАНИЧНО) земеделие
Брой: 6//2014

Земеделски стопани от Европа прилагат изкуствени торове от средата на 20-те години на миналия век, а синтетични пестициди – от началото на Втората световна война. Тези продукти скоро оказват неблагоприятно въздействие на агроценози и екосистеми и още през 1940 г. д-р Hans Müller – швейцарец, издига в мото думите: „Здрава почва, здрава храна, здрав народ“, изключително актуални и в наши дни.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБезплатно обучение по пермакултура
Брой: 8//2014

Лари Корн създава безплатен сайт за обучение по Пермакултура, за да популязира и насърчава дълбоката връзка между земята и човека.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБИО земеделие - нов поглед към Земята
Брой: 1//2014

В съвременния свят съществуват няколко основни типа земеделие. Най-разпространеният е интензивният тип, който е свързан с все повече влагания на промишлени химични средства в земята, разработване на нова техника, нови технологии и др. Биологичното земеделие (органично земеделие, природно земеделие, точно земеделие) е такъв тип земеделие, който изключва употреба на пестициди, химични торове, различни растежни регулатори, а също така и генномодифициран посевен материал.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСредиземноморски плодови мухи (Ceratitis capitata)
Брой: 2//2014

Широкомащабна интегрирана борба с въвеждане на радиационно-стерилизирани мъжки Средиземноморски плодови мухи (Ceratitis capitata).

Вижте цялата статия
artice preview - imageСоциално фермерство (SOCIAL FARMING)
Брой: 1//2014

Социалното фермерство е част от мултифункционалното селско стопанство, което представлява модел на стопанство, в което се развиват и други съпътстващи дейности и функции. Социалното фермерство в частност е модел на устойчива земеделска общност, в която са застъпени и социални дейности, най-вече възможности за живеене и трудова реализация на хора с увреждания, заболявания, безработни, бездомни, самотни възрастни.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПермакултурата - устойчив дизайн на земеделие
Брой: 1//2014

Пермакултурата(от англ. permanent и agriculture) e вече утвърдено понятие в рамките на световните тенденции за био земеделие. Tова не е само вид земеделие, което се прилага под егидата на общите норми и европейски закони за БИО производтво ,като алтернатива на конвенционалното земеделие, а е цялостна земеделка култура, която обединява екологични и биологични принципи.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКак се прави компост
Брой: 10//2016

Компостът е естествен тор, който се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса.Приготвя се от градински листа, растителни отпадъци, отпадъци от кухнята, като облеки от плодове и зеленчуци, листа от запарен чай, смляно кафе, черупки от яйца. Картон, хартия и дървесни стърготини също могат да се слагат.

Вижте цялата статия
artice preview - imageМулчиране
Брой: 1//2014

Мулчирането е най-добрата мярка за спестяване на време в градината. То се изпозва както в зеленчукови градини, така и в декоративното градинарство. Мулчираните градини са по-здрави, с доста по-малко или липса на плевели, по-сухоустойчиви от другите градини. По този начин спестяваме време за поливане, плевене и ще имаме по-малко проблеми с неприятели и болести.

Вижте цялата статия
Агредо
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Agropal
ИЗБРАНИ