Corteva Principal Plus
Corteva Arigo
FMC Agro | ФМС Агро
ГРАДИНА
artice preview - imageРастителна защита при праскова и кайсия в края на юни и началото на юли
Дата: 07/07/2020

За да са ефикасни пръсканията срещу болестите и неприятелите при овощните видове те трябва да се провеждат навреме и качествено. Освен това много важно е и да се определя необходимостта от провеждане на дадено пръскане, което е свързано със специални отчитания за определяне плътността на неприятелите и при надвишаване икономическите прагове на вредност да се проведе пръскане.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбърнете внимание на болестите в зеленчуковата градина
Дата: 06/07/2020

Маната по домати напада всички надземни части на доматените растения. Първите симптоми се наблюдават по най-старите листа - воднисти петна с неправилна форма, покрити от долната страна с рехав белезникав налеп. По-късно петната нарастват, прегарят и покафеняват. Петната по листните и плодните дръжки са сухи, тъмнокафяви, а по стъблата са едри, воднисти и ги обхващат изцяло. Петната по плодовете са кафяви, грапави, с лъчиста структура и бързо нарастват. Във влажно

Вижте цялата статия
artice preview - imageНеприятелите в зеленчуковата градина през лятото
Дата: 30/06/2020

Видове – Тютюнев трипс (Thrips tabaci) и Западен цветов трипс (Frankliniella occidentalis) Симптоми По нападнатите органи на растенията (листа, листни дръжки, цветове и плодове) се образуват малки белезникави петна с тъмни точици, екскрементите на неприятеля. При по голяма плътност петната се сливат и листата изсъхват. Генеративните органи на растенията (пъпки и завръзи), нападнати в ранните фази от развитието се деформират, изсъхват и окапват.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през юни
Дата: 28/06/2020

През юни черешите, вишните и ягодите зреят масово, както и ранните сортове малини, кайсии, праскови, круши и ябълки. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни грижи при картофите
Дата: 09/06/2020

Колорадският бръмбар е основен неприятел по картофите у нас. Той е разпространен в цялата страна и има решаващо значение при производството на картофи; Нанася вреда също при доматите и патладжана;Вредят ларвите и бръмбарите, които се хранят с листата на растенията. Количеството на консумираната храна зависи от температурата и влажността на средата и от фенофазата на растенията. Най-опасни за растенията са повредите причинени по време на цъфтеж и клубенообразуване.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителна защита на черешите и вишните през май
Дата: 28/05/2020

Черешата и вишнята през този период се пръскат двукратно срещу цилиндроспориоза (бяла ръжда), кафяво гниене и черешова муха.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през май
Дата: 26/05/2020

Средната месечна температура през май за повечето райони в страната е в границите от 15 до 18 градуса. Много често през отделни години дневните температури достигат до 30 градуса. През май количеството на валежите се увеличава. Те са кратки, но интензивни. През май овощните дървета са във фенофаза на интензивен растеж.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОгнен пригор по крушата
Дата: 13/05/2020

Огненият пригор е бактериално заболяване, което се среща посевместно в страната. Патогенът напада и се развива главно при видове от сем. Rosaceae, а сред най-чувствителните гостоприемници на бактерията е крушата. Заболяването може да се развие по всички части от дърветата, като унищожава цветове, леторасли и скелетни клони. Заразата може да достигне до стъбло и да се развие и по подложката.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести и неприятели по зеленчуците на полето през април
Дата: 16/04/2020

Ризоктония по картофи Причинител – Rhizoctonia solani Симптоми/Повреди По заразените клубени се наблюдават тъмни до черни склероции на гъбата. Върху кълновете на заразените клубени се появяват черно-кафяви петна, които причиняват загиването им.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрез април в зеленчуковите оранжерии
Дата: 15/04/2020

Кафяви листни петна по доматите Причинител – Alternaria spp. Симптоми/Повреди Петната по листата са тъмнокафяви, до черни с концентрична структура. Петната по останалите надземни части са подобни. Нападението по цветните дръжкипричинява окапване на цветовете. Петната са покрити с тъмен налеп от спороношението на гъбата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижи за разсада през април
Дата: 14/04/2020

В разсадното отделение – Продължават грижите за разсадите (домати, пипер, патладжан, краставици).

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през април
Дата: 14/04/2020

Средната месечна температура през април за повечето овощарски райони на страната е между 10 и 14℃, а месечната сума на валежите е от 40 до 70 л./кв.м за равнините райони и между 60-100 л/кв.м за планинските. Резките промени на времето през месеца са често явление, а опасността от слани е голяма. През април овощните видове в отделните райони на страната са в различни фенофази: миши уши, бял бутон, цъфтеж.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНеприятели при разсадопроизводството
Дата: 09/03/2020

За сеитба се използват здрави или обеззаразени семена. В разсадното отделение се обезпечава оптимален температурно-влажен режим.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижи при разсадопроизводството
Дата: 09/03/2020

В разсадните помещения се отглеждат разсадите за неотопляемите стъклени и полиетиленовите оранжерии и за ниските тунели. Започва сеитбата на семена за ранните полски култури - домати, пипер, патладжан, зеле, а по-късно и за средноранните. Разсадните помещения се почистват от растителни остатъци от предишната вегетация, от плевели и самосевки. Подготвя се разсадната смеска. Най-добре е тя да бъде торфоперлитова, с която се пълнят тeрини, табли и саксийки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВажна информация за овощарите!
Дата: 22/02/2020

При затопляне на времето през февруари и март се засаждат дръвчетата в новите насаждения, ако това не е направено през есента след приключване на вегетацията. Овощните градини заемат продължително време една и съща площ. При създаването им се влагат много финансови средства и труд, което налага стопаните да се съобразят с основните изисквания на културите.

Вижте цялата статия

<<123456789>>

Агредо
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Agropal
ИЗБРАНИ