Corteva Principal Plus
Corteva Arigo
FMC Agro | ФМС Агро
ИНОВАЦИИ
artice preview - imageПрогноза на "взривоопасната" болест - обикновената мана на по лоза
Брой: 10//2019

Причинителят на мана по лозата е положителен пример за фитопатоген, чието развитие е силно зависимо от специфични климатични условия и може да бъде успешно прогнозирано. Съвременните модели за прогноза в съчетание с подходяща агротехника и познания за възрастовата устойчивост на лозата могат да послужат за създаване на цялостна стратегия за борба със заболяването.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПротеиновите фуражи от насекоми – алтернативна храна за птицевъдството в ЕС
Дата: 02/11/2018

Секторът на насекомите се движи бързо в посока протеинова алтернатива на фуражите. През 2017 г. беше направена първата стъпка след като беше одобрено използването на храна от насекоми за риби в изкуствени развъдници. Логично е следващата стъпка да бъде в посока одобряване на храна от насекоми и за домашни птици, където пазарът е огромен и непрекъснато се развива.

Вижте цялата статия
artice preview - imageХраната на бъдещето
Дата: 23/10/2018

Все повече навлизат в употреба различни добавки, подобряващи хранителната стойност на месото. Но наред с разпространените през последните години в качеството си на биологично активни добавки при храненето на човека и животните, като например синьо-зелените водорасли от вида Spirulina platensis, се увеличава и търсенето на алтернативни източници на протеини.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрецизното земеделие е бъдещето на съвременното селскостопанско производство
Дата: 23/10/2018

Почвата е доста разнообразна по своя характер и може да изменя значително качествата си в рамките на няколко метра. Ето защо сегашната система за вземане на проби от земеделските земи за оценяване плодородието й, базирана на вземане на средна проба от големи участъци, не дава реално представа за нуждите на растенията на конкретното място. Прецизното земеделие е бъдещето на съвременното земеделие. Стопаните започват да го прилагат и скоро това ще бъде основния начин за управление на земеделието.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУправление на храненето на растенията – съвременни подходи
Брой: 8//2018

Необходимостта от значително повишаване на продуктивността от единица площ при същевременно минимизиране на емисиите на парникови газове и опазване на околната среда налага избор на подходящи технологии за отглеждане на културите. Важен елемент от технологиите е управлението на храненето на растенията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageХидропонните технологии – ефективен подход за отглеждане на зеленчукови култури
Дата: 31/08/2018

Хидропонните технологии са изключително широко разпространени при производството на зеленчуци в оранжерии, особено при домати и краставици. Предимството на този метод на отглеждане на растения е, че се дава възможност да се управлява процесът на хранене, следователно растежът и развитието на растенията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУсловия за развитие и прогноза на опасни патогени при зърнено-житните култури
Брой: 4//2018

В Аграрния университет в Пловдив има практически опит с прогнозни системи при житни от 2015 година. Двете използвани системи granо.net и orzo.net са базирани в интернет мрежата. Те са разработени от спин-оф компанията Horta s.r.l. към Kатолическия универистет в Пиаченца, Италия. Тези две системи служат в подкрепа на фермерите в Италия, Гърция, а вече и в България при вземане на решения за цялостно отглеждане на мека, твърда пшеница и ечемик.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонкурс за иновации на Агра 2018 – награди
Дата: 05/03/2018

В конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра” участват иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като напредък в съответната област. 24 експоната станаха победители в конкурса тази година. В надпреварата участваха общо 75 продукта и 56 научни институти и фирми в областта на земеделието.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПобедителите в категория „Торове и препарати за растителна защита“ на АГРА-2018
Дата: 26/02/2018

В категория „Торове и препарати за селското стопанство“ на конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ наградите бяха връчени на фирма Суммит Агро за микрогранулираните торове МИКРОСТАР, СУМИСТАРТ и УМОСТАРТ, и на фирма Панамин Агро ООД за биологичния минерален тор за листно подхранване ПАНАМИН АГРО

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгра 2018 в снимки
Дата: 25/02/2018

Посетителите на „Агра“ имаха възможността да се запознаят с модерните направления в селското стопанство – прецизното земеделие и биопроизводството на суровини, както и с разработки на научните институти от Селскостопанската академия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгра 2018: прецизно земеделие и иновативни решения
Дата: 18/02/2018

От 21 до 25 февруари ще бъдат демонстрирани над 40 новости в земеделието на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“, която се провежда в Международен панаир Пловдив. Компании от 25 държави и български научни институти ще покажат авангардни идеи и иновативни решения в областта на съвременното фермерство. Тази година акцент на изложението ще бъдат биотехнологии срещу стрес и болести при растенията и прецизното земеделие.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБАСФ купува значителна част от бизнеса със семена и неселективни хербициди на Байер
Дата: 29/01/2018

В края на 2017 година компанията BASF обяви, че е подписала споразумение за закупуване на значителни части от Bayer, касаещи бизнеса със семена и неселективни хербициди, като сделката ще бъде на стойност от 5,9 млрд. евро.

Вижте цялата статия
artice preview - imageFruit Logistica – плодовете и зеленчуците като иновативни продукти
Дата: 05/01/2018

Няма невъзможни неща в сектор плодове и зеленчуци, именно това показва всяка година международното изложение Fruit Logistica, което се провежда вече половин век в столицата на Германия. През трите дена на провеждане на известния панаир през 2017 г. е отчетен 5 % ръст на посетителите. Това се равнява на 75 000 гости и 130 държави - изложители от цял свят. Внимание на тазгодишното юбилейно издания на Fruit Logistica отново привлече наградата FLIA (Fruit Logistica Innovation Award).

Вижте цялата статия

<<1>>

Агредо
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Agropal
ИЗБРАНИ