DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
СТАТИИ
artice preview - imageПрез второто десетдневие на юли не се очакват съществени промени в климатичните условия
Дата: 16/07/2018

През първата половина от второто десетдневие на юли се очаква краткотрайна, положителна, промяна в агрометеорологичните условия. Честите, на много места в страната интензивни валежи през първото десетдневие на юли нарушиха хода на полските работи, възпрепятстваха жътвата на пшеницата. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в началото на периода.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГрижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават и през юли
Дата: 11/07/2018

В ябълкови градини, където не е допусната зараза от струпясване, пръсканията срещу тази болест се прекратяват. При наличие на зараза по листата и плодовете и при чести превалявания, каквато е ситуацията в този момент, опасността от късни заразявания и увеличаване степента на нападение на плодовете продължава, което налага в този случай да се третира и през този период.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВлажното време провокира зарази по трайните насаждения и зеленчуковите култури
Дата: 11/07/2018

Влажното време, с чести превалявания, създава условия за развитие и зараза с гъбни болести по трайните насаждения и зеленчуковите култури – мана по пипера, доматите и картофите, струпясване по семковите овощни видове, кафяво гниене по костилковите, мана по лозата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ началото на юли агрометеорологичните условия ще претърпят положителна промяна
Дата: 02/07/2018

През втората половина от периода валежи в полските райони не се очакват, което ще осигури възможност за провеждане на неотложните растителнозащитни пръскания. Влажното време в края на юни създаде условия за развитие на редица гъбни болести: картофена мана по доматите; кубинска мана по краставиците; струпясване и късно кафяво гниене по овошките, което ще налага употреба на системни фунгициди.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГъбните патогени по ягодите – лимитиращ фактор за добива
Дата: 28/06/2018

Отговорът на шаблонни въпроси от типа „С какво да пръскам?” далеч не е достатъчен за постигането на добри резултати, от съществено значение е да познаваме болестите в детайли и дълбочина. Добрият стопанин задължително трябва да познава симптоми, биология и подходящи условия за развитие на основните патогени при ягодата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПримерна схема за контрол срещу болестите и неприятелите при ягодата
Дата: 28/06/2018

В България ягодата има обширен ареал на отглеждане. Тя вирее успешно не само в полските, но и в планинските и припланинските райони. Ягодата не е много взискателна към почвата и при подходяща агротехника тя може да се отглежда сполучливо както на леки, така и на по-тежки почви. Но ягодата е овощно растение, чието опазване изисква агротехнически и химически мероприятия - засаждане на качествен и здрав от болести и неприятели разсад.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛистните зеленчуци и подправки – важен “играч” в здравословния хранителен режим
Брой: 6//2018

Листните зеленчуци – салати, ендивия, рукола, спанак, лапад, се употребяват масово от хората. Същото се отнася и за зелените подправки – магданоз, целина, копър, босилек. Ползите за здравето от консумирането им са значителни. Те са бедни на калории, без мазнини и с ниско съдържание на натрий, затова са страхотно средство при диети и при спазване на здравословен хранителен режим. Отличен източник са на витамините А, С и К и са важна част от дневното меню. Богати са също на калций и магнезий.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ края на юни гъбните патогени по зеленчуковите култури са значителен проблем за стопаните
Дата: 27/06/2018

През периода остава опасността от развитие и заразяване с гъбни патогени по зеленчуковите култури (мана), при овощните видове (брашнеста мана, кафяво гниене, струпясване по плодовете).

Вижте цялата статия
artice preview - imageДопълнителни финансови средства за борба с почвените неприятели по картофите
Дата: 21/06/2018

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ одобри допълнителен финансов ресурс от 631 000 лева по вече подадени заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани за закупуване на средства за растителна защита за контрол на почвени неприятели по картофите за 2018 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови успехи за винарна ДиВест Естейт
Дата: 21/06/2018

Mесец май се оказа пълен със събития и успехи за българското вино, което с всяка измината година завоюва водещи позиции в световното производствo.Сред новото поколение български производители се нарежда и винарна ДиВест Естейт, която през последните години е част от международната винена сцена.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОпасност от заразяване с мана по лозата и зеленчуковите култури
Дата: 19/06/2018

Метеорологичните условия и през този период ще поддържат опасността от заразяване с мана по лозата и зеленчуковите култури. Източният плодов червей ще продължи да нанася щети при овощни видове. Има опасност и от развитие на брашнета мана и струпясване по плодовете. Топлото и сухо време в края на месец май и началото на юни благоприятстваше намножаването и увеличението на популациите на листните въшки.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБолести по рапицата
Дата: 13/06/2018

Опазването на рапицата от болести и неприятели е истинско предизвикателство за фермерите. Мерките за растителна защита са изключително важни, но също така разходите са значителни като дял в общия бюджет на стопанството. Стратегията за контрол на болестите би следвало да е адекватна на условия и риска, за да може да се реализира очакваната печалба дори в по-неблагоприятни сезони.

Вижте цялата статия
artice preview - imageХрани 2030
Дата: 12/06/2018

На 14 и 15 юни 2018 г. в Аграрен университет Пловдив ще се проведе конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“, която е част от Българското председателство на Съвет на ЕС. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България, с подкрепата на Европейската комисия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитните грижи продължават в овощната градина и през юни
Дата: 07/06/2018

През юни черешите, вишните и ягодите зреят масово, както и ранните сортове малини, кайсии, праскови, круши и ябълки. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през юни
Дата: 07/06/2018

Тиквовите, отглеждани в оранжерии и на открито, се нападат от много болести, по-голямата част от които имат голямо икономическо значение за отглежданите растения и за получения от тях добив. Наблюдават се вирусни, гъбни и бактерийни болести. Те нападат корените, стъблата, листата, а понякога и плодовете.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИновативната платформа “Международните дни на полето” стартира и в България
Дата: 05/06/2018

От 5 до 7 юни в Пловдив се провежда първото изложение на “Медународни дни на полето България 2018”. Около 50 фирми – български и чуждестранни, представят резултатите от своите продукти. В платформата участват и три института към Селскостопанска академия – Институт по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив, Институт по растителни и генетични ресурси в Садово и Института по розата в Казанлък.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗа българското вино няма граници
Дата: 05/06/2018

Четиридесет и четири медала спечели България от 25-то издание на „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе от 10 до 14 май 2018 г. в китайската столица Пекин. На седмото издание на Балканския винен фестивал 19 – 20 май (BIWC), страната ни беше удостоена с 5 двойни златни медали. Българските вина навлизат успешно и на китайския пазар. Mесец май се оказа пълен със събития и успехи за българското вино, което с всяка измината година завоюва водещи позиции в световното производствo.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВреме е за жътва на есенните култури
Дата: 04/06/2018

През първото десетдневие на юни прогнозираните наднормени температури ще ускорят последните фази от развитието на есенните посеви. При рапицата ще протича фаза узряване. При зимните житни култури във високите полета ще се осъществява наливане на зърното и фаза млечна зрялост. В полските райони при пшеницата ще протича преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост. При ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБлагоприятни условия за всички земеделски култури в началото на юни
Дата: 04/06/2018

Месец юни ще започне с високи температури, което ще поддържа ускореното развитие на полските култури. През периода се очакват неустойчиви прояви на времето с краткотрайни превалявания като остава опасността от градушки и нанасяне на нови повреди по земеделските култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУсловия за развитие и прогноза на опасни патогени при зърнено-житните култури
Брой: 4//2018

В Аграрния университет в Пловдив има практически опит с прогнозни системи при житни от 2015 година. Двете използвани системи granо.net и orzo.net са базирани в интернет мрежата. Те са разработени от спин-оф компанията Horta s.r.l. към Kатолическия универистет в Пиаченца, Италия. Тези две системи служат в подкрепа на фермерите в Италия, Гърция, а вече и в България при вземане на решения за цялостно отглеждане на мека, твърда пшеница и ечемик.

Вижте цялата статия

<<123456789101112131415161718>>

Агредо
Syngenta
Pioneer Bulgaria
Лебозол Дюнгер ГмбХ
SlovBul
Agropal
ИЗБРАНИ