DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
СТАТИИ
artice preview - imageПодходящи условия за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа ще има в края на март
Дата: 24/03/2019

През следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми за третото десетдневие на март.Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСуммит Агро: Смело напред към важните неща!
Дата: 20/03/2019

Екипът на фирмата представи официално обновената си продуктова листа за защита и хранене на лозата. На семинара, състоял се в представителния пловдивски хотел “Империал”, присъстваха лозари от цялата страна

Вижте цялата статия
artice preview - imageМарт – време за предцъфтежни пръскания
Дата: 20/03/2019

През третата десетдневка на март настъпва календарната пролет. Средната месечна температура се повишава от 4-8° С, облачността намалява, а броят на слънчевите дни се увеличава. В резултат на затоплянето фазата на принудителния покой на овощните видове се преустановява, а заедно с това се активизира и жизнената дейност на редица вредители по тях. Времето през март е много променливо, което налага овощарите да следят за подходящи дни за работа в овощните градини.

Вижте цялата статия
artice preview - imageHalyomorpha halys Stal (Кафява мраморна дървеница)
Дата: 18/03/2019

Инвазивният вид кафява мраморна дървеница Halyomorpha halys Stal произхожда от Азия-Китай, Япония, Корея и Тайван. За първи път е открита в САЩ, в Пенсилвания през 1990 г. През 2013 г. дървеницата вече е установена в 41 щата в САЩ.. За първи път е съобщена в България от доц. д-р Николай Симов. Той я е открил в София, в Княжевската градина през септември 2016 г. (публикация в “Ecologica Montenegrina”).

Вижте цялата статия
artice preview - imageBursaphelenchus xylophilus е сред първите 100 инвазивни вида от световно значение
Дата: 18/03/2019

Bursaphelenchus xylophilus е един от най-вредните и опасни видове. Той се явява причинител на заболяване, характеризиращо се с бързото масово изсъхване и загиване на иглолистни дървета, като най-чувствителни са видове от род Pinus.

Вижте цялата статия
artice preview - imageAгрометеорологична прогноза за месец март 2019
Дата: 18/03/2019

В края на второто и началото на третото десетдневие на март се очаква подобрение на температурните условия и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения. До края на март по-голямата част от закъснелите в развитието си посеви с пшеница и ечемик, презимували във фазите 2-3 лист, ще встъпят във фаза братене.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕфикасността на фунгицидите към листните патогени при пшеницата зависи от определени фактори
Дата: 14/03/2019

Фунгицидите трябва да се прилагат след щателен мониторинг в критичните за развитието фенофази на развитие на културата. Неглежирането на факторите, свързани с протичането на патологичния процес, води до ненужно увеличаване себестойността на продукциятя

Вижте цялата статия
artice preview - imageПролетна сеитба на зеленчуците
Дата: 14/03/2019

В началото на пролетта се засаждат някои студоустойчиви култури. Летният чесън за производство на глави се засажда през втрората половина на месец февруари до средата на март. Използват се луковици с добре развити скилидки. Засаждат се само външните скилидки, които с а по-едри и от тях се получават силни растения. Много важно условия е те да са от напълно здрави луковици

Вижте цялата статия
artice preview - imageСистема за борба с болестите, неприятелите и плевелите при лозата
Брой: 2//2019

Най-опасните болести по лозата са маната, брашнестата мана, сивото гниене, ескориозата, еската, бялото и черното гниене. Борбата срещу тях е комплексна, не само химическа.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за средата на март
Дата: 10/03/2019

През втората половина от периода се прогнозират чувствително понижение на температурите и валежи. Условията ще са неподходящи за работа на полето. В края на периода започват да текат агротехническите срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБрой 2/2019 на списание „Растителна защита”
Дата: 06/03/2019

За тема на мартенския брой на списание „Растителна защита” сме избрали да представим прасковата, която е овощен вид с много предимства. Ще ви запознаем с историята на този плод, разпространените сортове, отглеждането и основните болести и неприятели, които вредят и често водят до големи икономически загуби и намалена продукция. Вижте кои са актуалните теми в този брой!

Вижте цялата статия
artice preview - imageКартофопроизводителите ще получат държавна помощ за борба с вредителите през 2019
Дата: 06/03/2019

Производителите на картофи могат да кандидатстват за подпомагане от 11 март до 15 май 2019 г. Заявления по схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ. До 31 май земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения. Крайният срок за изплащане на субсидиите е 21 юни 2019 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageФитосанитарният контрол е ключова част от системата за постигане на висок здравен статус на растенията
Дата: 06/03/2019

Разговор на Весела Шишкова със Златан Йорданов, началник отдел “Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните-Варна

Вижте цялата статия
artice preview - imageКонкурс за иновации на АГРА 2019
Дата: 28/02/2019

Всяка година едно от най-очакваните събития на земеделския форум АГРА е „Конкурса за иновации”, където участват иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство. Те се представят за първи път на международната изложба и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове
Дата: 27/02/2019

На 5 март 2019 г. в гр. Сливен ще се проведе съвместна информационна среща – семинар с демонстрация на НССЗ (ТОО-Сливен) и Агререн университет – Пловдив на тема: „Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за края на февруари
Дата: 27/02/2019

В края на февруари се очаква рязко понижение на температурите и средноденонощни стойности под нормите, което ще доведе до затихване и прекратяване на вегетацията при пшеницата, ечемика и рапицата.Семковите и костилковите овощни видове са във фаза набъбване на пъпките. В югозападните райони на страната (Сандански) е регистрирано начало на сокодвиженито при лозата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ лозето
Дата: 25/02/2019

Резитбата се провежда в по-топлите и сухи дни на февруари и е желателно да приключи преди започване на сокодвижението. Извършва се избирателно, започва се с лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване, и с винените сортове, защото те са сравнително по-студоустойчиви. Резитбата на десертните сортове се оставя за по-късен етап.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина
Дата: 25/02/2019

Време е за зимно пръскане!

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛозарството в България – състояние, перспективи и фитосанитарни проблеми
Брой: 1//2019

Лозарството, независимо от превратностите в развитието на земеделието в България, винаги е бил един рентабилен подотрасъл на селското стопанство. Тази значимост във времето се дължи предимно на спецификата и особеностите в производството и преработката на грозде, свързани с историята, религията, традициите, законодателството, географското местоположение и почвено-климатичните условия на страната и региона, както и на диетичните и лечебни качества на гроздето и виното.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛютата ферма
Дата: 25/02/2019

В село Страшимирово край Варна се намира първата люта ферма в България. Създават я семейство Родинови, които повече от 18 години се занимават с отглеждането на различни зеленчуци и подправки. В нея отглеждат над 150 сорта люти чушки от цял свят.

Вижте цялата статия

<<123456789101112131415161718192021222324>>

Агредо
Syngenta
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Pioneer Bulgaria
Agropal
Доби Пресс
ИЗБРАНИ