DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
СТАТИИ
artice preview - imageВ началото на януари температурите ще бъдат критично минимални за част от земеделските култури
Дата: 12/01/2019

В началото на януари агрометеорологичните условия ще се определят от студено време, с критични минимални температури за част от зимуващите земеделски култури. В част от полските райони валежите от сняг ще образуват снежна покривка, която ще предпази есенните посеви от вредното въздействие на прогнозираните ниски температури, на места до минус 15-17°С.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВредители по кореноплодните зеленчукови култури – моркови
Дата: 12/01/2019

Бактериално меко гниене (Erwinia carotovora pv. carotovora) Това заболяване се появява само когато почвата е преувлажнена или условията на съхранение са лоши. В слабо дренирани райони или през мокрите периоди, бактериалното гниене може да се появи и на полето. По кореноплодите се появяват характерни воднисти миризливи загнили петна. Загубите, дължащи се на бактериите, причиняващи меко гниене, обикновено се появяват след ограничаването на други болести при съхранението.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАбонаментът за списание “Растителна защита” за 2019 година продължава в редакцията!
Дата: 08/01/2019

Редакцията са списание “Растителна защита” информира своите читатели, че по неизяснени за редакцията причини “Български пощи” ЕАД не е включил в Каталога си абонамент за сп.”Растителна защита” за 2019 г. от 1 до 15 януари, каквато е практиката всяка година по това време. Този пропуск, резултат на чиновническо недоглеждане, за който задължително ще потърсим обяснение, може да бъде игнориран и преодолян, ако се абонирате директно в редакцията до 31 януари 2019 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за месец януари 2019
Дата: 03/01/2019

През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения. През януари по-подходящи условия за провеждане на резитби при овошките ще има през третото десетдневие.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВипуск 2018 на Аграрния университет – готови да следват мечтите си
Дата: 02/01/2019

В края на изминалата 2018 година общо 661 възпитаници на Аграрния университет в Пловдив получиха своте дипломи. Успешно завършилите бакалаври са 401, а магистрите са 260. Обучението им е в 18 специалности и шест професионални направления.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКоледната звезда – цветето на Рождество
Дата: 23/12/2018

Коледната звезда или още Витлеемската звезда се нарича така, не само защото цъфти по Коледа, а и защото прицветниците му образуват формата на звезда. Родината му са тропическите райони на Мексико и Гватемала, но истинската си слава растението придобива в Америка и Западна Европа, където се е превърнало в символ на коледните празници.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДоказването на реализация на плодове и зеленчуци по схемите за обвързано подпомагане ще е възможно до края на януари 2019
Дата: 15/12/2018

В периода от 2 до 31 януари 2019 г. земеделските производители, кандидатствали за Кампания 2018 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци и за зеленчуци - оранжерийно производство.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНаправете коледен подарък със списание „Растителна защита & семена и торове” 2018
Дата: 15/12/2018

Ако все още не ви е хрумнало как да зарадвате любимите хора около вас, направете им един незабравим коледен подарък – списание „Растителна защита & семена и торове” 2018. Подарете нещо различно и изненадайте с усмивка своите приятели, роднини и колеги.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБрой 10/2018 на списание „Растителна защита”
Дата: 11/12/2018

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДържавата ще осигури допълнителни средства за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период
Дата: 10/12/2018

670 хил. лв. допълнителен финансов ресурс ще бъде разпределен по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период” за 2018 г., реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за месец декември
Дата: 10/12/2018

Тази година значителна част от есенните посеви прекратиха вегетацията си неукрепнали, в начален стадий от развитието си, което поставя под въпрос успешното им презимуване. Продължителното засушаване забави сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Вследствие дефицита на почвена влага на места есенниците не успяха да поникнат (агростанция София). Големи са различията във фенологичното състояние на зимните житни култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageИзмененията в климата – истина или фикция
Дата: 10/12/2018

24-тата Конференцията на ООН за изменението на климата се провежда в Катовице от 2 до 11 декември 2018 година. На срещата в полския град ще бъде решено какви права и задължения ще имат отделните държави, за да се постигнат целите, заложени в Парижкото споразумение от 2015 година. В продължение на 11 дена политици и експерти от цял свят ще обсъждат наболелите проблеми на климата в Катовице, малък индустрален град, разположен в сърцето на въгледобивната примишленост на Полша.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДиагностика на креативността
Дата: 29/11/2018

Белхим Кроп Протекшън България, част от Белгийската агрохимическа компания Белхим Кроп Протекшън, отбеляза своя първи юбилей – пет години на родния пестициден пазар. За това кратко, време в присъствието на висока конкуренция, малобройният екип на фирмата, ръководен от Даниел Божанов, бе припознат от българските земеделски производители като отговорен партньор.

Вижте цялата статия
artice preview - imageГлобалните промени в климата и нарасналият търговски обмен – предпоставка за навлизане и настаняване на нови вредители по растенията
Брой: 10//2018

Осъзнавайки важното значение на растителното здраве за растениевъдството, горите, засадените площи, естествените екосистеми и биологичното разнообразие, в целия свят се акцентира на големия брой епидемии от нови, непознати вредители и на такива, които в миналото не са били смятани за важни. В условията на глобална търговия и климатични изменения увеличеният обем на вноса от другите континенти предполага респективно и нарастващ риск от въвеждане на чуждоземни инвазивни видове.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови аспекти в нормативната база за растителна защита
Дата: 27/11/2018

На 28 ноември 2018 г. в гр. Варна ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на НССЗ (ТОО-Варна) и Българска агенция по безопасност на храните (ОДБХ - Варна) на тема: „Нови аспекти в нормативната база за растителна защита”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове – семинар
Дата: 26/11/2018

На 27 ноември 2018 г. в гр. Димитровград ще се проведе съвместна информационна среща – семинар с демонстрация на НССЗ (ТОО-Хасково) и Аграрен университет-Пловдив на тема: „Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове“.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ края на ноември агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика
Дата: 26/11/2018

След продължителното есенно засушаване падналите валежи от дъжд и сняг в края на второто и началото на третото десетдневие на ноември, на много места в страната, доведоха до преодоляване на дефицита на влага при есенните посеви в горните почвени слоеве.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителното здраве – ключ за изграждане на устойчиво земеделие
Дата: 19/11/2018

Екипът на катедрата по фитопатология, част от Факултета по растителна защита и агроекология на Аграрния университет в Пловдив, отбеляза тържествено свия юбилей – 55 години от създаването й през 1963 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви
Дата: 16/11/2018

Валежи със стопанско значение не се прогнозират и лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви остава дефицитът на почвена влага. По тази причина ще се забави поникването на засетите в началото на ноември зимни житни култури, a на отделни места ще бъде под въпрос оцеляването на част от покълналите в края на октомври посеви.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБактериално изсъхване
Дата: 14/11/2018

При благоприятни условия за развитие на болестта тя обхваща постепенно цялото дърво. От начало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.

Вижте цялата статия

<<12345678910111213141516171819202122>>

Агредо
Syngenta
Amalgerol
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Pioneer Bulgaria
SlovBul
Agropal
Доби Пресс
ИЗБРАНИ