DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
СТАТИИ
artice preview - imageНеустойчиво време и опасност от градушки
Дата: 23/05/2018

През периода се очакват градушки и нови изпитания за земеделските култури. Градушките през изтеклия период в районите на Враца, Плевен и Монтана нанесоха непоправими щети по овошките и зеленчуковите култури.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБАБХ залови незаконни пестициди от Турция
Дата: 19/05/2018

При извършена съвместна проверка на инспектори от отдел „Растителна защита“ при ОДБХ Сливен и представители на ОД на МВР Сливен на пътен участък в близост до населено място в община Сливен е задържан микробус със сливенска регистрация, превозващ неразрешени за употреба пестициди в нарушение на Закона за защита на растенията, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ зеленчуковата градина през май
Дата: 16/05/2018

Растителнозащитни мероприятия в зеленчуковата градина през май

Вижте цялата статия
artice preview - imageШарен гроздов молец (Lobesia botrana)
Дата: 16/05/2018

В края на април, началото на май се наблюдава отделяне на реса при лозата. През тази фаза протича вредната дейност на един от най-опасните неприятели – шареният гроздов молец.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНа вниманието на гроздопроизводителите
Дата: 16/05/2018

От 2 май 2018 година започва прием на заявления за издаване на разрешения за засаждане на нови лозя, съобщи Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Приемът е обявен за периода 1 май - 29 юни 2018 г. Общата площ за която могат да бъдат предоставени разрешения по този прием е 605,83 ха.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВероятност за поява на гъбни болести в средата на месец май
Дата: 15/05/2018

Прогнозираните температури и чести валежи през периода ще създават условия за заразяване и развитие на гъбни болести като: струпясване по семковите овощни видове, сачмянка и ранно кафяво гниене по костилковите, сиво гниене по ягодите, мана по лозата и др.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНационална библиотечна седмица – 14-18 май 2018
Дата: 14/05/2018

Във връзка с провеждането на 13-та Национална библиотечна седмица в Централната селскостопанска библиотека и в Института по аграрна икономика ще се състоят дни на отворените врати, 14-31 май. По време на тези дни Централната селскостопанска библиотека ще предлага безплатна едногодишна читателска карта, библиотечно-информационни консултации и лекции за новите технологии в научно-информационната дейност.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ първото десетдневие на май ще има подобрение на почвените влагозапаси и опасност от мана по лозата
Дата: 08/05/2018

След сухото и горещо за сезона време в края на април и началото на май през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБрой 4/2018 на списание „Растителна защита“
Дата: 08/05/2018

На 9 май очаквайте да излезе от печат брой 4/2018 на списание „Растителна защита“. Темата на броя е лозата. В този брой ще ви запознаем с историята на лозата по нашите земи, с традицията на отглеждане на лозови масиви в България, производството на вино, сортове с повишена устойчивост на болести и разбира се с болестите и неприятелите, които нападат лозовите насаждения.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКралските оранжерии в Брюксел
Дата: 02/05/2018

Веднъж годишно в продължение на три седмици най-забележителните оранжерии в Европа отварят врати за посетители от цял свят. През 2018 година оранжериите ще бъдат отворени за любителите на ботаниката между 21 април и 11 май, срещу 2,5 евро входна такса.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОчаква ни топло и сухо време в края на април и началото на май
Дата: 30/04/2018

В края на април и началото на май развитието на земеделските култури ще протича при наднормени температури, а в някои райони на централната част от Дунавската равнина и в южните райони на страната – и при незадоволителни влагозапаси в 50 cm почвен слой. По-подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания ще има в средата на периода.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЕС гласува с мнозинство забраната за употреба на неоникотиноиди
Дата: 30/04/2018

На 27 април (петък) в Брюксел бе приетa с квалифицирано мнозинство забраната за използване на открито на трите спорни вещества в растителната защита – имидаклоприд (разработен от „Байер кропсайънс“), клотианидин (разработен от „Такеда кемикал индъстрис“ и „Байер кропсайънс“) и тиаметоксам на „Синджента“. Очаква се забраната да влезе в сила до края на 2018 година.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЛозата – фитосанитарната обстановка определят 40 неинфекциозни и инфекциозни болести и 100 вида неприятели
Брой: 4//2018

Лозата се отглежда по нашите земи преди повече от 3 хил. години, а по-късно е пренесена във Франция и Испания. Българите наследяват от траките традиции по отглеждането й и производството на вино. От края на XIX и началото на XX век лозарството в България преминава през различни етапи на развитие: увеличаване и намаляване на площите циклично; значителна промяна на сортовия състав, агротехниката, вредителите, продуктите за растителна защита, методите и стратегията за контрол, но винаги се запазва като поминък

Вижте цялата статия
artice preview - imageДобри растителнозащитни практики при борбата срещу болести и неприятели при лозата
Дата: 26/04/2018

На 27 април 2018 г. в гр. Сандански, обл. Благоевград ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Благоевград) и Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) на тема: “Добри растителнозащитни практики при борбата срещу болести и неприятели при лозата”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБрашнеста мана (оидиум) по лозата
Дата: 25/04/2018

През последните години се наблюдава тенденция на по-масово разпространение и значителни загуби на гроздовата реколта от брашнестата мана. Основни предпоставки за това се явяват пропуски в някои звена от технологията за отглеждане на лозята и препоръки за борба с брашнестата мана, често не са съобразени с биологичните особености на патогена. На този етап е необходима по-подробна, детайлна информация за развитието и прогнозирането на болестта, с цел научно управление на борбата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРаботим на “светло”, по всички правила!
Дата: 24/04/2018

Разговор на Емил Иванов с Христо Стойнов, лозар и лицензиран винопроизводител от с.Лозенец, община Стралджа, област Ямбол, управител на фирма ЕТ “Христо Стойнов-Д”

Вижте цялата статия
artice preview - imageБлагоприятни агрометеорологични условия
Дата: 24/04/2018

В по-голямата част от полските райони условията ще позволяват провеждане на почвообработки и на сериозно изостаналата, след агротехническите срокове, сеитба на слънчоглед. Почвените температури в 10 cm слой са с подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно, а до края на следващия период те ще бъдат подходящи и за сеитбата на топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши).

Вижте цялата статия
artice preview - imageНеонекотиноидите в ЕС – съдбата им ще бъде решена на 27 април
Дата: 23/04/2018

Ако бъде приета забраната за употреба на трите неоникотиноида в ЕС (клотинидин, имидаклоприд и тиаметоксам) на открито, базирана на последната оценка на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), в края на април, то тя ще засегне значително и големите производители на захарно цвекло в Европа.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБалансирано хранене при зеленчуковите култури за получаване на качествена продукция
Дата: 19/04/2018

На 20 април 2018 г. в гр. Плевен ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ (Териториален областен офис гр. Плевен) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) гр. Плевен на тема: “Балансирано хранене при зеленчуковите култури за получаване на качествена продукция”.

Вижте цялата статия
artice preview - imageРанен листен пригор по пшеницата, известен още като септориоза
Дата: 16/04/2018

Ранният листен пригор по пшеницата (РЛП), известен още като пролетен листен пригор или септориоза (Septoria leaf blotch) е ключово заболяване в редица райони на света с хладни и влажни условия през периода от поникване до цъфтеж. Болестта се наблюдава като при обикновената хлебна, така и при твърдата пшеница. При епифитотийно развитие на болестта загубите в добива могат да достигнат до 50%.

Вижте цялата статия

<<1234567891011121314151617>>

Агредо
Syngenta
Pioneer Bulgaria
Лебозол Дюнгер ГмбХ
SlovBul
Agropal
ИЗБРАНИ