DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
СТАТИИ
artice preview - imageДефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви
Дата: 16/11/2018

Валежи със стопанско значение не се прогнозират и лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви остава дефицитът на почвена влага. По тази причина ще се забави поникването на засетите в началото на ноември зимни житни култури, a на отделни места ще бъде под въпрос оцеляването на част от покълналите в края на октомври посеви.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБактериално изсъхване
Дата: 14/11/2018

При благоприятни условия за развитие на болестта тя обхваща постепенно цялото дърво. От начало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАбонамент 2019
Дата: 13/11/2018

От 10 октомври до 15 декември може да се абонирате във всички пощенски станции на страната. Ако пропуснете тази възможност, има още една опция – от 2 до 15 януари 2019 г. отново във всички пощенски станции. Каталожен номер 1645 Не забравяйте! Списанието се разпространява само чрез абонамент.

Вижте цялата статия
artice preview - image Код оранжево
Дата: 08/11/2018

Превръщането на Хелоуин в български празник през последните години не е причина през 2016 г. България да стане на първо място по производство на тикви в Евросъюза. Отглеждането на нови сортове от сем. Тиквови също не обяснява рекордните 133 хиляди тона тикви и кратуни, реколтирани от почти 12 хиляди хектара по данни на Eurostat.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за месец ноември
Дата: 05/11/2018

През ноември по-подходящи условия за засаждане на овошки ще има през второто и третото десетдневие. При климатичните условия на страната се препоръчва есенното засаждане на овощните култури, с изключение на ореха.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за началото на ноември
Дата: 05/11/2018

Условията ще бъдат подходящи за провеждане на есенните растителнозащитни пръскания при овошките. При семковите видове (ябълка, круша) се препоръчва третирането с 5% разтвор от карбамид, за ограничаване на заразите от струпясване. След масовия листопад, при костилковите овощни видове е необходимо да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПротеиновите фуражи от насекоми – алтернативна храна за птицевъдството в ЕС
Дата: 02/11/2018

Секторът на насекомите се движи бързо в посока протеинова алтернатива на фуражите. През 2017 г. беше направена първата стъпка след като беше одобрено използването на храна от насекоми за риби в изкуствени развъдници. Логично е следващата стъпка да бъде в посока одобряване на храна от насекоми и за домашни птици, където пазарът е огромен и непрекъснато се развива.

Вижте цялата статия
artice preview - imageСъхранение на плодовете, картофите и лука
Дата: 02/11/2018

Съхранението на плодовете зависи от видовия и сортов състав, както и от условията, при които се съхраняват. Късните ябълкови и крушови сортове и дюлята могат да се съхраняват при обикновени условия до 2-3 месеца, а в хладилник - до 4-6 месеца. При неправилен режим по съхранените плодове се развиват болести от инфекциозен или неинфекциозен характер.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОгнен пригор по семковите овощни видове
Дата: 31/10/2018

Това е бактериално заболяване, което поразява всички надземни части на семковите овощни видове - круша, ябълка, дюля, мушмула. Заразените дървета се познават по характерните кукообразно извити от върха надолу и изсъхнали млади леторасти, клони с изсъхнали почернели листа и плодове, които остават по дърветата и не окапват. Бактерията причинител на болестта се запазва през зимата в заразените клони

Вижте цялата статия
artice preview - imageРастителнозащитни практики през периода на покой на овощните култури
Дата: 31/10/2018

За гарантиране производството на здрава плодова продукция е необходимо грижите за овощните насаждения да продължат и през зимните месеци, когато растенията са в покой. С настъпване на относителния покой на овощните видове отслабва и вредната дейност на неприятелите и причинителите на болестите, но по-голяма част от тях остават в насажденията - в почвата, по окапалите листа и плодове. Това дава възможност борбата с тях да продължи и през есенно-зимния период.

Вижте цялата статия
artice preview - imageKак да извършим засаждането на лозите
Дата: 28/10/2018

Засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта. Установено е, че при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година. Пролетното засаждане се приема у нас като по-масова практика. Най-добре е то да се извърши през втората половина на март и началото на април, щом е възможно да се работи.

Вижте цялата статия
artice preview - imageХраната на бъдещето
Дата: 23/10/2018

Все повече навлизат в употреба различни добавки, подобряващи хранителната стойност на месото. Но наред с разпространените през последните години в качеството си на биологично активни добавки при храненето на човека и животните, като например синьо-зелените водорасли от вида Spirulina platensis, се увеличава и търсенето на алтернативни източници на протеини.

Вижте цялата статия
artice preview - imageДопълнителен финансов ресурс за унищожените през зимата и пролетта на 2018 овощни насаждения
Дата: 23/10/2018

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия“

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрецизното земеделие е бъдещето на съвременното селскостопанско производство
Дата: 23/10/2018

Почвата е доста разнообразна по своя характер и може да изменя значително качествата си в рамките на няколко метра. Ето защо сегашната система за вземане на проби от земеделските земи за оценяване плодородието й, базирана на вземане на средна проба от големи участъци, не дава реално представа за нуждите на растенията на конкретното място. Прецизното земеделие е бъдещето на съвременното земеделие. Стопаните започват да го прилагат и скоро това ще бъде основния начин за управление на земеделието.

Вижте цялата статия
artice preview - image2018 е годината с перфектни условия за проявление на рака по картофите
Дата: 15/10/2018

Причинителят на рака по картофите – гъбата Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival е със статут на карантинен вредител поради голямото икономическо значение за картофопроизводството в световен мащаб. През последните години болестта се превръща в сериозен проблем и в европейския регион. Тревожна е ситуацията с откриване на огнища от нови агресивни патотипове, както и диагностициране на заболяването в Южната част на Балканския полуостров: Турция, Гърция и България.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКредит за семена и торове за производство на реколта пшеница 2019
Дата: 15/10/2018

От 1 октомври до 16 ноември 2018 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за кредит за семена и торове за производство на пшеница, реколта 2019.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОт 15 до 31 октомври ще се приемат заявления за борба с вредителите по трайните насаждения
Дата: 15/10/2018

От 15 октомври Държавен фонд „Земеделие“ започва прием на заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Приемът ще продължи до 31 октомври.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за второто десетдневие на октомври
Дата: 13/10/2018

През следващия седемдневен период (12-18.10.2018 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираното сухо време и температури над нормата за второто десетдневие на октомври. На много места в страната засушаването ще се задълбочи, което допълнително ще забави предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимни житни култури и рапица.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНов установен вредител с фитосанитарно значение за целия Еропейски съюз
Дата: 13/10/2018

CANDIDATUS LIBERIBACTER SOLANACERUM (=LIBERIBACTER SOLANACEARUM) LIEFTING, PEREZ-EGUSQUIZA & CLOVER

Вижте цялата статия
artice preview - imageКрушовият пъпкопробивач нанася сериочни поражения не само по крушата
Дата: 09/10/2018

Крушовия пъпкопробивач (Anthonomus pyri Kollar) е разпространен в цялата страна и причинява сериозни поражения не само по крушата, но и по ябълката, кайсията и сливата.

Вижте цялата статия

<<123456789101112131415161718192021>>

Агредо
Syngenta
Pioneer Bulgaria
Лебозол Дюнгер ГмбХ
SlovBul
Agropal
Доби Пресс
ИЗБРАНИ