DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
СТАТИИ
artice preview - imageОпасни гъбни болести по черешата и сливата
Дата: 19/09/2018

За опазване на дърветата и плодовата реколта от болести и неприятели при черешата се извършват значително по–малък брой пръскания в сравнение с ябълката. Въпреки това проблемът с остатъчните количества и замърсяването на околната среда е актуален и при черешопроизводството, като се има предвид, че при този овощен вид периодът от цъфтежа до прибиране на реколтата е значително по–къс от този при ябълката.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПрез септември обеззаразяваме оранжериите
Дата: 18/09/2018

Много причинители на болести и неприятели по растенията се предават чрез почвата. Там те презимуват или преминават определен стадий от развитието си. Интензивното и монокултурно отглеждане на зеленчукови култури в култивационни съоръжения води до натрупване на патогенни микроорганизми и неприятели в почвата.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ овощната градина през септември –химичните третирания намаляват
Дата: 18/09/2018

През септември при повечето от овощните видове не се налага да се провеждат третирания, но макар и по-малко все още още има нужда от тях.

Вижте цялата статия
artice preview - imageНа вниманието на кандидат-студентите в магистърски курсове на Аграрния университет в Пловдив
Дата: 18/09/2018

През учебната 2018/2019 година АУ в Пловдив открива два нови магистърски курса: „Мениджмънт на растителната защита” и „Иновативни технологии в прецизното земеделие“. Подаването на документите за магистратурите в Аграрния университет ще се извършва в интервала от 17 септември до 5 октомври 2018 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageЗапочна приемът на заявления за компенсации от неблагоприятни природни бедствия през 2018
Дата: 18/09/2018

Заявления за кандидатстване за държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия - Измръзване от ниски температури през зимата и пролетта на 2018 г.", ще се приемат от 17 септември до 05 октомври 2018 г. в отделите „ПСМП“ към областните дирекции на ДФЗ. Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВреме е за прибиране на узрялата зеленчукова, плодова и гроздова реколта
Дата: 18/09/2018

От 14 до 20 септември агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над нормата за второто десетдневие на септември. До края на десетдневието по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУправление на храненето на растенията – съвременни подходи
Брой: 8//2018

Необходимостта от значително повишаване на продуктивността от единица площ при същевременно минимизиране на емисиите на парникови газове и опазване на околната среда налага избор на подходящи технологии за отглеждане на културите. Важен елемент от технологиите е управлението на храненето на растенията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageКак пестицидите се регулират в Европейския съюз
Дата: 11/09/2018

Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския съюз (ЕС). ПРЗ не могат да бъдат разпространени на пазара или прилагани, без предварителното им разрешаване.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАгрометеорологична прогноза за месец септември 2018
Дата: 07/09/2018

В началото на септември агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло, а на места в полските райони - и от горещо време. До средата на първото десетдневие условията ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, прибиране на по-ранните хибриди царевица, провеждане на дълбока оран, на предсеитбените обработки и сеитбата на зимна рапица.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБАСФ: Решения в земеделието, които създават нови възможности за инвестиции и растеж с хибридите рапица от БАСФ и Систива – 360 градуса защита от сеитба до пролетта за 3,6 лв на декар
Дата: 06/09/2018

Позиционирането на рапични семена с марката БАСФ на българския пазар през това лято потвърждава целта на новия инвестиционен проект на германската компания – заемане на водещи позиции и в световната семенарска индустрия.

Вижте цялата статия
artice preview - imageБайер: Устойчивият растеж на световното земеделското производство е без алтернатива, от съдбовно значение за човечеството!
Дата: 06/09/2018

Екипът на Байер България, дивизя Кроп Сайанс, организира в столицата специална среща с журналисти от аграрните медии. Темата на тази инициатива бе бъдещето на световното земеделие и участието на Байер в неговата глобална трансформация и дигитализация.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВ края на август и началото на септември времето е подходящо за жътва на слънчогледа
Дата: 31/08/2018

През следващия седемдневен период (31.08-05.09.2018) развитието на късните земеделски култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. В началото на септември слънчогледът и във високите полета ще приключи развитието си.

Вижте цялата статия
artice preview - imageХидропонните технологии – ефективен подход за отглеждане на зеленчукови култури
Дата: 31/08/2018

Хидропонните технологии са изключително широко разпространени при производството на зеленчуци в оранжерии, особено при домати и краставици. Предимството на този метод на отглеждане на растения е, че се дава възможност да се управлява процесът на хранене, следователно растежът и развитието на растенията.

Вижте цялата статия
artice preview - imageПроизводство на овощен посадъчен материал и облагородяване на спяща пъпка
Дата: 23/08/2018

На 28 август 2018 г. в с. Хан Крум, обл. Шумен ще се проведе съвместна информационна среща-семинар с демонстрация на НССЗ (Териториален областен офис (ТОО) гр. Шумен) и ССА (Опитна станция по земеделие - Хан Крум) на тема "Производство на овощен посадъчен материал. Облагородяване на спяща пъпка".

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбеззаразяването на зеленчуковите семена – първа стъпка към получаване на качествена продукция и високи добиви
Дата: 23/08/2018

Управлението на болестите по зеленчуковите култури от началните етапи – семена, разсадопроизводство, разсаждане, са много важен елемент от цялостната технология на производство. Тези първи етапи осигуряват добър старт на растенията и гарантират получаването на качествена продукция и високи добиви. Първият елемент от всяка технология е сеитба на сертифицирани, обеззаразени семена, което ще осигури производството на здрав качествен разсад.

Вижте цялата статия
artice preview - image През август все още не е отминала опасността от болестите и неприятелите по овощните дървета
Дата: 23/08/2018

При ябълковите сортове, които са чувствителни на брашнеста мана, борбата срещу тази болест също продължава. За едновременен контрол и срещу струпясването най–добре е да се използват фунгициди, които са ефикасни и срещу двата патогена. Сортовете, устойчиви на струпясване – Прима, КООП-10, Фролина, Либърти, Джонафрий, Джонатан, Пионер, Макфрий, Пилот, Топаз, Новамак, Сава, Рубинола др., се пръскат само срещу брашнеста мана.

Вижте цялата статия
artice preview - imageУскорено развитие на земеделските култури
Дата: 20/08/2018

През настоящата седмица се очаква топло и сухо време, което ще поддържа ускорено развитието на земеделските култури. При зеленчуковите култури (пипер, домати, зеле и тиквички) е добре да се извършват поливки и подхранване с азотни минерални торове или размит оборски тор. През периода, доматите и пипера ще са в активно плододаване, извършват се редовни беритби.

Вижте цялата статия
artice preview - imageАриста ЛайфСайънс предлага: Защита на лозята от най-висок клас!
Дата: 13/08/2018

За втора поредна година екипът на Ариста ЛайфСайънс България показа пред лозари, винопроизводители и дистрибутори на пестициди от Южна България своя многоцелеви технологичен и продуктов проект за защита на лозята от вредители. Събитието, което фокусира висок професионален интерес и многолюдно присъствие, се състоя в лозовия масив на Винпром Карнобат край село Венец.

Вижте цялата статия
artice preview - imageВисоки за сезона почвени влагозапаси през месец август
Дата: 04/08/2018

През август по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредители ще има в началото на месеца и през повечето дни от второто десетдневие. През второто десетдневие се очаква подобрение на условията за провеждане на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват през третото десетдневие на август.

Вижте цялата статия
artice preview - imageОбезщетения за стопаните на измръзнали земеделски култури през 2018
Дата: 04/08/2018

Предвидена е държавна помощ на стопаните от определени райони в страната с измръзнали земеделски култури през 2018 година. Засегнатите култури, които ще бъдат обезщетени са праскови, нектарини, кайсии, сливи, бадеми и череши.

Вижте цялата статия

<<1234567891011121314151617181920>>

Агредо
Syngenta
Pioneer Bulgaria
Лебозол Дюнгер ГмбХ
SlovBul
Agropal
Доби Пресс
ИЗБРАНИ