DuPon | ДюПон - Растителна Защита на Житни Култури
Cheminova Bulgaria | Хеминова България
ГЛАВНА
В началото на януари температурите ще бъдат критично минимални за част от земеделските култури
Автори: Растителна Защита, /РЗ/

Дата: 12/01/2019

В началото на януари агрометеорологичните условия ще се определят от студено време, с критични минимални температури за част от зимуващите земеделски култури. В част от полските райони валежите от сняг ще образуват снежна покривка, която ще предпази есенните посеви от вредното въздействие на  прогнозираните ниски температури, на места до минус 15-17°С.

При отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане тези отрицателни стойности ще причиняват повреди от измръзване при неукрепналите, недобре закалени, зимни житни култури, особено при посевите зимуващи във фазите поникване в агростанциите - Бъзовец, Кнежа и Кюстендил, и втори-трети лист  в агростанции Николаево, Главиница, Търговище, Царев Брод, Сливен и Карнобат. В условия без снежна покривка отрицателни температури от този порядък са критични и за рапичните посеви не успели да формират розетка през есенната си вегетация. Стойности под минус 16-17°С ще бъдат опасни за пъпките и на някои десертни сортове лози (Болгар).

През периода прогнозираните поднормени температури ще ограничават провеждането на резитбите при овощните култури. През първото десетдневие на януари в култивационните съоръжения започва подготовката за производството на разсад за ранно полско производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).

 

Източник НИМХ


Агредо
Syngenta
Amalgerol
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Pioneer Bulgaria
SlovBul
Agropal
Доби Пресс
ИЗБРАНИ