Corteva Principal Plus
Corteva Arigo
FMC Agro | ФМС Агро
СТАТИЯ
Агрометеорологична прогноза за началото на юли
Автори: Растителна Защита, /РЗ/

Дата: 03/07/2019

В началото на юли агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и относително устойчиво време без валежи. Падналите валежи през предходния период, в полските райони на страната ще осигурят за известен период необходимата вода в почвата за земеделските култури.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При пролетните култури, в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите ще протичат различни фази – листообразуване, формиране на съцветия и цъфтеж при слънчогледовите посеви, изметляване при царевицата.

През втората половина на следващия период се прогнозират високи максимални температури и горещо време, което ще оптимизира условията за провеждане на жътвата на зимните житни култури. Високите температури ще повишат изискванията на пролетните и зеленчуковите култури от вода.

През периода ще се извършва прибиране на плодовата и зеленчукова продукция (вишни, кайсии, късни череши, краставици, тиквички). В зависимост от условията и продължителността на съхранение на продукцията от пшеница и ечемик, прибраното зърно трябва да бъде с влажност 11-12 %. Предвидените складови помещения трябва да бъдат обеззаразени и с добра проветривост.

Предвид високите температури растителнозащитите дейности трябва да бъдат извършвани в часовете до обяд или привечер, когато температурата на въздуха не надвишава 25˚С.

 

Източник НИМХ


Агредо
Меди+Р
Лебозол Дюнгер ГмбХ
Agropal
ИЗБРАНИ